Restonomi (AMK), matkailu- ja palveluliiketoiminta, monimuoto, syksy, 2025, Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot: PRAS25Y
Tunnus: PRAS25Y
Kuvaus
OPETUSSUUNNITELMA
Restonomi (AMK), päivätoteutus, Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot
Kareliassa on ainutlaatuinen mahdollisuus opiskella matkailu- ja palveluliiketoimintaa tiimioppimisen keinoin. Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot kokonaisuuden opiskelet suurelta osin Karelian monialaisessa oppimisympäristössä, Y-akatemiassa. Opiskelu restonomiksi Karelian Y-akatemiassa perustuu yhteiseen tekemiseen, tiedon hankintaan ja jakamiseen. Oppimisen ytimessä on käytännön tekeminen, dialogi ja kokemusten arviointi yhdessä. Työelämässä arvostetaan yhteistyökykyä, monipuolista osaamista ja ongelmanratkaisukykyä, juuri näitä taitoja tiimioppiminen kehittää tehokkaasti.
Ensimmäiset puolitoista vuotta opiskelet matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutuksen monimuotoryhmän mukana matkailualan ydinosaamisen opintoja ja saat valmiudet kehittyä osaavaksi ammattilaiseksi. Toisena opintovuonna siirryt opiskelemaan Y-akatemian monialaiseen oppimisympäristöön. Opiskelet Y-akatemian opetussuunnitelman mukaisesti opiskelijayrittäjätiimeissä opintojesi loppuun saakka.
Matkailu- ja palvelualat ovat kasvavia toimialoja. Yksityiset palvelut ovat Suomen suurin työllistäjä. Restonomina sinulla on laajat mahdollisuudet toimia monenlaisissa tehtävissä palveluiden parissa. Ammattinimikkeitä ovat mm. palveluvastaava, vastaanottopäällikkö, vuoropäällikkö, ravintolapäällikkö, myynti-/ markkinointisihteeri, tapahtumatuottaja, projektikoordinaattori. Y-akatemiassa voit myös yhdistää opiskelun ja oman yritysidean tai yritystoiminnan kehittämisen omiin opintoihisi.
Opiskelusi on työelämäläheistä. Työharjoitteluilla onkin keskeinen asema opinnoissa. Karelia-ammattikorkeakoulu toimii aktiivisessa yhteistyössä yritys- ja liike-elämän kanssa. Y- akatemian opintojen aikana rakennat verkostojasi ja luot perustaa omalle työurallesi.
Suoritettava tutkinto
Tutkintonimike: Restonomi (AMK)
Tutkinnon laajuus: 210 op / 3,5 v
Osaamisen kuvaus
Restonomin osaamiseen sisältyy laaja-alainen matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristön tuntemus. Restonomi osaa suunnitella ja toteuttaa eri kohderyhmille tarkoitettuja palveluja.
Opintojesi aikana hankit monipuolista osaamista matkailu- ja palveluliiketoiminnasta ja syvennät sitä käytännön projekteilla. Valintojesi mukaan opit tunnistamaan ja kehittämään osaamistasi muun muassa markkinoinnissa, myynnissä, tapahtumien järjestämisessä, liiketaloudessa, yrittäjyydessä sekä johtamisessa.
Tiimioppimisen tavoite on edistää sekä yksilön että tiimin osaamista ja kehitystä yhteistyön, tiedon jakamisen ja yhteisen ongelmanratkaisun kautta. Tiimissä yhdistyvät erilaiset näkökulmat ja osaaminen, näin saavutetaan monipuolisempia ja innovatiivisempia ratkaisuja.
Suoritettuasi tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot restonomiopinnot:
- osaat toimia monialaisessa tiimissä
- kehityt itsesi ja tiimisi johtajana ja ongelman ratkaisijana
- osaat suunnitella ja toteuttaa eri kohderyhmille tarkoitettuja palveluja ja tuotteita ja osaat myydä ja markkinoida palveluja eri kanavissa
- osaat kehittää asiakaskokemusta ja palvelun laatua ammattimaisesti
- ymmärrät tiimioppivan organisaation toimintamallin ja perusperiaatteet
- tunnistat ja kehität keskeisiä työelämän metataitoja ja opit yrittäjämäistä asennetta
- kehität viestintä- ja vuorovaikutustaitojasi
- osaat toimia verkostoissa ja sinulla on yhteyksiä työelämään ja työnantajiin
Osaamisen rakentuminen ja koulutuksen sisältö
Restonomina tiedät, miten asiakaskokemus muodostuu ja mitä ensiluokkaisen asiakaskokemuksen tuottaminen vaatii. Restonomikoulutuksessa opit suunnittelemaan, toteuttamaan ja markkinoimaan palveluja monipuolisesti. Opintojen aikana luot perustan omalle työurallesi.
Opintojen keskeisiä teemoja ovat tiimioppinen, liiketoimintaosaaminen, asiakasymmärrys, palveluiden tuotteistaminen, myynti- ja markkinointiosaaminen ja vastuullinen palvelujen tuotanto. Työharjoitteluilla on keskeinen asema opinnoissa. Voit suorittaa työharjoittelun Y-akatemiassa tai jossain muussa valitsemassasi organisaatiossa ja tutustua toimialan monipuolisiin työtehtäviin. Aikaisempi tai muualla hankkimasi osaamisesi on mahdollista hyväksilukea osaksi tutkintoa ja näin mahdollistaa opintojen sujuva eteneminen.
Tiimioppimisen ja yrittäjyystaitojen restonomikoulutuksen laajuus on 210 opintopistettä. Tutkintoon kuuluu 45 opintopistettä työharjoittelua opintojen eri vaiheissa. Kansainväliseen vaihto-opiskeluun on monipuolisia mahdollisuuksia. Tutkintoon sisältyy 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Opintojen aikana opiskelet myös kieli- ja viestintäopintoja. Opintojen ensimmäisen vuoden aikana hankit matkailupalveluliiketoiminnassa keskeiset pätevyydet; turvallisuus-, anniskelu- ja hygieniapassit.
Ensimmäiset puolitoista vuotta opiskelet matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutuksen monimuotoryhmän mukana matkailu- ja palveluliiketoiminnan ydinosaamisen opintoja. Perehdyt toimialaan ja saat valmiuksia kehittyä osaavaksi restonomiksi. Toisen opintovuoden puolessa välissä siirryt opiskelemaan Y-akatemian monialaiseen oppimisympäristöön. Y-akatemiassa opiskelet akatemian opetussuunnitelman mukaisesti opintojesi loppuun saakka ja valmistut matkailu- ja palveluliiketoiminnan restonomiksi (AMK).
Työelämäläheinen oppiminen
Karelia-ammattikorkeakoulun monialainen tiimioppimisympäristö mahdollistaa monipuolisen yhteistyön eri toimijoiden kanssa. Toimit yritysten rajapinnassa ja luot verkostoja alueen yrityksiin. Karelia-ammattikorkeakoulu tekee aktiivista yhteistyötä yritysten, organisaatioiden ja eri sidosryhmien kanssa. Yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetaan tutkimus- ja kehittämistoimintaa, johon voit osallistua opintojesi aikana.
Hyödynnät Karelian kumppanuuksia työharjoittelu- ja opinnäytetyömahdollisuuksien löytämisessä sekä kansainvälisessä harjoittelija- ja opiskelijavaihdossa. Työharjoitteluilla on keskeinen asema opinnoissa. Harjoitteluissa sinulla mahdollisuus tutustua monipuolisesti toimialan erilaisiin työtehtäviin.
Kareliasta valmistuneet opiskelijat (alumnit) pitävät yhteyttä ammattikorkeakouluun Karelian alumniverkostossa. Alumnit jakavat kokemuksiaan ja omia uratarinoitaan opiskelijoiden kanssa, ja ovat tiivisti mukana asiantuntijoina Karelian kehittämistoiminnassa.
Pedagogiset valinnat
Y-akatemiassa oppiminen tapahtuu tiimeissä. Tiimioppiminen korostaa vuorovaikutusta, yhteisvastuuta ja reflektointia, mikä edistää sekä yksilön että ryhmän oppimista. Tiimioppimisen perustana toimivat avoimuus ja suoran puheen kulttuuri, jotka yhdessä rakentavat luottamusta. Tiimioppimisen mallissa huomioidaan jokaisen opiskelijan oma tapa oppia, jokaisen opiskelijan polku muovautuu omanlaisekseen.
Opintojesi aikana voit vahvistaa matkailu- ja palveluliiketoiminnan asiantuntemustasi valinnaisilla opinnoilla esimerkiksi Karelian yhteisistä opinnoista tai muiden korkeakoulujen opintoja Ristiinopiskelun tarjonnasta.
Opinnäytetyössä kehität valmiuksiasi soveltaa tietoa, kriittistä ajattelua ja opinnoissa hankittua osaamista käytännössä. Opinnäytetyö on 15 opintopisteen laajuinen itsenäinen suoritus, jossa sinulla on mahdollisuus keskittyä sinua erityisesti kiinnostavaan aiheeseen. Opinnäytetyön tekemisessä vahvistat omaa asiantuntijuuttasi, kehität omaa ajatteluasi sekä viestintä- ja vuorovaikutustaitojasi. Opinnäytetyönä voit tehdä esimerkiksi erilaisia tutkimus-, suunnittelu-, valmistus- ja kehittämistehtäviä. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan perustana ovat työelämän tai ammattikorkeakoulun tarpeet.
Opintojen joustava toteuttaminen
Karelia-ammattikorkeakoulussa opiskelijalla on mahdollista hyväksilukea aiemmin tai opintojen aikana muualla hankittua osaamista osaksi tutkintoa. Saat tukea ja ohjausta koko opintojesi ajan opettajatuutorilta, opinto-ohjaajalta ja opettajilta. Opintojen alussa laadit henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, joka ohjaa opintojasi ja jota päivität vuosittain.
Voit valita täydentävän osaamisen opintoihin myös verkko-opintoja sekä muiden ammattikorkeakoulujen opintoja valtakunnallisen opintotarjonnan kautta.
Kansainvälistyminen
Y-akatemiaopintojen kansainvälisyys kehittää ammatillista osaamistasi, vahvistaa kieli- ja viestintätaitojasi sekä tukee kykyäsi toimia erilaisten ihmisten kanssa. Samalla tutustut uusiin ihmisiin ja vahvistat verkostojasi.
Y-Akatemiassa voit liittyä opiskelijoiden muodostamaan kansainväliseen toimikuntaan, jossa työskennellään englannin kielellä. Toimikunnassa kehitetään yhteistyötä muiden maiden akatemioiden kanssa ja koordinoidaan kansainvälisiä vierailuja Y-akatemiassa.
Voit hakeutua opiskelijavaihtoon juuri sinua kiinnostavaan kumppanikorkeakouluun eri puolille maailmaa ja/tai tehdä osan harjoitteluistasi ulkomailla. Myös lyhyemmät vaihdot yhteisen projektityöskentelyn kautta ovat akatemiassa mahdollisia.
Myös kotimaassa voit kansainvälistyä. Y-akatemian kansainvälisessä toimikunnassa kartutat kielitaitoasi, pääset kurkistamaan sinulle uuteen kulttuuriin. Lisäksi Karelia-ammattikorkeakoulussa yhteisesti tarjottavat kansainväliset opinnot antavat hyvän mahdollisuuden kehittää työelämässä tarvittavia taitoja.
Osaamisen arviointi
Ennen opiskelua Y-akatemiassa osaamisesi arviointi toteutuu eri muodoissa opetus- ja ohjaustilanteissa, tenteissä sekä erilaisten oppimistehtävien ja raporttien perusteella. Arvioinnissa hyödynnetään opiskelijoiden itsearviointia sekä opiskelutoverien vertaisarviointia ja -palautetta. Arvioinnissa hyödynnetään myös työelämäyhteistyössä tehdyissä projekteissa työelämäpalautetta. Arvioinnin ja saamasi palautteen avulla voit seurata osaamisesi kehittymistä ja asettaa uusia tavoitteita opiskelulle ja oppimiselle. Kareliassa on käytössä yhteiset arvioinnin perusteet, mutta tarkemmat arviointiperusteet on määritetty opintojaksojen kuvauksissa.
Y-akatemiassa osaamisen arviointi perustuu jatkuvan osaamisen näyttöihin sekä opintoteemojen lopussa laadittavan reflektioesseen itsearviointiin sekä valmentajan antamaan arvosanaan opintoteemasta.
