Siirry suoraan sisältöön

Restonomi (AMK), matkailu- ja palveluliiketoiminta, monimuoto, syksy, 2025, Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot: PRAS25Y

Tunnus: PRAS25Y

Tutkinto:
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Restonomi (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2025

Kuvaus

OPETUSSUUNNITELMA
Restonomi (AMK), päivätoteutus, Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot

Kareliassa on ainutlaatuinen mahdollisuus opiskella matkailu- ja palveluliiketoimintaa tiimioppimisen keinoin. Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot kokonaisuuden opiskelet suurelta osin Karelian monialaisessa oppimisympäristössä, Y-akatemiassa. Opiskelu restonomiksi Karelian Y-akatemiassa perustuu yhteiseen tekemiseen, tiedon hankintaan ja jakamiseen. Oppimisen ytimessä on käytännön tekeminen, dialogi ja kokemusten arviointi yhdessä. Työelämässä arvostetaan yhteistyökykyä, monipuolista osaamista ja ongelmanratkaisukykyä, juuri näitä taitoja tiimioppiminen kehittää tehokkaasti.

Ensimmäiset puolitoista vuotta opiskelet matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutuksen monimuotoryhmän mukana matkailualan ydinosaamisen opintoja ja saat valmiudet kehittyä osaavaksi ammattilaiseksi. Toisena opintovuonna siirryt opiskelemaan Y-akatemian monialaiseen oppimisympäristöön. Opiskelet Y-akatemian opetussuunnitelman mukaisesti opiskelijayrittäjätiimeissä opintojesi loppuun saakka.

Matkailu- ja palvelualat ovat kasvavia toimialoja. Yksityiset palvelut ovat Suomen suurin työllistäjä. Restonomina sinulla on laajat mahdollisuudet toimia monenlaisissa tehtävissä palveluiden parissa. Ammattinimikkeitä ovat mm. palveluvastaava, vastaanottopäällikkö, vuoropäällikkö, ravintolapäällikkö, myynti-/ markkinointisihteeri, tapahtumatuottaja, projektikoordinaattori. Y-akatemiassa voit myös yhdistää opiskelun ja oman yritysidean tai yritystoiminnan kehittämisen omiin opintoihisi.

Opiskelusi on työelämäläheistä. Työharjoitteluilla onkin keskeinen asema opinnoissa. Karelia-ammattikorkeakoulu toimii aktiivisessa yhteistyössä yritys- ja liike-elämän kanssa. Y- akatemian opintojen aikana rakennat verkostojasi ja luot perustaa omalle työurallesi.

Suoritettava tutkinto

Tutkintonimike: Restonomi (AMK)
Tutkinnon laajuus: 210 op / 3,5 v

Osaamisen kuvaus

Restonomin osaamiseen sisältyy laaja-alainen matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristön tuntemus. Restonomi osaa suunnitella ja toteuttaa eri kohderyhmille tarkoitettuja palveluja.

Opintojesi aikana hankit monipuolista osaamista matkailu- ja palveluliiketoiminnasta ja syvennät sitä käytännön projekteilla. Valintojesi mukaan opit tunnistamaan ja kehittämään osaamistasi muun muassa markkinoinnissa, myynnissä, tapahtumien järjestämisessä, liiketaloudessa, yrittäjyydessä sekä johtamisessa. 

Tiimioppimisen tavoite on edistää sekä yksilön että tiimin osaamista ja kehitystä yhteistyön, tiedon jakamisen ja yhteisen ongelmanratkaisun kautta. Tiimissä yhdistyvät erilaiset näkökulmat ja osaaminen, näin saavutetaan monipuolisempia ja innovatiivisempia ratkaisuja.

Suoritettuasi tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot restonomiopinnot:
- osaat toimia monialaisessa tiimissä
- kehityt itsesi ja tiimisi johtajana ja ongelman ratkaisijana
- osaat suunnitella ja toteuttaa eri kohderyhmille tarkoitettuja palveluja ja tuotteita ja osaat myydä ja markkinoida palveluja eri kanavissa
- osaat kehittää asiakaskokemusta ja palvelun laatua ammattimaisesti
- ymmärrät tiimioppivan organisaation toimintamallin ja perusperiaatteet
- tunnistat ja kehität keskeisiä työelämän metataitoja ja opit yrittäjämäistä asennetta
- kehität viestintä- ja vuorovaikutustaitojasi
- osaat toimia verkostoissa ja sinulla on yhteyksiä työelämään ja työnantajiin

Osaamisen rakentuminen ja koulutuksen sisältö

Restonomina tiedät, miten asiakaskokemus muodostuu ja mitä ensiluokkaisen asiakaskokemuksen tuottaminen vaatii. Restonomikoulutuksessa opit suunnittelemaan, toteuttamaan ja markkinoimaan palveluja monipuolisesti. Opintojen aikana luot perustan omalle työurallesi.

