Hygieniapassi - Majoitus- ja ravitsemistilojen hygieniaLaajuus (2 op)
Tunnus: PR10062
Laajuus
2 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Tuula Ikonen
Osaamistavoitteet
Hygieniaosaamispassi
Sisältö
Henkilökohtainen hygienia
Hygieeniset työtavat
Omavalvonta
Puhtaanapito
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Lainsäädäntö
Ilmoittautumisaika
01.10.2025 - 12.11.2025
Ajoitus
10.11.2025 - 19.12.2025
Opintopistemäärä
2 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
International Business (BB)
Toimipiste
Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)
Opetuskielet
- Englanti
Paikat
1 - 5
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettaja
- Tuula Ikonen
Vastuuopettaja
Tuula Ikonen
Ajoitusryhmät
- Avoimen AMK:n opiskelijat (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
KAKS25Karelia, avoin, kaikki, syksy, 2025
Pienryhmät
- Avoimen AMK:n opiskelijat
Tavoitteet
Hygieniaosaamispassi
Sisältö
Henkilökohtainen hygienia
Hygieeniset työtavat
Omavalvonta
Puhtaanapito
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Lainsäädäntö
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Ilmoittautumisaika
01.04.2025 - 08.10.2025
Ajoitus
20.10.2025 - 30.11.2025
Opintopistemäärä
2 op
Virtuaaliosuus
1.5 op
Toteutustapa
25 % Lähiopetus, 75 % Etäopetus
Yksikkö
Avoimen AMK:n opinnot (AVOIN)
Toimipiste
Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 59
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettaja
- Tuula Ikonen
Vastuuopettaja
Tuula Ikonen
Ajoitusryhmät
- Avoimen AMK:n opiskelijat (Koko: 50. Avoin AMK: 50.)
Ryhmät
-
KAKS25Karelia, avoin, kaikki, syksy, 2025
Pienryhmät
- Avoimen AMK:n opiskelijat
Tavoitteet
Hygieniaosaamispassi
Sisältö
Henkilökohtainen hygienia
Hygieeniset työtavat
Omavalvonta
Puhtaanapito
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Lainsäädäntö
Aika ja paikka
Luennot:
Ke 22.10.2025 klo 14.15-15.45 Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
ke 29.10.2025 klo 14.15-15.45 Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
Testit ja tulokset
Ke 5.11.2025 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
To 12.11.2025 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
Aikaa testin tekemiseen on 45 min. Testissä pitää olla paikalla vähintään 20 minuuttia.
Oppimateriaalit
Elintarvikehygieenista osaamista testataan seuraavilta aihealueilta:
- mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö
Tietoa hygienipassista ja opiskeltava materiaali hygieniapassia varten löytyvät verkosta mm. seuraavista osoitteista:
Yleistä hygieniapassista: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/
Keneltä hygieniapassi vaaditaan: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/ osaamisvaatimukset
Opiskelu ennen hygieniapassitestiä, tietoa elintarvikehygieniasta ja lähdevinkkejä:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/
HUOM! Tietoa elintarvikehygieniasta otsikon alta pääset suoraan elintarvikehygienian osa-alueisiin.
Elintarvikeala
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/
Lainsäädäntö ja määräys:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-maarays/
Ruokamyrkytykset:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/
Mikrobiologian osuus on laaja ja samalla erittäin tärkeä osio. Siihen kannattaa tutustua vaikka muistiinpanoja tehden a) ihmisen omassa elimistössä (iholla, limakalvoilla ja suolistossa) viihtyvistä bakteereista - käsihygienian pettäessä siirtyvät helposti käsien välityksellä ruokiin ja aiheuttaen sitä kautta ruokamyrkytyksiä, b) hapettomissa olosuhteissa (tyhjiöpakatut tuotteet) viihtyvistä bakteereista ja c) itiöitä muodostavista bakteereista. Viruksista esim. norovirus on syytä lukea tarkkaan.
Hygienipassi mallitestit ja vastaukset: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/Hygieniapassitesti/
Muu materiaali:
Ruokatieto Oy:n Lupa kokata –kirja http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
Kirjat:
Ympäristökustannus Oy 2023, Hygieniaopas, elintarvikehygienian perusteet.
Opetusmenetelmät
Hygieniapassitestin suorittamiseksi järjestetään 2 x 1.5 h luentoja Karelia-amk:n Wärtsilä kampuksella Joensuussa (osoite Karjalankatu 3). Ei etämahdollisuutta.
Luentojen jälkeen järjestetään hygieniapassitesti, jossa 40 sanallista oikein/väärin väittämää. Testin tekemiseen on aikaa 45 minuuttia. Hygieniapassitestin läpäisee, kun testistä saa vähintään 34 pistettä (max 40 pistettä)
Opiskelija voi opiskella myös itsenäisesti hygiapassitestiin. Lukuohjeet ja materiaali löytyvät kohdasta oppimateriaalit ja suositeltava kirjallisuus.