Uramahdollisuudet ja uraohjaus
Matkailu- ja palvelualat ovat kasvavia toimialoja. Yksityiset palvelut ovat Suomen suurin työllistäjä.
Sinulla on laajat mahdollisuudet toimia monenlaisissa tehtävissä palveluiden parissa. Ammattinimikkeitä ovat mm. palveluvastaava, vastaanottopäällikkö, vuoropäällikkö, ravintolapäällikkö, myynti-/ markkinointisihteeri, tapahtumatuottaja, projektikoordinaattori ja matkailualan yrittäjä. Kareliasta saat valmiuksia työskennellä matkailu- ja palvelualan asiantuntija-, kehittämis-, esihenkilö- ja muissa vastuullisissa tehtävissä tai itsenäisenä yrittäjänä.
Opintojen aikana saat tukea ja ohjausta oman uran suunnitteluun opinto-ohjaajaltasi, opettajatuutoriltasi ja opettajiltasi sekä Y-akatemiassa tiimivalmentajilta. Opintojesi aikana sinulla on myös mahdollista saada tukea oman uran suunnitteluun ohjauskeskusteluissa ja tehostetussa uraohjauksessa opintojen loppuvaiheessa.
Jatko- opintomahdollisuudet: Voit hakeutua suorittamaan ylemmän AMK-tutkinnon, kun sinulle on kertynyt kaksi vuotta alan työkokemusta restonomi (AMK) -tutkinnon suorittamisen jälkeen. Kareliassa sinulle sopiva vaihtoehto on johtaminen ja liiketoimintaosaaminen YAMK. Voit myös hakeutua sopiviin yliopiston maisteriohjelmiin. Kareliassa sinua tuetaan urasuunnittelussasi koko opintojen ajan.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2025-2026 | 2026-2027 | 2027-2028 | 2028-2029 |
Syksy
2025 |
Kevät
2026 |
Syksy
2026 |
Kevät
2027 |
Syksy
2027 |
Kevät
2028 |
Syksy
2028 |
1. / 2025 | 2. / 2025 | 3. / 2025 | 4. / 2026 | 5. / 2026 | 6. / 2026 | 1. / 2026 | 2. / 2026 | 3. / 2026 | 4. / 2027 | 5. / 2027 | 6. / 2027 | 1. / 2027 | 2. / 2027 | 3. / 2027 | 4. / 2028 | 5. / 2028 | 6. / 2028 | 1. / 2028 | 2. / 2028 | 3. / 2028 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PRAS25Y-1 |
Restonomin perustaidot
(Valitaan kaikki) |
65 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-11 |
Matkailu- ja palveluliiketoiminnan ammattilaiseksi
(Valitaan kaikki) |
14 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10006 | Matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristö | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10007 | Restonomin digitaidot | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10008 | Raportointi- ja kirjoitusviestintä | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10009 | Ammatillinen kasvu 1: Opiskelijana ammattikorkeakoulussa | 2 | 2 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | |||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-12 |
Asiakaspalveluosaaminen
(Valitaan kaikki) |
10 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10010 | Asiakasosaaminen ja matkailijakäyttäytyminen | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10011 | Matkailualan palveluosaaminen | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-13 |
Vaihtoehtoiset kieliopinnot 1
(Valitaan yksi) |
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10040 | Venäjän perusteet: Otshen prijatno! Hauska tutustua! | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10041 | Freut mich, Sie kennenzulernen! | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-14 |
Matkailu- ja palvelualan perustaidot
(Valitaan kaikki) |
12 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10012 | Majoituspalvelut | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10013 | Ravitsemispalvelut | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10014 | Asiakaspalvelutaidot ja alkoholijuomatietous | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10016 | Matkailun turvallisuus | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y |
Ammatilliset kieliopinnot
(Valitaan kaikki) |
9 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10024 | Sociala kontakter för restonomer | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||
PR10031 | Svenska för restonomer | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10038 | English Language Skills in Principles of Responsible Tourism | 1 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10039 | English Language Skills in Responsible Communication and Marketing | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-15 |
Perusharjoittelu
(Valitaan kaikki) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10017 | Perusharjoittelu | 15 | 15 | 15 | 7.5 | 7.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-2 |
Kohti asiantuntijuutta
(Valitaan kaikki) |
29 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-21 |
Kannattava palveluliiketoiminta
(Valitaan kaikki) |
13 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10015 | Social Contacts and Customer Service | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10018 | Matkailun liiketoiminta | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10019 | Kannattava matkailuyritystoiminta | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-22 |
Vaihtoehtoiset kieliopinnot 2
(Valitaan yksi) |
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10042 | Venäjän jatko matkailualalle: Slushaju Vas! Kuinka voin palvella? | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10043 | Kuinka voin palvella? Wie kann ich Ihnen helfen? | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-23 |
Tuotteistaminen
(Valitaan kaikki) |
11 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10020 | Ideasta tuotteeksi – tuotteistamisprosessi | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10021 | Matkailupalvelun arvonluonti | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10025 | Ammatillinen kasvu 2: Urasuunnittelu | 1 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-6 |
Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot
(Valitaan opintopisteitä: 111) |
111 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10010 | Yritystoiminnan käynnistäminen | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10011 | Tiimiyrittäjyys | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10012 | Tiimioppijan matkaeväät | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10013 | Y-Akatemian kehittäminen | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10014 | Johtajuus | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10015 | Tapahtumatuotannot | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10016 | Innovaatioprojektit | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10017 | Kansainväliset projektit | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10018 | Markkinointiprojektit | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10019 | Digitaalinen yritys- ja yhteisöviestintä | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10020 | Taloushallintoprojektit | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10021 | Myyntiprojektit | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10022 | Mediatuotannot | 3 - 20 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10024 | Huippuleiri | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KY10025 | Opinnäytetyöhön valmistavat opinnot | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10033 | Syventävä harjoittelu | 14 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10026 | Täydentävä harjoittelu | 14 | 14 | 14 | 7 | 7 | ||||||||||||||||||||||||||||
KY10001 | Opinnäytetyö, suunnitelma | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KY10002 | Opinnäytetyö, toteutus | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KY10003 | Opinnäytetyö, viimeistely | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-5 |
Täydentävän osaamisen opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 5) |
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-51 |
Profiloivat täydentävän osaamisen opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10036 | Tapahtumatuotanto | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PR10037 | Cateringpalvelut | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-52 |
Kielipolku
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-521 |
Valinnainen kieli, venäjä
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10006 | Venäjän perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10032 | Venäjän jatko | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10007 | Työelämän venäjä | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10008 | Mediavenäjä | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-522 |
Valinnainen kieli, saksa
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10009 | Saksan perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10010 | Saksan jatko | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10011 | Työelämän saksa | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10012 | Mediasaksa | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-523 |
Valinnainen kieli, espanja
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-524 |
Valinnainen kieli, ranska
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-525 |
Valinnainen kieli, suomi
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10027 | Minä kirjoitan | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-526 |
Valmentavat kieliopinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10028 | English Refresher | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10029 | Boost Your English Skills! Englannin kertaus taitotasolla A2 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
KP10030 | Svensk klinik - Rautalankaruotsia | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-53 |
Valmentavat LUMA opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PRAS25Y-54 |
Muut täydentävän osaamisen opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
SH10070 | Ensiapu | 1 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
PR10044 | Matkamessut | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Yhteensä | 210 | 72 | 41 | 11 | 10 | 33 | 39 | 24 | 17 | 3 | 8 | 10 | 0 | 16.5 | 16.5 | 19.5 | 19.5 | 0 | 0 | 12 | 12 | 8 | 8 | 1 | 0 | 1.5 | 1.5 | 4 | 4 | 0 | 0 | 5 | 5 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Ammattikorkeakoulututkintojen yhteiset kompetenssit 2022 alk
Suomen ammattikorkeakouluissa tutkintojen osaaminen on määritelty koulutuskohtaisina ja yhteisinä kompetensseina. Kompetensseilla tarkoitetaan laajoina osaamiskokonaisuuksina, yksilön tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelminä. Koulutuskohtaiset kompetenssit muodostavat opiskelijan ammatillisen asiantuntijuuden perustan. Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille ja tutkinnoille yhteisiä osaamisalueita, jotka luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle.
1 Oppimaan oppiminen
Valmistuva opiskelija tunnistaa osaamisensa ja oppimistapojensa vahvuuksia ja kehityskohteita sekä hyödyntää oppimisessaan yhteisöllisyyden ja digitalisaation mahdollisuuksia. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
2 Työelämässä toimiminen
Valmistuva opiskelija omaa monipuoliset työelämävalmiudet ja osaa toimia alansa työyhteisöissä |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
3 Eettisyys
Valmistuva opiskelija toimii ammattialan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
4 Kestävä kehitys
Valmistuva opiskelija tuntee kestävän kehityksen periaatteet, edistää niiden toteutumista sekä toimii vastuullisesti ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
5 Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus
Valmistuva opiskelija osaa toimia monikulttuurisissa ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä ja verkostoissa. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
6 Ennakoiva kehittäminen
Valmistuva opiskelija osaa kehittää oman alan tulevaisuutta ennakoivia ratkaisuja soveltaen olemassa olevaa tietoa sekä tutkimus -ja kehittämismenetelmiä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Luokittelemattomat |
Matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristö |
Restonomin digitaidot |
Raportointi- ja kirjoitusviestintä |
Ammatillinen kasvu 1: Opiskelijana ammattikorkeakoulussa |
Asiakasosaaminen ja matkailijakäyttäytyminen |
Matkailualan palveluosaaminen |
Venäjän perusteet: Otshen prijatno! Hauska tutustua! |
Freut mich, Sie kennenzulernen! |
Majoituspalvelut |
Ravitsemispalvelut |
Asiakaspalvelutaidot ja alkoholijuomatietous |
Matkailun turvallisuus |
Sociala kontakter för restonomer |
Svenska för restonomer |
English Language Skills in Principles of Responsible Tourism |
English Language Skills in Responsible Communication and Marketing |
Perusharjoittelu |
Social Contacts and Customer Service |
Matkailun liiketoiminta |
Kannattava matkailuyritystoiminta |
Venäjän jatko matkailualalle: Slushaju Vas! Kuinka voin palvella? |
Kuinka voin palvella? Wie kann ich Ihnen helfen? |
Ideasta tuotteeksi – tuotteistamisprosessi |
Matkailupalvelun arvonluonti |
Ammatillinen kasvu 2: Urasuunnittelu |
Yritystoiminnan käynnistäminen |
Tiimiyrittäjyys |
Tiimioppijan matkaeväät |
Y-Akatemian kehittäminen |
Johtajuus |
Tapahtumatuotannot |
Innovaatioprojektit |
Kansainväliset projektit |
Markkinointiprojektit |
Digitaalinen yritys- ja yhteisöviestintä |
Taloushallintoprojektit |
Myyntiprojektit |
Mediatuotannot |
Huippuleiri |
Opinnäytetyöhön valmistavat opinnot |
Syventävä harjoittelu |
Täydentävä harjoittelu |
Opinnäytetyö, suunnitelma |
Opinnäytetyö, toteutus |
Opinnäytetyö, viimeistely |
Tapahtumatuotanto |
Cateringpalvelut |
Venäjän perusteet |
Venäjän jatko |
Työelämän venäjä |
Mediavenäjä |
Saksan perusteet |
Saksan jatko |
Työelämän saksa |
Mediasaksa |
Minä kirjoitan |
English Refresher |
Boost Your English Skills! Englannin kertaus taitotasolla A2 |
Svensk klinik - Rautalankaruotsia |
Ensiapu |
Matkamessut |
Restonomi (AMK), Matkailu- ja palveluliiketoiminta, osaamiskompetenssit 2022 alk
A. Palveluliiketoimintaosaaminen
Valmistuva opiskelija tuntee kannattavan palveluliiketoiminnan edellytykset ja osaa soveltaa niitä toiminnassaan. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
B. Matkailupalvelujen tuotteistamisosaaminen
Valmistuva opiskelija osaa toteuttaa ja kehittää matkailupalveluita |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