Opintojen keskeisiä teemoja ovat tiimioppinen, liiketoimintaosaaminen, asiakasymmärrys, palveluiden tuotteistaminen, myynti- ja markkinointiosaaminen ja vastuullinen palvelujen tuotanto. Työharjoitteluilla on keskeinen asema opinnoissa. Voit suorittaa työharjoittelun Y-akatemiassa tai jossain muussa valitsemassasi organisaatiossa ja tutustua toimialan monipuolisiin työtehtäviin. Aikaisempi tai muualla hankkimasi osaamisesi on mahdollista hyväksilukea osaksi tutkintoa ja näin mahdollistaa opintojen sujuva eteneminen.

Tiimioppimisen ja yrittäjyystaitojen restonomikoulutuksen laajuus on 210 opintopistettä. Tutkintoon kuuluu 45 opintopistettä työharjoittelua opintojen eri vaiheissa. Kansainväliseen vaihto-opiskeluun on monipuolisia mahdollisuuksia. Tutkintoon sisältyy 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Opintojen aikana opiskelet myös kieli- ja viestintäopintoja. Opintojen ensimmäisen vuoden aikana hankit matkailupalveluliiketoiminnassa keskeiset pätevyydet; turvallisuus-, anniskelu- ja hygieniapassit.

Ensimmäiset puolitoista vuotta opiskelet matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutuksen monimuotoryhmän mukana matkailu- ja palveluliiketoiminnan ydinosaamisen opintoja. Perehdyt toimialaan ja saat valmiuksia kehittyä osaavaksi restonomiksi. Toisen opintovuoden puolessa välissä siirryt opiskelemaan Y-akatemian monialaiseen oppimisympäristöön. Y-akatemiassa opiskelet akatemian opetussuunnitelman mukaisesti opintojesi loppuun saakka ja valmistut matkailu- ja palveluliiketoiminnan restonomiksi (AMK).

Työelämäläheinen oppiminen

Karelia-ammattikorkeakoulun monialainen tiimioppimisympäristö mahdollistaa monipuolisen yhteistyön eri toimijoiden kanssa. Toimit yritysten rajapinnassa ja luot verkostoja alueen yrityksiin. Karelia-ammattikorkeakoulu tekee aktiivista yhteistyötä yritysten, organisaatioiden ja eri sidosryhmien kanssa. Yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetaan tutkimus- ja kehittämistoimintaa, johon voit osallistua opintojesi aikana.

Hyödynnät Karelian kumppanuuksia työharjoittelu- ja opinnäytetyömahdollisuuksien löytämisessä sekä kansainvälisessä harjoittelija- ja opiskelijavaihdossa. Työharjoitteluilla on keskeinen asema opinnoissa. Harjoitteluissa sinulla mahdollisuus tutustua monipuolisesti toimialan erilaisiin työtehtäviin.

Kareliasta valmistuneet opiskelijat (alumnit) pitävät yhteyttä ammattikorkeakouluun Karelian alumniverkostossa. Alumnit jakavat kokemuksiaan ja omia uratarinoitaan opiskelijoiden kanssa, ja ovat tiivisti mukana asiantuntijoina Karelian kehittämistoiminnassa.

Pedagogiset valinnat

Y-akatemiassa oppiminen tapahtuu tiimeissä. Tiimioppiminen korostaa vuorovaikutusta, yhteisvastuuta ja reflektointia, mikä edistää sekä yksilön että ryhmän oppimista. Tiimioppimisen perustana toimivat avoimuus ja suoran puheen kulttuuri, jotka yhdessä rakentavat luottamusta. Tiimioppimisen mallissa huomioidaan jokaisen opiskelijan oma tapa oppia, jokaisen opiskelijan polku muovautuu omanlaisekseen.

Opintojesi aikana voit vahvistaa matkailu- ja palveluliiketoiminnan asiantuntemustasi valinnaisilla opinnoilla esimerkiksi Karelian yhteisistä opinnoista tai muiden korkeakoulujen opintoja Ristiinopiskelun tarjonnasta.

Opinnäytetyössä kehität valmiuksiasi soveltaa tietoa, kriittistä ajattelua ja opinnoissa hankittua osaamista käytännössä. Opinnäytetyö on 15 opintopisteen laajuinen itsenäinen suoritus, jossa sinulla on mahdollisuus keskittyä sinua erityisesti kiinnostavaan aiheeseen. Opinnäytetyön tekemisessä vahvistat omaa asiantuntijuuttasi, kehität omaa ajatteluasi sekä viestintä- ja vuorovaikutustaitojasi. Opinnäytetyönä voit tehdä esimerkiksi erilaisia tutkimus-, suunnittelu-, valmistus- ja kehittämistehtäviä. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan perustana ovat työelämän tai ammattikorkeakoulun tarpeet.

Opintojen joustava toteuttaminen

Karelia-ammattikorkeakoulussa opiskelijalla on mahdollista hyväksilukea aiemmin tai opintojen aikana muualla hankittua osaamista osaksi tutkintoa. Saat tukea ja ohjausta koko opintojesi ajan opettajatuutorilta, opinto-ohjaajalta ja opettajilta. Opintojen alussa laadit henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, joka ohjaa opintojasi ja jota päivität vuosittain.

Voit valita täydentävän osaamisen opintoihin myös verkko-opintoja sekä muiden ammattikorkeakoulujen opintoja valtakunnallisen opintotarjonnan kautta.

Kansainvälistyminen

Y-akatemiaopintojen kansainvälisyys kehittää ammatillista osaamistasi, vahvistaa kieli- ja viestintätaitojasi sekä tukee kykyäsi toimia erilaisten ihmisten kanssa. Samalla tutustut uusiin ihmisiin ja vahvistat verkostojasi.

Y-Akatemiassa voit liittyä opiskelijoiden muodostamaan kansainväliseen toimikuntaan, jossa työskennellään englannin kielellä. Toimikunnassa kehitetään yhteistyötä muiden maiden akatemioiden kanssa ja koordinoidaan kansainvälisiä vierailuja Y-akatemiassa.

Voit hakeutua opiskelijavaihtoon juuri sinua kiinnostavaan kumppanikorkeakouluun eri puolille maailmaa ja/tai tehdä osan harjoitteluistasi ulkomailla. Myös lyhyemmät vaihdot yhteisen projektityöskentelyn kautta ovat akatemiassa mahdollisia.

Myös kotimaassa voit kansainvälistyä. Y-akatemian kansainvälisessä toimikunnassa kartutat kielitaitoasi, pääset kurkistamaan sinulle uuteen kulttuuriin. Lisäksi Karelia-ammattikorkeakoulussa yhteisesti tarjottavat kansainväliset opinnot antavat hyvän mahdollisuuden kehittää työelämässä tarvittavia taitoja.

Osaamisen arviointi

Ennen opiskelua Y-akatemiassa osaamisesi arviointi toteutuu eri muodoissa opetus- ja ohjaustilanteissa, tenteissä sekä erilaisten oppimistehtävien ja raporttien perusteella. Arvioinnissa hyödynnetään opiskelijoiden itsearviointia sekä opiskelutoverien vertaisarviointia ja -palautetta. Arvioinnissa hyödynnetään myös työelämäyhteistyössä tehdyissä projekteissa työelämäpalautetta. Arvioinnin ja saamasi palautteen avulla voit seurata osaamisesi kehittymistä ja asettaa uusia tavoitteita opiskelulle ja oppimiselle. Kareliassa on käytössä yhteiset arvioinnin perusteet, mutta tarkemmat arviointiperusteet on määritetty opintojaksojen kuvauksissa.

Y-akatemiassa osaamisen arviointi perustuu jatkuvan osaamisen näyttöihin sekä opintoteemojen lopussa laadittavan reflektioesseen itsearviointiin sekä valmentajan antamaan arvosanaan opintoteemasta.

Uramahdollisuudet ja uraohjaus

Matkailu- ja palvelualat ovat kasvavia toimialoja. Yksityiset palvelut ovat Suomen suurin työllistäjä.

Sinulla on laajat mahdollisuudet toimia monenlaisissa tehtävissä palveluiden parissa. Ammattinimikkeitä ovat mm. palveluvastaava, vastaanottopäällikkö, vuoropäällikkö, ravintolapäällikkö, myynti-/ markkinointisihteeri, tapahtumatuottaja, projektikoordinaattori ja matkailualan yrittäjä. Kareliasta saat valmiuksia työskennellä matkailu- ja palvelualan asiantuntija-, kehittämis-, esihenkilö- ja muissa vastuullisissa tehtävissä tai itsenäisenä yrittäjänä.