Hygieniaosaamisesta elintarvikealalla määrätään elintarvikelainsäädännössä. Elintarvikealan työtehtävissä työntekijän täytyy osata käsitellä elintarvikkeita turvallisesti ja hygieenisesti. Henkilöllä täytyy olla hygieniapassi, jos hän työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniapassin tarkoituksena on edistää elintarviketurvallisuutta alalla.
Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikealan työntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.
Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
Elintarvikelaki (297/2021)
Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (10/2024)
Jos työntekijä työskentelee elintarvikehuoneistossa (esim. kahvila, ravintola, pikaruokaravintola, suurkeittiö, elintarvikemyymälä eli kauppa, leipomo tai elintarvikkeita valmistava tehdas) ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita (esim. maito, liha, kala), hän tarvitsee hygieniapassin. Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään silloin, kun kolme kuukautta sellaista työtä tulee täyteen, jossa hygieniapassi täytyy olla.
Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi siitä hetkestä alkaen, kun se on myönnetty.
Hygieniapassissa on kaksi osaa: muovinen kortti ja paperinen todistus
Hygieniapassi toimitetaan opiskelijalle hänen ilmoittamaansa osoitteeseen noin kuukauden kuluessa testistä.
Hygienipassin lisäksi opiskelijaa saa suorituksestaan myös opintosuoritusotteen, jota voi myöhemmin hyödyntää esimerkiksi hyväksilukuja hakiessaan.
Ruokaviraston ohjeet hygieniapassitestiin: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/Hygieniapassitesti/
Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Testit ja tulokset
Ke 5.11.2025 klo 14-14.45 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
Mikäli ilmoittautuneita on paljon, ilmoittautuneet jaetaan kahteen ryhmään. Mahdollinen muuttunut ryhmäjako ja kellonaika ilmoitetaan ennen testiä.
Varatestiaika 5.11 klo 15.30-16.15
To 12.11.2025 klo 14-14.45 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
Kutsukirje testiin lähetetään ilmoittautumisen yhteydessä antamaasi sähköpostiosoitteeseen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
2 op = 54 tuntia opiskelijan työtä
Lisätietoja opiskelijoille
Ilmoittaudu ja maksa avoimen opintomaksu ennen testiä.
Varaa testiin mukaan henkilöllisyystodistus ja kuivamustekynä (sininen)
Huom! Hygieniapassi myönnetään 10.6.2024 lähtien koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Jos henkilöllä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla. Muutos koskee myös hygieniapassien uusintatilauksia. Ennen 10.6.2024 myönnettyä hygieniapassia ei tarvitse uusia, jos se on tallessa.
Hygieniapassitestaaja tarkistaa henkilötiedot siinä vaiheessa, kun henkilö palauttaa hygieniapassitestin jälkeen testilomakkeen testaajalle. Sitä varten testattavalla täytyy olla henkilöllisyystodistus mukana testissä. Henkilöllisyystodistus täytyy olla alkuperäinen, kuvallinen, voimassa oleva ja virallinen.
Henkilötodistukseksi hyväksytään:
- suomalainen ajakortti, passi, ajo- tai mopokortti ja kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti ja passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan helkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, että asiakirjan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisi/rajavartiosto) antama asiakirja, jossa kopio passista viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää välikaikaisesti henkilöllisyyden todistamiseen.
- Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti
Testi tehdään täysin itsenäisesti. Testissä ei saa käyttää apuvälineitä, katsoa vastauksia muilta tai puhua toisten kanssa. Mikäli ohjeita ei noudateta, se on peruste testin hylkäämiseen ja testattavan poistamiseen testitilasta.
Testitilassa ei saa käyttää puhelinta eikä ottaa valokuvia.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- Testi arvioidaan Ruokaviraston ohjeiden mukaan.
- Läpäistäkseen testin testistä on saatava vähintään 34 / 40 pistettä.
- Oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen. Virheellistä, epäselvistä ja vastaamatta jätetyistä vastauksista 0 pistettä.
Ilmoittautumisaika
01.04.2025 - 17.09.2025
Ajoitus
25.08.2025 - 31.10.2025
Opintopistemäärä
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
International Business (BB)
Toimipiste
Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)
Opetuskielet
- Englanti
Paikat
1 - 5
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettaja
- Tuula Ikonen
Vastuuopettaja
Tuula Ikonen
Ajoitusryhmät
- Avoimen AMK:n opiskelijat (Koko: 5. Avoin AMK: 5.)
Ryhmät
-
KAKS25Karelia, avoin, kaikki, syksy, 2025
Pienryhmät
- Avoimen AMK:n opiskelijat
Tavoitteet
Hygieniaosaamispassi
Sisältö
Henkilökohtainen hygienia
Hygieeniset työtavat
Omavalvonta
Puhtaanapito
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Lainsäädäntö
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty