Siirry suoraan sisältöön

Insinööri (AMK), energia- ja ympäristötekniikka, päivä, syksy, 2025: IENS25

Tunnus: IENS25

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK), Energia- ja ympäristötekniikka

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2025

Kuvaus

OPETUSSUUNNITELMA
Insinööri (AMK) Energia- ja ympäristötekniikka, päivätoteutus

Valmistuvalla insinöörillä on syvällinen energia- ja ympäristötekniikan osaaminen. Insinöörinä edistät yhteiskunnallista kestävyyttä, kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä eri toimialoilla kotimaassa ja kansainvälisesti. Vahva teknistaloudellinen osaaminen toimii perustana, jonka avulla suunnittelet ja toteutat mm. uusiutuvan energian, energia- ja materiaalitehokkuuden ja kiertotalouden ratkaisuja. Ympäristötekniikan ja -johtamisen osaajana edistät organisaatioiden, tuotteiden ja palvelujen kestävyyttä.

Energia- ja ympäristötekniikan erityispiirteitä ovat monipuolisuus, työelämälähtöisyys ja kansainvälisyys. Voit suunnata opintojesi aikana osaamistasi energia- tai ympäristötekniikan osaamisprofiiliin. Asiakaslähtöisissä suunnitteluprojekteissa toimit yhteistyössä koulutuksen työelämäkumppaneiden ja sidosryhmien kanssa. Voit täydentää ja syventää osaamistasi viiden eurooppalaisen kumppanikorkeakoulun (INVEST-allianssi) järjestämässä opintokokonaisuudessa.

Suoritettava tutkinto

Tutkintonimike: Insinööri (AMK)
Tutkinnon laajuus: 240 op / 4 v

Osaamisen kuvaus

Valmistuvana insinöörinä osaat energia- ja ympäristötekniikan suunnittelun, jossa huomioidaan teknistaloudellinen kannattavuus ja ratkaisujen kestävyys. Opintojen aikana sinulle muodostuu vahva perusta uusiutuvan energian, ympäristötekniikan, kiertotalouden ja päästöjenhallinnan työtehtäviin.

Energia- ja ympäristötekniikan insinöörinä kehität yritysten toimintatapoja kestävämmiksi, suunnittelet uusiutuvan energian ja resurssitehokkuuden ratkaisuja sekä mittaat ja analysoit ympäristön tilaa. Voit toimia ympäristöasiantuntijana yrityksissä ja osallistua tuotteiden, palveluiden ja tuotantoprosessien suunnitteluun sekä toteutukseen.

Opinnoissa saat valmiuksia toimia energia- ja ympäristöalan suunnittelu-, tutkimus-, tuotekehitys- ja viranomaistehtävissä sekä itsenäisenä yrittäjänä. Kansainvälisten opintojen myötä saat valmiuksia myös kansainväliselle uralle. Työnantajiasi ovat esimerkiksi teollisuusyritykset, ympäristö- ja energia-alan palveluyritykset, suunnittelu- ja konsulttitoimistot, kiertotalouden yhtiöt, energia- ja vesilaitokset, julkisen sektorin ympäristö- ja tekniset palvelut sekä ympäristöhallinto.

Työllistymistäsi edesauttaa yhteiskunnallinen tarve kiertotalouden, resurssitehokkuuden ja uusiutuvan energian osaamiselle. Energia- ja ympäristöteknisen osaamisen kysyntä kasvaa valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Erikoisosaamista tarvitaan myös toimialoilla, joissa paikallisista uusiutuvista raaka-aineista tuotetaan korkean arvon lisän tuotteita.

Osaamisen rakentuminen ja koulutuksen sisältö

Energia- ja ympäristötekniikan tutkinto koostuu työelämäläheisistä ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Koulutuksen ydinosaamisen opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja täydentävän osaamisen opintojen laajuus 30 opintopistettä. Ydinosaamisen opintoihin sisältyy 30 opintopistettä harjoittelua ja 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö.

Opintojen alkuvaiheessa rakennat perustaa insinööriosaamiselle ja hankit ongelmanratkaisussa tarvittavia matemaattisluonnontieteellisiä taitoja. Opinnoissa perehdyt energia- ja ympäristötekniikan prosesseihin sekä toimintaympäristöön ja saat valmiuksia osallistua erilaisiin työelämän toimeksiantoihin. Tälle perustalle rakennetaan tutkinnon energia- ja ympäristötekniikan ydinosaaminen, joka syventyy edelleen opintojen edetessä. Opintojen alkuvaiheessa vahvistat myös oppimisvalmiuksia sekä ammatillisia kieli- ja viestintätaitoja.

Tutkinnon ydinosaamista syvennät edelleen energia- ja ympäristötekniikan suuntautumisissa. Kolmannen vuoden opinnoissa valitset suuntaavia opintokokonaisuuksia (15+15 op), joissa perehdyt kiinteistöjen energiaratkaisuihin ja uusiutuvaan energiaan tai ympäristöinformatiikkaan ja -johtamiseen. Suuntaavissa opinnoissa teet yhteistyötä monialaisesti (mm. talotekniikan kanssa) ja voit hyödyntää tutkimus- ja kehittämistoiminnan mahdollisuuksia. Yhteiset tutkimus- ja kehittämisopinnot tukevat opinnäytetyövalmiuksiasi.

Koulutuksen täydentävien opintojen tarjonta ajoittuu neljänteen opintovuoteen. Koulutuksen omana täydentävänä tarjontana järjestetään kokonaisuudet uusiutuvan energian jalostamiseen ja varastointiin sekä ympäristö- ja yhdyskuntatekniikkaan. Karelia järjestää kansainvälisenä yhteistoteutuksena Sustainable Communities in Energy Transition -kokonaisuuden, jossa voit opiskella energiamurrosta ja paikallisyhteisöjen kestävää kehitystä kansainvälisessä opiskelijaryhmässä.

Voit sisällyttää täydentävän osaamisen opintoihin kilpa- ja huippu-urheilijoille tarkoitettua urheiluakatemiavalmennusta tai opiskelijakunta- ja tuutoritoimintaa korkeintaan 15 opintopistettä. Mikäli edellä mainitut täydentävän osaamisen opinnot eivät vastaa ammatillisia tavoitteitasi, muista vaihtoehdoista voit keskustella oman opettajatuutorin tai opinto-ohjaajasi kanssa.

Työelämäläheinen oppiminen

Energia- ja ympäristötekniikan koulutus toteutetaan yhteistyössä alueen energiayhtiöiden, kiertotaloustoimijoiden, pk-yritysten ja yhteisöjen kanssa. Opintokokonaisuuksissa toteutetaan projekteja esim. energiaratkaisujen, vesistönsuojelun ja -kunnostuksen sekä ympäristöinformatiikan ja -johtamisen toimeksiantoina, vaiheittain syventyviä harjoitteluja (kolme 10 op:n jaksoa), sekä opinnäytetyö työelämäyhteistyössä.
Karelian tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta mahdollistaa osallistumisesi alueelliseen ja kansainväliseen kehittämistoimintaan. Tutkimus- ja kehittämistoiminta kytkeytyy opintoihin opintojaksojen oppimistehtävissä, harjoitteluissa, neljännen vuoden täydentävissä INVEST Living lab -opinnoissa, sekä opinnäytetöiden toimeksiantoina.

Pedagogiset valinnat

Energia- ja ympäristötekniikan opinnoissa hyödynnetään mm. ongelmanratkaisua edistävää yhteistoiminnallista tutkivaa- ja kehittävää oppimista, tuetaan opiskelijan itsenäisen tiedonhankinnan ja soveltamisen taitoja sekä työelämävalmiuksien kehittymistä opintojen aikana.

Opinnoissa korostuu opiskelijan aktiivinen rooli, johon liittyy oma-aloitteisuus, vahvat yhteistyötaidot ja vastuullisuus. Opettajat ohjaavat kehittymistäsi energia- ja ympäristötekniikan käytäntöihin ja työtehtäviin. Oppimisessa hyödynnetään Karelia-ammattikorkeakoulun oppimisympäristöjä ja -menetelmiä, sekä yhteistyöverkostoja ja kumppanuuksia. Koulutuksessa opiskelijan ja opintoryhmän hyvinvointia ja sujuvaa yhteistyötä tuetaan kaikessa toiminnassa.

Opintojen joustava toteuttaminen

Energia- ja ympäristötekniikan koulutus perustuu lähiopetukseen, jota tukee siihen kytketty työelämä- ja hankeyhteistyö sekä joustavuutta lisäävät hybridi- ja monimuotomenetelmät. Opinnoissa on joustavuutta myös täydentävien opintojen tarjonnassa, joihin voi sisällyttää myös muiden alojen opintoja. Mikäli haluat nopeuttaa opintojasi, voit hyödyntää esimerkiksi ammattikorkeakoulujen yhteistä verkko-opinto tarjontaa. Aikaisemmin hankittu osaaminen ja työssä oppiminen hyväksytään Karelian AHOT –prosessin ja työn opinnollistamisen prosessin mukaisesti. Opintojen joustavuutta ja sujuvuutta tuetaan henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (HOPS) avulla.

Kansainvälistyminen

Energia- ja ympäristötekniikan opiskelijana sinulla on mahdollisuus kansainvälistymiseen opintojen, hanketyöskentelyn, kansainvälisen opiskelijavaihdon sekä harjoittelun kautta. Voit vahvistaa kansainvälisyysosaamista myös toimimalla tuutorina kansainvälisille opiskelijoille. Voit suorittaa osan opinnoista kansainvälisissä kumppanikorkeakouluissa tai tehdä jonkun harjoitteluista ulkomailla. Energia- ja ympäristötekniikan koulutuksella on laaja kansainvälisten yhteistyökorkeakoulujen verkosto, joka mahdollistaa opinnot vaihtokohteissa Euroopassa ja myös muissa maanosissa.

Karelian järjestämän INVEST –kokonaisuuden opetus toteutetaan yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa ja opintojaksoihin osallistuu vaihto-opettajia ja -opiskelijoita. Opiskelija voi hakea INVEST -yhteistyön kautta myös muiden eurooppalaisten korkeakoulujen tarjoamiin opintoihin.
Energia- ja ympäristötekniikan kansainvälisistä yhteistyöverkostoista Unescon MaB -ohjelmaan kuuluva Pohjois-Karjalan biosfäärialue ja Eseia (European Sustainable Energy Innovation Alliance) tarjoavat opiskelijalle mahdollisuuksia kansanväliseen yhteistyöhön ja verkostoitumiseen, sekä intensiivikoulutuksiin.

Osaamisen arviointi

Arvioinnin ja saadun ohjaavan palautteen avulla seuraat osaamisen kehittymistä ja asetat uusia tavoitteita. Osaamisen arviointi perustuu tutkinnon osaamistavoitteisiin, jotka sisältyvät opintokokonaisuuksiin ja opintojaksoihin. Kareliassa on yhteiset arviointiperusteet, joiden pohjalta määritellään opintojakso kohtaisesti arvioinnin toteutus ja perusteet. Opinnäytetyön arvioinnissa käytetään Karelian yhteisiä arviointiperusteita. Arviointitapoina hyödynnetään myös opiskelijoiden itsearviointia sekä opiskeluryhmän kautta saatavaa vertaisarviointia ja -palautetta. Arvioinnissa hyödynnetään työelämäpalautetta silloin, kun opintoihin liittyy olennaisesti työelämän toimeksianto tai työskentely yrityksessä.

Uramahdollisuudet ja uraohjaus

Energia- ja ympäristötekniikan osaaminen tarjoaa sinulle uramahdollisuuksia mm. teollisuudessa, insinööritoimistoissa, ympäristöhallinnossa ja yrittäjänä. Opintoihin liittyy ammatillisen kasvun ja uraohjauksen opintoja, jotka tukevat sinua oman osaamisesi suuntaamisessa ja työllistymisessä. Säännölliset ja sisällöltään syvenevät harjoittelujaksot ja työelämätoimeksiantona toteutettava opinnäytetyö tukevat työeälämävalmiuksien kehittämistä ja urasuunnittelua.

Työelämän muutokset ja oma urakehitys edellyttävät jatkuvaa oppimista tutkinnon suorittamisen jälkeen. Merkittävä osa oppimisesta tapahtuu työn yhteydessä, mutta sitä voi tehostaa kouluttautumisen avulla. Voit täydentää osaamistasi avoimen ammattikorkeakoulun opinnoilla tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tähtäävällä koulutuksella. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen avaa mahdollisuuksia esimerkiksi esimiestehtäviin, vaativiin asiantuntija- ja kehittämistehtäviin tai opettajaksi.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2025-2026 2026-2027 2027-2028 2028-2029 Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
Kevät
2027
Syksy
2027
Kevät
2028
Syksy
2028
Kevät
2029
1. / 2025 2. / 2025 3. / 2025 4. / 2026 5. / 2026 6. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2026 4. / 2027 5. / 2027 6. / 2027 1. / 2027 2. / 2027 3. / 2027 4. / 2028 5. / 2028 6. / 2028 1. / 2028 2. / 2028 3. / 2028 4. / 2029 5. / 2029 6. / 2029
IENS25-1
Toimintaympäristön tuntija