Opintojen aikana saat tukea ja ohjausta oman uran suunnitteluun opinto-ohjaajaltasi, opettajatuutoriltasi ja opettajiltasi sekä Y-akatemiassa tiimivalmentajilta. Opintojesi aikana sinulla on myös mahdollista saada tukea oman uran suunnitteluun ohjauskeskusteluissa ja tehostetussa uraohjauksessa opintojen loppuvaiheessa.

Jatko- opintomahdollisuudet: Voit hakeutua suorittamaan ylemmän AMK-tutkinnon, kun sinulle on kertynyt kaksi vuotta alan työkokemusta restonomi (AMK) -tutkinnon suorittamisen jälkeen. Kareliassa sinulle sopiva vaihtoehto on johtaminen ja liiketoimintaosaaminen YAMK. Voit myös hakeutua sopiviin yliopiston maisteriohjelmiin. Kareliassa sinua tuetaan urasuunnittelussasi koko opintojen ajan.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2025-2026 2026-2027 2027-2028 2028-2029 Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
Kevät
2027
Syksy
2027
Kevät
2028
Syksy
2028
1. / 2025 2. / 2025 3. / 2025 4. / 2026 5. / 2026 6. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2026 4. / 2027 5. / 2027 6. / 2027 1. / 2027 2. / 2027 3. / 2027 4. / 2028 5. / 2028 6. / 2028 1. / 2028 2. / 2028 3. / 2028
PRAS25Y-1
Restonomin perustaidot

(Valitaan kaikki)

65
PRAS25Y-11
Matkailu- ja palveluliiketoiminnan ammattilaiseksi

(Valitaan kaikki)

14
PR10006 Matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristö 5 5 5 2.5 2.5
PR10007 Restonomin digitaidot 4 4 4 2 2
PR10008 Raportointi- ja kirjoitusviestintä 3 3 3 1.5 1.5
PR10009 Ammatillinen kasvu 1: Opiskelijana ammattikorkeakoulussa 2 2 1 1 0.5 0.5 0.5 0.5
PRAS25Y-12
Asiakaspalveluosaaminen

(Valitaan kaikki)

10
PR10010 Asiakasosaaminen ja matkailijakäyttäytyminen 5 5 5 2.5 2.5
PR10011 Matkailualan palveluosaaminen 5 5 5 2.5 2.5
PRAS25Y-13
Vaihtoehtoiset kieliopinnot 1

(Valitaan yksi)

5
PR10040 Venäjän perusteet: Otshen prijatno! Hauska tutustua! 5 5 5 2.5 2.5
PR10041 Freut mich, Sie kennenzulernen! 5 5 5 2.5 2.5
PRAS25Y-14
Matkailu- ja palvelualan perustaidot

(Valitaan kaikki)

12
PR10012 Majoituspalvelut 2 2 2 1 1
PR10013 Ravitsemispalvelut 4 4 4 2 2
PR10014 Asiakaspalvelutaidot ja alkoholijuomatietous 4 4 4 2 2
PR10016 Matkailun turvallisuus 2 2 2 1 1
PRAS25Y
Ammatilliset kieliopinnot

(Valitaan kaikki)

9
PR10024 Sociala kontakter för restonomer 3 3 3 1 1 1
PR10031 Svenska för restonomer 3 3 3 1.5 1.5
PR10038 English Language Skills in Principles of Responsible Tourism 1 1 1 0.5 0.5
PR10039 English Language Skills in Responsible Communication and Marketing 2 2 2 1 1
PRAS25Y-15
Perusharjoittelu

(Valitaan kaikki)

15
PR10017 Perusharjoittelu 15 15 15 7.5 7.5
PRAS25Y-2
Kohti asiantuntijuutta

(Valitaan kaikki)

29
PRAS25Y-21
Kannattava palveluliiketoiminta

(Valitaan kaikki)

13
PR10015 Social Contacts and Customer Service 3 3 3 1.5 1.5
PR10018 Matkailun liiketoiminta 5 5 5 2.5 2.5
PR10019 Kannattava matkailuyritystoiminta 5 5 5 2.5 2.5
PRAS25Y-22
Vaihtoehtoiset kieliopinnot 2

(Valitaan yksi)

5
PR10042 Venäjän jatko matkailualalle: Slushaju Vas! Kuinka voin palvella? 5 5 5 2.5 2.5
PR10043 Kuinka voin palvella? Wie kann ich Ihnen helfen? 5 5 5 2.5 2.5
PRAS25Y-23
Tuotteistaminen

(Valitaan kaikki)

11
PR10020 Ideasta tuotteeksi – tuotteistamisprosessi 5 5 5 2.5 2.5
PR10021 Matkailupalvelun arvonluonti 5 5 5 2.5 2.5
PR10025 Ammatillinen kasvu 2: Urasuunnittelu 1 1 1 0.5 0.5
PRAS25Y-6
Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot

(Valitaan opintopisteitä: 111)

111
KY10010 Yritystoiminnan käynnistäminen 3 - 20
KY10011 Tiimiyrittäjyys 3 - 20
KY10012 Tiimioppijan matkaeväät 3 - 20
KY10013 Y-Akatemian kehittäminen 3 - 20
KY10014 Johtajuus 3 - 20
KY10015 Tapahtumatuotannot 3 - 20
KY10016 Innovaatioprojektit 3 - 20
KY10017 Kansainväliset projektit 3 - 20
KY10018 Markkinointiprojektit 3 - 20
KY10019 Digitaalinen yritys- ja yhteisöviestintä 3 - 20
KY10020 Taloushallintoprojektit 3 - 20
KY10021 Myyntiprojektit 3 - 20
KY10022 Mediatuotannot 3 - 20
KY10024 Huippuleiri 6
KY10025 Opinnäytetyöhön valmistavat opinnot 3
PR10033 Syventävä harjoittelu 14
PR10026 Täydentävä harjoittelu 14 14 14 7 7
KY10001 Opinnäytetyö, suunnitelma 5 5 5 2.5 2.5
KY10002 Opinnäytetyö, toteutus 5 5 5 2.5 2.5
KY10003 Opinnäytetyö, viimeistely 5 5 5 2.5 2.5
PRAS25Y-5
Täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 5)

5
PRAS25Y-51
Profiloivat täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PR10036 Tapahtumatuotanto 10
PR10037 Cateringpalvelut 10
PRAS25Y-52
Kielipolku

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PRAS25Y-521
Valinnainen kieli, venäjä

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
KP10006 Venäjän perusteet 5
KP10032 Venäjän jatko 5
KP10007 Työelämän venäjä 5
KP10008 Mediavenäjä 3
PRAS25Y-522
Valinnainen kieli, saksa

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
KP10009 Saksan perusteet 5
KP10010 Saksan jatko 5
KP10011 Työelämän saksa 5
KP10012 Mediasaksa 3
PRAS25Y-523
Valinnainen kieli, espanja

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PRAS25Y-524
Valinnainen kieli, ranska

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PRAS25Y-525
Valinnainen kieli, suomi

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
KP10027 Minä kirjoitan 5
PRAS25Y-526
Valmentavat kieliopinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
KP10028 English Refresher 3
KP10029 Boost Your English Skills! Englannin kertaus taitotasolla A2 3
KP10030 Svensk klinik - Rautalankaruotsia 3
PRAS25Y-53
Valmentavat LUMA opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PRAS25Y-54
Muut täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
SH10070 Ensiapu 1 1 1 0.5 0.5
PR10044 Matkamessut 1
Yhteensä 210 72 41 11 10 33 39 24 17 3 8 10 0 16.5 16.5 19.5 19.5 0 0 12 12 8 8 1 0 1.5 1.5 4 4 0 0 5 5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Ammattikorkeakoulututkintojen yhteiset kompetenssit 2022 alk

Suomen ammattikorkeakouluissa tutkintojen osaaminen on määritelty koulutuskohtaisina ja yhteisinä kompetensseina. Kompetensseilla tarkoitetaan laajoina osaamiskokonaisuuksina, yksilön tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelminä. Koulutuskohtaiset kompetenssit muodostavat opiskelijan ammatillisen asiantuntijuuden perustan. Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille ja tutkinnoille yhteisiä osaamisalueita, jotka luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle.

1 Oppimaan oppiminen

Valmistuva opiskelija tunnistaa osaamisensa ja oppimistapojensa vahvuuksia ja kehityskohteita sekä hyödyntää oppimisessaan yhteisöllisyyden ja digitalisaation mahdollisuuksia.

- arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä.
- osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman
alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
- ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.

Ei liitettyjä opintojaksoja

2 Työelämässä toimiminen

Valmistuva opiskelija omaa monipuoliset työelämävalmiudet ja osaa toimia alansa työyhteisöissä

- osaa toimia rakentavasti työyhteisössä ja edistää omaa ja työyhteisön hyvinvointia.
- osaa toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.
- hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
- ymmärtää muuttuvan työelämän kompleksisuuden ja omaa resilienssiä muuttuvissa työelämän tilanteissa.
- omaa valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan.

Ei liitettyjä opintojaksoja

3 Eettisyys

Valmistuva opiskelija toimii ammattialan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet.

- kykenee vastaamaan omasta toimin nastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
- ottaa toiset huomioon ja edistää tasa‐arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta.
- huomioi toiminnassaan moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista.
- ymmärtää hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii niiden mukaisesti.
- kykenee eettisiin arvoihin perustuvaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Ei liitettyjä opintojaksoja

4 Kestävä kehitys

Valmistuva opiskelija tuntee kestävän kehityksen periaatteet, edistää niiden toteutumista sekä toimii vastuullisesti ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä.

- osaa käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen.
- ymmärtää kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden
ja ongelmien monia näkökulmia.

Ei liitettyjä opintojaksoja

5 Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus

Valmistuva opiskelija osaa toimia monikulttuurisissa ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä ja verkostoissa.

- tuntee oman kulttuuritaustansa vaikutuksia toimintaansa ja osaa kehittää
monikulttuurisuutta huomioivia toimintatapoja työyhteisössään.
- osaa seurata ja hyödyntää oman alansa kansainvälistä kehitystä työssään.
- kykenee kansainväliseen viestintään työtehtävissään.

Ei liitettyjä opintojaksoja

6 Ennakoiva kehittäminen

Valmistuva opiskelija osaa kehittää oman alan tulevaisuutta ennakoivia ratkaisuja soveltaen olemassa olevaa tietoa sekä tutkimus -ja kehittämismenetelmiä.

− ratkaisee ongelmatilanteita luovasti ja uudistaa toimintatapoja yhdessä muiden kanssa.
− osaa työskennellä projekteissa yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa.
− osaa soveltaa kehittämisessä alan olemassa olevaa tietoa ja hyödyntää tutkimus- ja kehittämismenetelmiä.
− osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden.

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristö
Restonomin digitaidot
Raportointi- ja kirjoitusviestintä
Ammatillinen kasvu 1: Opiskelijana ammattikorkeakoulussa
Asiakasosaaminen ja matkailijakäyttäytyminen
Matkailualan palveluosaaminen
Venäjän perusteet: Otshen prijatno! Hauska tutustua!
Freut mich, Sie kennenzulernen!
Majoituspalvelut
Ravitsemispalvelut
Asiakaspalvelutaidot ja alkoholijuomatietous
Matkailun turvallisuus
Sociala kontakter för restonomer
Svenska för restonomer
English Language Skills in Principles of Responsible Tourism
English Language Skills in Responsible Communication and Marketing
Perusharjoittelu
Social Contacts and Customer Service
Matkailun liiketoiminta
Kannattava matkailuyritystoiminta
Venäjän jatko matkailualalle: Slushaju Vas! Kuinka voin palvella?
Kuinka voin palvella? Wie kann ich Ihnen helfen?
Ideasta tuotteeksi – tuotteistamisprosessi
Matkailupalvelun arvonluonti
Ammatillinen kasvu 2: Urasuunnittelu
Yritystoiminnan käynnistäminen
Tiimiyrittäjyys
Tiimioppijan matkaeväät
Y-Akatemian kehittäminen
Johtajuus
Tapahtumatuotannot
Innovaatioprojektit
Kansainväliset projektit
Markkinointiprojektit
Digitaalinen yritys- ja yhteisöviestintä
Taloushallintoprojektit
Myyntiprojektit
Mediatuotannot
Huippuleiri
Opinnäytetyöhön valmistavat opinnot
Syventävä harjoittelu
Täydentävä harjoittelu
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Tapahtumatuotanto
Cateringpalvelut
Venäjän perusteet
Venäjän jatko
Työelämän venäjä
Mediavenäjä
Saksan perusteet
Saksan jatko
Työelämän saksa
Mediasaksa
Minä kirjoitan
English Refresher
Boost Your English Skills! Englannin kertaus taitotasolla A2
Svensk klinik - Rautalankaruotsia
Ensiapu
Matkamessut

Restonomi (AMK), Matkailu- ja palveluliiketoiminta, osaamiskompetenssit 2022 alk

A. Palveluliiketoimintaosaaminen

Valmistuva opiskelija tuntee kannattavan palveluliiketoiminnan edellytykset ja osaa soveltaa niitä toiminnassaan.

- ymmärtää asiakaslähtöisyyden ja asiakkuuksien merkityksen
- hallitsee erilaisia asiakaskohtaamisia ja palvelutilanteita erilaisten asiakkaiden kanssa
- ymmärtää mistä asiakaskokemus muodostuu
- osaa arvioida ja kehittää palvelun laatua
- osaa työskennellä itsenäisesti ja vastuullisesti

Ei liitettyjä opintojaksoja

B. Matkailupalvelujen tuotteistamisosaaminen

Valmistuva opiskelija osaa toteuttaa ja kehittää matkailupalveluita
tavoitteellisesti.

- osaa hyödyntää tietoa palvelutarpeiden ja asiakasodotusten määrittelyssä
- osaa asiakaslähtöisen tuotekehitysprosessin eri vaiheet
- osaa yhdistää erilaisista palvelukokonaisuuden osatekijöistä kaupallisesti vetovoimaisen ja liiketoiminnallisesti kestävän palvelutuotteen
- osaa hinnoitella tuotteen ja arvioida kannattavuutta
- osaa markkinoida matkailupalvelutuotteita

Ei liitettyjä opintojaksoja

C. Matkailupalveluiden myynti- ja markkinointiosaaminen

Valmistuva opiskelija osaa hyödyntää erilaisia markkinointi- ja myyntikanavia.

- osaa kohdentaa ja toteuttaa markkinointiviestintää monikanavaisesti
- osaa hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia
- hallitsee verkostomaisen toimintatavan

Ei liitettyjä opintojaksoja

D. Verkosto-osaaminen

Valmistuva opiskelija osaa arvioida verkostossa toimimisen hyötyä liiketoiminnalle:

- osaa koota omaa toimintaa tukevan verkoston
- toimia kehittämisprojekteissa eri rooleissa
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristö
Restonomin digitaidot
Raportointi- ja kirjoitusviestintä
Ammatillinen kasvu 1: Opiskelijana ammattikorkeakoulussa
Asiakasosaaminen ja matkailijakäyttäytyminen
Matkailualan palveluosaaminen
Venäjän perusteet: Otshen prijatno! Hauska tutustua!
Freut mich, Sie kennenzulernen!
Majoituspalvelut
Ravitsemispalvelut
Asiakaspalvelutaidot ja alkoholijuomatietous
Matkailun turvallisuus
Sociala kontakter för restonomer
Svenska för restonomer
English Language Skills in Principles of Responsible Tourism
English Language Skills in Responsible Communication and Marketing
Perusharjoittelu
Social Contacts and Customer Service
Matkailun liiketoiminta
Kannattava matkailuyritystoiminta
Venäjän jatko matkailualalle: Slushaju Vas! Kuinka voin palvella?
Kuinka voin palvella? Wie kann ich Ihnen helfen?
Ideasta tuotteeksi – tuotteistamisprosessi
Matkailupalvelun arvonluonti
Ammatillinen kasvu 2: Urasuunnittelu
Yritystoiminnan käynnistäminen
Tiimiyrittäjyys
Tiimioppijan matkaeväät
Y-Akatemian kehittäminen
Johtajuus
Tapahtumatuotannot
Innovaatioprojektit
Kansainväliset projektit
Markkinointiprojektit
Digitaalinen yritys- ja yhteisöviestintä
Taloushallintoprojektit
Myyntiprojektit
Mediatuotannot
Huippuleiri
Opinnäytetyöhön valmistavat opinnot
Syventävä harjoittelu
Täydentävä harjoittelu
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Tapahtumatuotanto
Cateringpalvelut
Venäjän perusteet
Venäjän jatko
Työelämän venäjä
Mediavenäjä
Saksan perusteet
Saksan jatko
Työelämän saksa
Mediasaksa
Minä kirjoitan
English Refresher
Boost Your English Skills! Englannin kertaus taitotasolla A2
Svensk klinik - Rautalankaruotsia
Ensiapu
Matkamessut

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
PRAS25Y-1
Restonomin perustaidot

(Valitaan kaikki)

65
PRAS25Y-11
Matkailu- ja palveluliiketoiminnan ammattilaiseksi

(Valitaan kaikki)

14
PR10006 Matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristö 5
PR10007 Restonomin digitaidot 4
PR10008 Raportointi- ja kirjoitusviestintä 3
PR10009 Ammatillinen kasvu 1: Opiskelijana ammattikorkeakoulussa 2
PRAS25Y-12
Asiakaspalveluosaaminen

(Valitaan kaikki)

10
PR10010 Asiakasosaaminen ja matkailijakäyttäytyminen 5
PR10011 Matkailualan palveluosaaminen 5
PRAS25Y-13
Vaihtoehtoiset kieliopinnot 1