C. Matkailupalveluiden myynti- ja markkinointiosaaminen
Valmistuva opiskelija osaa hyödyntää erilaisia markkinointi- ja myyntikanavia. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
D. Verkosto-osaaminen
Valmistuva opiskelija osaa arvioida verkostossa toimimisen hyötyä liiketoiminnalle: |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Luokittelemattomat |
Matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristö |
Restonomin digitaidot |
Raportointi- ja kirjoitusviestintä |
Ammatillinen kasvu 1: Opiskelijana ammattikorkeakoulussa |
Asiakasosaaminen ja matkailijakäyttäytyminen |
Matkailualan palveluosaaminen |
Venäjän perusteet: Otshen prijatno! Hauska tutustua! |
Freut mich, Sie kennenzulernen! |
Majoituspalvelut |
Ravitsemispalvelut |
Asiakaspalvelutaidot ja alkoholijuomatietous |
Matkailun turvallisuus |
Sociala kontakter för restonomer |
Svenska för restonomer |
English Language Skills in Principles of Responsible Tourism |
English Language Skills in Responsible Communication and Marketing |
Perusharjoittelu |
Social Contacts and Customer Service |
Matkailun liiketoiminta |
Kannattava matkailuyritystoiminta |
Venäjän jatko matkailualalle: Slushaju Vas! Kuinka voin palvella? |
Kuinka voin palvella? Wie kann ich Ihnen helfen? |
Ideasta tuotteeksi – tuotteistamisprosessi |
Matkailupalvelun arvonluonti |
Ammatillinen kasvu 2: Urasuunnittelu |
Yritystoiminnan käynnistäminen |
Tiimiyrittäjyys |
Tiimioppijan matkaeväät |
Y-Akatemian kehittäminen |
Johtajuus |
Tapahtumatuotannot |
Innovaatioprojektit |
Kansainväliset projektit |
Markkinointiprojektit |
Digitaalinen yritys- ja yhteisöviestintä |
Taloushallintoprojektit |
Myyntiprojektit |
Mediatuotannot |
Huippuleiri |
Opinnäytetyöhön valmistavat opinnot |
Syventävä harjoittelu |
Täydentävä harjoittelu |
Opinnäytetyö, suunnitelma |
Opinnäytetyö, toteutus |
Opinnäytetyö, viimeistely |
Tapahtumatuotanto |
Cateringpalvelut |
Venäjän perusteet |
Venäjän jatko |
Työelämän venäjä |
Mediavenäjä |
Saksan perusteet |
Saksan jatko |
Työelämän saksa |
Mediasaksa |
Minä kirjoitan |
English Refresher |
Boost Your English Skills! Englannin kertaus taitotasolla A2 |
Svensk klinik - Rautalankaruotsia |
Ensiapu |
Matkamessut |
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
PRAS25Y-1 |
Restonomin perustaidot
(Valitaan kaikki) |
65 |
PRAS25Y-11 |
Matkailu- ja palveluliiketoiminnan ammattilaiseksi
(Valitaan kaikki) |
14 |
PR10006 | Matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristö | 5 |
PR10007 | Restonomin digitaidot | 4 |
PR10008 | Raportointi- ja kirjoitusviestintä | 3 |
PR10009 | Ammatillinen kasvu 1: Opiskelijana ammattikorkeakoulussa | 2 |
PRAS25Y-12 |
Asiakaspalveluosaaminen
(Valitaan kaikki) |
10 |
PR10010 | Asiakasosaaminen ja matkailijakäyttäytyminen | 5 |
PR10011 | Matkailualan palveluosaaminen | 5 |
PRAS25Y-13 |
Vaihtoehtoiset kieliopinnot 1
(Valitaan yksi) |
5 |
PR10040 | Venäjän perusteet: Otshen prijatno! Hauska tutustua! | 5 |
PR10041 | Freut mich, Sie kennenzulernen! | 5 |
PRAS25Y-14 |
Matkailu- ja palvelualan perustaidot
(Valitaan kaikki) |
12 |
PR10012 | Majoituspalvelut | 2 |
PR10013 | Ravitsemispalvelut | 4 |
PR10014 | Asiakaspalvelutaidot ja alkoholijuomatietous | 4 |
PR10016 | Matkailun turvallisuus | 2 |
PRAS25Y |
Ammatilliset kieliopinnot
(Valitaan kaikki) |
9 |
PR10024 | Sociala kontakter för restonomer | 3 |
PR10031 | Svenska för restonomer | 3 |
