Skip to main content

Hygiene in Accommodation and Catering Premises (2cr)

Code: PR10062-3006

General information


Enrollment
01.10.2025 - 30.04.2026
Registration for the implementation has begun.
Timing
01.05.2026 - 12.06.2026
The implementation has not yet started.
Number of ECTS credits allocated
2 cr
Unit
Open UAS
Campus
Wärtsilä Campus Karjalankatu 3
Teaching languages
Finnish
Seats
1 - 100
Degree programmes
Degree Programme in Tourism and Service Business
Teachers
Tuula Ikonen
Teacher in charge
Tuula Ikonen
Scheduling groups
Avoimen AMK:n opiskelijat (Size: 100 . Open UAS : 100.)
Groups
KAKK26
Karelia, Open UAS, All, Spring, 2026
Small groups
Pienryhmä (schedulingGroup) 1
Course
PR10062

Evaluation scale

Approved/Rejected

Objective

The student studies the test materials independently using the materials indicated in the section.
The Hygiene Passport test tests are held on the Wärtsilä campus of Karelia University of Applied Sciences.

Hygiene expertise in the food sector is stipulated in the food legislation. A person working in the food industry must master the basics of the food industry and know how to handle food safely. The purpose of the hygiene passport is to promote food safety in the sector.

If the employee works in a food premises (e.g. cafe, restaurant, fast food restaurant, commercial kitchen, food store, bakery or food manufacturing factory) and handles unpackaged perishable food (e.g. milk, meat, fish), he needs a hygiene pass.

Knowledge of food hygiene is tested in the following subject areas:
Basic information on microbiology and food contamination
Food poisoning (in Finnish)
Hygiene work methods
Personal hygiene
Self-monitoring
Legislation and authorities

Content

Henkilökohtainen hygienia
Hygieeniset työtavat
Omavalvonta
Puhtaanapito
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Lainsäädäntö

Location and time

Tässä toteutuksessa ei ole luentoja. Opiskelu itsenäisesti hyödyntäen oppimateriaalit kohdassa lueteltuja materiaaleja.

Hygieniapassitesti 13.5.2026 klo 14–15
Uusintatesti 20.5.2026 klo 14–15
Uusintatesti 27.5.2026 klo 14–15

Materials

Elintarvikehygieenista osaamista testataan seuraavilta aihealueilta:
- mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö

Tietoa hygienipassista ja opiskeltava materiaali hygieniapassia varten löytyvät verkosta mm. seuraavista osoitteista:

Yleistä hygieniapassista: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/

Keneltä hygieniapassi vaaditaan: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/ osaamisvaatimukset

Opiskelu ennen hygieniapassitestiä, tietoa elintarvikehygieniasta ja lähdevinkkejä:

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/
HUOM! Tietoa elintarvikehygieniasta otsikon alta pääset suoraan elintarvikehygienian osa-alueisiin.
Elintarvikeala
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/

Lainsäädäntö ja määräys:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-maarays/

Ruokamyrkytykset:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/

Mikrobiologian osuus on laaja ja samalla erittäin tärkeä osio. Siihen kannattaa tutustua vaikka muistiinpanoja tehden a) ihmisen omassa elimistössä (iholla, limakalvoilla ja suolistossa) viihtyvistä bakteereista - käsihygienian pettäessä siirtyvät helposti käsien välityksellä ruokiin ja aiheuttaen sitä kautta ruokamyrkytyksiä, b) hapettomissa olosuhteissa (tyhjiöpakatut tuotteet) viihtyvistä bakteereista ja c) itiöitä muodostavista bakteereista. Viruksista esim. norovirus on syytä lukea tarkkaan.

Hygienipassi mallitestit ja vastaukset: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/Hygieniapassitesti/

Muu materiaali:

Ruokatieto Oy:n Lupa kokata –kirja http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet

Kirjat:
Ympäristökustannus Oy 2023, Hygieniaopas, elintarvikehygienian perusteet.