(Valitaan yksi)

5
PR10040 Venäjän perusteet: Otshen prijatno! Hauska tutustua! 5
PR10041 Freut mich, Sie kennenzulernen! 5
PRAS25Y-14
Matkailu- ja palvelualan perustaidot

(Valitaan kaikki)

12
PR10012 Majoituspalvelut 2
PR10013 Ravitsemispalvelut 4
PR10014 Asiakaspalvelutaidot ja alkoholijuomatietous 4
PR10016 Matkailun turvallisuus 2
PRAS25Y
Ammatilliset kieliopinnot

(Valitaan kaikki)

9
PR10024 Sociala kontakter för restonomer 3
PR10031 Svenska för restonomer 3
PR10038 English Language Skills in Principles of Responsible Tourism 1
PR10039 English Language Skills in Responsible Communication and Marketing 2
PRAS25Y-15
Perusharjoittelu

(Valitaan kaikki)

15
PR10017 Perusharjoittelu 15
PRAS25Y-2
Kohti asiantuntijuutta

(Valitaan kaikki)

29
PRAS25Y-21
Kannattava palveluliiketoiminta

(Valitaan kaikki)

13
PR10015 Social Contacts and Customer Service 3
PR10018 Matkailun liiketoiminta 5
PR10019 Kannattava matkailuyritystoiminta 5
PRAS25Y-22
Vaihtoehtoiset kieliopinnot 2

(Valitaan yksi)

5
PR10042 Venäjän jatko matkailualalle: Slushaju Vas! Kuinka voin palvella? 5
PR10043 Kuinka voin palvella? Wie kann ich Ihnen helfen? 5
PRAS25Y-23
Tuotteistaminen

(Valitaan kaikki)

11
PR10020 Ideasta tuotteeksi – tuotteistamisprosessi 5
PR10021 Matkailupalvelun arvonluonti 5
PR10025 Ammatillinen kasvu 2: Urasuunnittelu 1
PRAS25Y-6
Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot

(Valitaan opintopisteitä: 111)

111
KY10010 Yritystoiminnan käynnistäminen 3 - 20
KY10011 Tiimiyrittäjyys 3 - 20
KY10012 Tiimioppijan matkaeväät 3 - 20
KY10013 Y-Akatemian kehittäminen 3 - 20
KY10014 Johtajuus 3 - 20
KY10015 Tapahtumatuotannot 3 - 20
KY10016 Innovaatioprojektit 3 - 20
KY10017 Kansainväliset projektit 3 - 20
KY10018 Markkinointiprojektit 3 - 20
KY10019 Digitaalinen yritys- ja yhteisöviestintä 3 - 20
KY10020 Taloushallintoprojektit 3 - 20
KY10021 Myyntiprojektit 3 - 20
KY10022 Mediatuotannot 3 - 20
KY10024 Huippuleiri 6
KY10025 Opinnäytetyöhön valmistavat opinnot 3
PR10033 Syventävä harjoittelu 14
PR10026 Täydentävä harjoittelu 14
KY10001 Opinnäytetyö, suunnitelma 5
KY10002 Opinnäytetyö, toteutus 5
KY10003 Opinnäytetyö, viimeistely 5
PRAS25Y-5
Täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 5)

5
PRAS25Y-51
Profiloivat täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PR10036 Tapahtumatuotanto 10
PR10037 Cateringpalvelut 10
PRAS25Y-52
Kielipolku

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PRAS25Y-521
Valinnainen kieli, venäjä

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
KP10006 Venäjän perusteet 5
KP10032 Venäjän jatko 5
KP10007 Työelämän venäjä 5
KP10008 Mediavenäjä 3
PRAS25Y-522
Valinnainen kieli, saksa

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
KP10009 Saksan perusteet 5
KP10010 Saksan jatko 5
KP10011 Työelämän saksa 5
KP10012 Mediasaksa 3
PRAS25Y-523
Valinnainen kieli, espanja

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PRAS25Y-524
Valinnainen kieli, ranska

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PRAS25Y-525
Valinnainen kieli, suomi

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
KP10027 Minä kirjoitan 5
PRAS25Y-526
Valmentavat kieliopinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
KP10028 English Refresher 3
KP10029 Boost Your English Skills! Englannin kertaus taitotasolla A2 3
KP10030 Svensk klinik - Rautalankaruotsia 3
PRAS25Y-53
Valmentavat LUMA opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
PRAS25Y-54
Muut täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
SH10070 Ensiapu 1
PR10044 Matkamessut 1