PR10038 | English Language Skills in Principles of Responsible Tourism | 1 |
PR10039 | English Language Skills in Responsible Communication and Marketing | 2 |
PRAS25Y-15 |
Perusharjoittelu
(Valitaan kaikki) |
15 |
PR10017 | Perusharjoittelu | 15 |
PRAS25Y-2 |
Kohti asiantuntijuutta
(Valitaan kaikki) |
29 |
PRAS25Y-21 |
Kannattava palveluliiketoiminta
(Valitaan kaikki) |
13 |
PR10015 | Social Contacts and Customer Service | 3 |
PR10018 | Matkailun liiketoiminta | 5 |
PR10019 | Kannattava matkailuyritystoiminta | 5 |
PRAS25Y-22 |
Vaihtoehtoiset kieliopinnot 2
(Valitaan yksi) |
5 |
PR10042 | Venäjän jatko matkailualalle: Slushaju Vas! Kuinka voin palvella? | 5 |
PR10043 | Kuinka voin palvella? Wie kann ich Ihnen helfen? | 5 |
PRAS25Y-23 |
Tuotteistaminen
(Valitaan kaikki) |
11 |
PR10020 | Ideasta tuotteeksi – tuotteistamisprosessi | 5 |
PR10021 | Matkailupalvelun arvonluonti | 5 |
PR10025 | Ammatillinen kasvu 2: Urasuunnittelu | 1 |
PRAS25Y-6 |
Tiimioppiminen ja yrittäjyystaidot
(Valitaan opintopisteitä: 111) |
111 |
KY10010 | Yritystoiminnan käynnistäminen | 3 - 20 |
KY10011 | Tiimiyrittäjyys | 3 - 20 |
KY10012 | Tiimioppijan matkaeväät | 3 - 20 |
KY10013 | Y-Akatemian kehittäminen | 3 - 20 |
KY10014 | Johtajuus | 3 - 20 |
KY10015 | Tapahtumatuotannot | 3 - 20 |
KY10016 | Innovaatioprojektit | 3 - 20 |
KY10017 | Kansainväliset projektit | 3 - 20 |
KY10018 | Markkinointiprojektit | 3 - 20 |
KY10019 | Digitaalinen yritys- ja yhteisöviestintä | 3 - 20 |
KY10020 | Taloushallintoprojektit | 3 - 20 |
KY10021 | Myyntiprojektit | 3 - 20 |
KY10022 | Mediatuotannot | 3 - 20 |
KY10024 | Huippuleiri | 6 |
KY10025 | Opinnäytetyöhön valmistavat opinnot | 3 |
PR10033 | Syventävä harjoittelu | 14 |
PR10026 | Täydentävä harjoittelu | 14 |
KY10001 | Opinnäytetyö, suunnitelma | 5 |
KY10002 | Opinnäytetyö, toteutus | 5 |
KY10003 | Opinnäytetyö, viimeistely | 5 |
PRAS25Y-5 |
Täydentävän osaamisen opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 5) |
5 |
PRAS25Y-51 |
Profiloivat täydentävän osaamisen opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
PR10036 | Tapahtumatuotanto | 10 |
PR10037 | Cateringpalvelut | 10 |
PRAS25Y-52 |
Kielipolku
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
PRAS25Y-521 |
Valinnainen kieli, venäjä
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
KP10006 | Venäjän perusteet | 5 |
KP10032 | Venäjän jatko | 5 |
KP10007 | Työelämän venäjä | 5 |
KP10008 | Mediavenäjä | 3 |
PRAS25Y-522 |
Valinnainen kieli, saksa
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
KP10009 | Saksan perusteet | 5 |
KP10010 | Saksan jatko | 5 |
KP10011 | Työelämän saksa | 5 |
KP10012 | Mediasaksa | 3 |
PRAS25Y-523 |
Valinnainen kieli, espanja
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
PRAS25Y-524 |
Valinnainen kieli, ranska
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
PRAS25Y-525 |
Valinnainen kieli, suomi
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
KP10027 | Minä kirjoitan | 5 |
PRAS25Y-526 |
Valmentavat kieliopinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
KP10028 | English Refresher | 3 |
KP10029 | Boost Your English Skills! Englannin kertaus taitotasolla A2 | 3 |
KP10030 | Svensk klinik - Rautalankaruotsia | 3 |
PRAS25Y-53 |
Valmentavat LUMA opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
PRAS25Y-54 |
Muut täydentävän osaamisen opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 |
SH10070 | Ensiapu | 1 |
PR10044 | Matkamessut | 1 |