Teaching methods

HUOM! Tämä toteutus on vain suomeksi

Opiskelija opiskelee itsenäisesti testiin. Tässä toteutuksessa ei järjestetä luentoja. Lukuohjeet ja materiaali löytyvät kohdasta oppimateriaalit ja suositeltava kirjallisuus.

Hygieniaosaamisesta elintarvikealalla määrätään elintarvikelainsäädännössä. Elintarvikealan työtehtävissä työntekijän täytyy osata käsitellä elintarvikkeita turvallisesti ja hygieenisesti. Henkilöllä täytyy olla hygieniapassi, jos hän työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniapassin tarkoituksena on edistää elintarviketurvallisuutta alalla.

Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikealan työntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.

Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
Elintarvikelaki (297/2021)
Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (10/2024)

Jos työntekijä työskentelee elintarvikehuoneistossa (esim. kahvila, ravintola, pikaruokaravintola, suurkeittiö, elintarvikemyymälä eli kauppa, leipomo tai elintarvikkeita valmistava tehdas) ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita (esim. maito, liha, kala), hän tarvitsee hygieniapassin. Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään silloin, kun kolme kuukautta sellaista työtä tulee täyteen, jossa hygieniapassi täytyy olla.

Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi siitä hetkestä alkaen, kun se on myönnetty.
Hygieniapassissa on kaksi osaa: muovinen kortti ja paperinen todistus
Hygieniapassi toimitetaan opiskelijalle hänen ilmoittamaansa osoitteeseen noin kuukauden kuluessa testistä.
Hygienipassin lisäksi opiskelijaa saa suorituksestaan myös opintosuoritusotteen, jota voi myöhemmin hyödyntää esimerkiksi hyväksilukuja hakiessaan.

Ruokaviraston ohjeet hygieniapassitestiin: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/Hygieniapassitesti/

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

Exam schedules

Tässä toteutuksessa ei ole luentoja. Opiskelu itsenäisesti hyödyntäen oppimateriaalit kohdassa lueteltuja materiaaleja.

Hygieniapassitesti 13.5.2026 klo 14–15
Uusintatesti20.5.2026 klo 14–15
Uusintatesti 27.5.2026 klo 14–15

Student workload

2 op = 54 tuntia opiskelijan työtä

Further information

lmoittaudu ja maksa avoimen opintomaksu/passimaksu ennen testiä.
Varaa testiin mukaan henkilöllisyystodistus ja kuivamustekynä (sininen)

Huom! Hygieniapassi myönnetään 10.6.2024 lähtien koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Jos henkilöllä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla. Muutos koskee myös hygieniapassien uusintatilauksia. Ennen 10.6.2024 myönnettyä hygieniapassia ei tarvitse uusia, jos se on tallessa.

Hygieniapassitestaaja tarkistaa henkilötiedot siinä vaiheessa, kun henkilö palauttaa hygieniapassitestin jälkeen testilomakkeen testaajalle. Sitä varten testattavalla täytyy olla henkilöllisyystodistus mukana testissä. Henkilöllisyystodistus täytyy olla alkuperäinen, kuvallinen, voimassa oleva ja virallinen.

Henkilötodistukseksi hyväksytään:
- suomalainen ajakortti, passi, ajo- tai mopokortti ja kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti ja passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan helkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, että asiakirjan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisi/rajavartiosto) antama asiakirja, jossa kopio passista viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää välikaikaisesti henkilöllisyyden todistamiseen.
- Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti

Testi tehdään täysin itsenäisesti. Testissä ei saa käyttää apuvälineitä, katsoa vastauksia muilta tai puhua toisten kanssa. Mikäli ohjeita ei noudateta, se on peruste testin hylkäämiseen ja testattavan poistamiseen testitilasta.

Testitilassa ei saa käyttää puhelinta eikä ottaa valokuvia.
Englanniksi

Go back to top of page