(Valitaan kaikki)

58
IENS25-11
Energiatekniikan perusteet

(Valitaan kaikki)

20
IE10004 Energia-alan toimintaympäristö ja kestävä energiantuotanto 4 4 4 2 2
IE10005 Sähkö- ja aalto-oppi 5 5 5 2.5 2.5
IE10006 Mekaniikka- ja lämpöoppi 6 6 6 3 3
IE10003 Differentiaali- ja integraalilaskenta 5 5 5 2.5 2.5
IENS25-12
Luonnonekosysteemien tuntemus

(Valitaan kaikki)

20
IE10007 Kartoitus ja paikkatieto 4 4 4 2 2
IE10008 Vesitalous 5 5 5 2.5 2.5
IE10009 Kemia 6 6 6 3 3
IE10002 Algebra ja geometria 5 5 5 2.5 2.5
IENS25-13
Tekninen viestintä

(Valitaan kaikki)

18
IE10015 Ammatillinen kasvu 1 2 2 1.3 0.7 0.7 0.7 0.7
IE10010 Viestintä 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
IE10011 Tieto- ja viestintätekniikka 3 3 3 3
IE10012 CAD-suunnittelu 4 4 4 1.3 1.3 1.3
IE10013 Environmental English 2 2 2 1 1
IE10014 Miljösvenska 2 2 2 1 1
IENS25-2
Prosessien soveltaja

(Valitaan kaikki)

63
IENS25-21
Energia- ja ympäristöpolitiikka

(Valitaan kaikki)

15
IE10016 Ympäristöoikeuden perusteet 4 4 4 2 2
IE10017 Energia- ja ympäristöpolitiikka 4 4 4 2 2
IE10018 Ilmastoviisas toiminta 3 3 3 1.5 1.5
IE10019 Miljösvenska för arbetslivet 3 3 3 1.5 1.5
IE10020 Ammatillinen kasvu 2 1 1 1 0.5 0.5
IENS25-22
Resurssitehokkuus

(Valitaan kaikki)

20
IE10021 Päästöjenhallinnan erotusprosessit 5 5 5 2.5 2.5
IE10022 Kiertotalous 5 5 5 2.5 2.5
IE10023 Energiatehokkuus- ja termodynamiikka 5 5 5 2.5 2.5
IE10024 Kannattavuus- ja kustannuslaskenta 5 5 5 2.5 2.5
IENS25-23
Biokaasu- ja polttotekniikat

(Valitaan kaikki)

13
IE10025 Polttotekniikat 5 5 5 2.5 2.5
IE10026 Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet 5 5 5 2.5 2.5
IE10027 LVI- ja pajaprojektit 3 3 3 1.5 1.5
IENS25-24
Vesiekosysteemit ja mikrobiologia

(Valitaan kaikki)

15
IE10028 Mikrobiologia 5 5 5 2.5 2.5
IE10029 Vesiekosysteemit 5 5 5 2.5 2.5
IE10030 Ympäristöterveys ja -turvallisuus 5 5 5 2.5 2.5
IENS25-3
Ammatillinen osaaja

(Valitaan opintopisteitä: 43)

43
IENS25-31
Suuntautumisvaihtoehdon opinnot: Energiatekniikka

(Valitaan kaikki)

30
IENS25-311
Kiinteistöjen lämmitys ja lämmönsiirto

(Valitaan kaikki)

15
IE10034 Lämmönjako ja -siirtotekniikka 6 6 6 3 3
IE10035 Lämpöpumput ja jäähdytysratkaisut 5 5 5 2.5 2.5
IE10036 Sähkö- ja automaatiotekniikka 4 4 4 2 2
IENS25-312
Uusiutuvan energian tuotanto

(Valitaan kaikki)

15
IE10040 Aurinkoenergia 4 4 4 2 2
IE10041 Tuulivoimatekniikka ja suunnitteluratkaisut 5 5 5 2.5 2.5
IE10042 Biomassat ja kiinteät polttoaineet 4 4 4 2 2
IE10043 Bioenergian tuotannon työt 2 2 2 1 1
IENS25-32
Suuntautumisvaihtoehdon opinnot: Ympäristötekniikka

(Valitaan kaikki)

30
IENS25-321
Ympäristöinformatiikka

(Valitaan kaikki)

15
IE10031 Ympäristön mittaustekniikka 5 5 5 2.5 2.5
IE10032 Kulkeumasimulointi 5 5 5 2.5 2.5
IE10033 Mittausdatan analysointi ja visualisointi 5 5 5 2.5 2.5
IENS25-322
Ympäristöjohtaminen ja -viestintä

(Valitaan kaikki)

15
IE10037 Yrityksen ympäristöjohtaminen 5 5 5 2.5 2.5
IE10038 Elinkaarianalyysi 5 5 5 2.5 2.5
IE10039 Ympäristövastuu ja -viestintä 5 5 5 2.5 2.5
IENS25-33
Tutkimus- ja kehittämismenetelmät

(Valitaan kaikki)

13
IE10044 Tilastolliset menetelmät 5 5 5 2.5 2.5
MM10041 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 4 4 2 2 1 1 1 1
IE10046 Environmental English for Working Life 3 3 3 1.5 1.5
IE10047 Ammatillinen kasvu 3 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3 0.3
IENS25-4
Energia- ja ympäristötekniikan ammattilainen

(Valitaan kaikki)

46
IENS25-41
Kohti työelämää

(Valitaan kaikki)

1 1 1 0.5 0.5
IE10057 Ammatillinen kasvu ja uraohjaus 1 1 1 0.5 0.5
IENS25-42
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30 30 30 10 10 10
IE10054 Prosessiharjoittelu 10 10 10 5 5
IE10055 Työnjohdollinen harjoittelu 10 10 10 5 5
IE10056 Insinööriharjoittelu 10 10 10 5 5
IENS25-43
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
KY10001 Opinnäytetyö, suunnitelma 5 2.5 2.5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
KY10002 Opinnäytetyö, toteutus 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
KY10003 Opinnäytetyö, viimeistely 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
IENS25-5
Täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
IENS25-51
Profiloivat täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan kaikki)

75
IENS25-511
Ympäristö- ja yhdyskuntatekniikka

(Valitaan kaikki)

15
IE10048 Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostaminen 5 5 5 2.5 2.5
IE10049 Jätevesitekniikka 5 5 5 2.5 2.5
IE10050 Vesistöjen kunnostustekniikat 5 5 5 2.5 2.5
IENS25-512
Uusiutuvan energian jalostaminen ja varastointi

(Valitaan kaikki)

15
IE10051 Uusiutuva energia liikenteessä 5 5 5 2.5 2.5
IE10052 Vetytalous ja energian varastointi 5 5 5 2.5 2.5
IE10053 CHP- ja voimalaitostekniikat 5 5 5 2.5 2.5
IENS25-513
Sustainable Communities in Energy Transition

(Valitaan kaikki)

45
IE10058 Energy Policy and Advocacy 5 5 5 2.5 2.5
IE10059 Life Cycle Analyses of Energy Systems 5 5 5 2.5 2.5
IE10060 Business Models for Community Energy 5 5 5 2.5 2.5
IE10061 Applied Research for Energy Transition 5 5 5 2.5 2.5
IE10062 Language and Cultural Awareness of the Host Country 2 2 2 1 1
IE10063 Facilitating Community Energy Transition 8 8 8 4 4
IE10064 INVEST Living Lab Project 15 15 15 7.5 7.5
IENS25-52
Muut täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan kaikki)

0
Yhteensä 240 68 73 85.5 88.5 31.8 36.2 30 43 37.5 48 68.5 20 1.3 16.8 13.8 18.5 17.8 0 0 15 15 21.5 21.5 0 0 18.8 18.8 24.1 24.1 0 0 34.4 34.4 10.1 10.1 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Ammattikorkeakoulututkintojen yhteiset kompetenssit 2022 alk

Suomen ammattikorkeakouluissa tutkintojen osaaminen on määritelty koulutuskohtaisina ja yhteisinä kompetensseina. Kompetensseilla tarkoitetaan laajoina osaamiskokonaisuuksina, yksilön tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelminä. Koulutuskohtaiset kompetenssit muodostavat opiskelijan ammatillisen asiantuntijuuden perustan. Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille ja tutkinnoille yhteisiä osaamisalueita, jotka luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle.

1 Oppimaan oppiminen

Valmistuva opiskelija tunnistaa osaamisensa ja oppimistapojensa vahvuuksia ja kehityskohteita sekä hyödyntää oppimisessaan yhteisöllisyyden ja digitalisaation mahdollisuuksia.

- arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä.
- osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman
alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
- ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.

Sähkö- ja aalto-oppi
Mekaniikka- ja lämpöoppi
Differentiaali- ja integraalilaskenta
Kartoitus ja paikkatieto
Vesitalous
Kemia
Ammatillinen kasvu 1
Viestintä
Tieto- ja viestintätekniikka
CAD-suunnittelu
Environmental English
Miljösvenska
Miljösvenska för arbetslivet
Ammatillinen kasvu 2
Päästöjenhallinnan erotusprosessit
Energiatehokkuus- ja termodynamiikka
Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet
LVI- ja pajaprojektit
Mikrobiologia
Vesiekosysteemit
Lämmönjako ja -siirtotekniikka
Lämpöpumput ja jäähdytysratkaisut
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Bioenergian tuotannon työt
Yrityksen ympäristöjohtaminen
Ympäristövastuu ja -viestintä
Tutkimus- ja kehittämismenetelmät
Environmental English for Working Life
Ammatillinen kasvu 3
Ammatillinen kasvu ja uraohjaus
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostaminen
Uusiutuva energia liikenteessä
CHP- ja voimalaitostekniikat
Applied Research for Energy Transition
Language and Cultural Awareness of the Host Country
Facilitating Community Energy Transition
INVEST Living Lab Project
2 Työelämässä toimiminen

Valmistuva opiskelija omaa monipuoliset työelämävalmiudet ja osaa toimia alansa työyhteisöissä

- osaa toimia rakentavasti työyhteisössä ja edistää omaa ja työyhteisön hyvinvointia.
- osaa toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.
- hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
- ymmärtää muuttuvan työelämän kompleksisuuden ja omaa resilienssiä muuttuvissa työelämän tilanteissa.
- omaa valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan.

Vesitalous
Ammatillinen kasvu 1
Viestintä
Tieto- ja viestintätekniikka
CAD-suunnittelu
Environmental English
Miljösvenska
Miljösvenska för arbetslivet
Ammatillinen kasvu 2
Päästöjenhallinnan erotusprosessit
Kannattavuus- ja kustannuslaskenta
LVI- ja pajaprojektit
Mikrobiologia
Vesiekosysteemit
Bioenergian tuotannon työt
Mittausdatan analysointi ja visualisointi
Yrityksen ympäristöjohtaminen
Ympäristövastuu ja -viestintä
Tutkimus- ja kehittämismenetelmät
Environmental English for Working Life
Ammatillinen kasvu 3
Ammatillinen kasvu ja uraohjaus
Prosessiharjoittelu
Työnjohdollinen harjoittelu
Insinööriharjoittelu
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Vesistöjen kunnostustekniikat
Life Cycle Analyses of Energy Systems
Business Models for Community Energy
Applied Research for Energy Transition
Facilitating Community Energy Transition
INVEST Living Lab Project
3 Eettisyys

Valmistuva opiskelija toimii ammattialan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet.

- kykenee vastaamaan omasta toimin nastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
- ottaa toiset huomioon ja edistää tasa‐arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta.
- huomioi toiminnassaan moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista.
- ymmärtää hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii niiden mukaisesti.
- kykenee eettisiin arvoihin perustuvaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Vesitalous
Ammatillinen kasvu 1
Ympäristöoikeuden perusteet
Päästöjenhallinnan erotusprosessit
Energiatehokkuus- ja termodynamiikka
Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet
LVI- ja pajaprojektit
Mikrobiologia
Vesiekosysteemit
Ympäristöterveys ja -turvallisuus
Ympäristövastuu ja -viestintä
Tutkimus- ja kehittämismenetelmät
Prosessiharjoittelu
Työnjohdollinen harjoittelu
Insinööriharjoittelu
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Vesistöjen kunnostustekniikat
Uusiutuva energia liikenteessä
Energy Policy and Advocacy
Business Models for Community Energy
Facilitating Community Energy Transition
INVEST Living Lab Project
4 Kestävä kehitys

Valmistuva opiskelija tuntee kestävän kehityksen periaatteet, edistää niiden toteutumista sekä toimii vastuullisesti ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä.

- osaa käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen.
- ymmärtää kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden
ja ongelmien monia näkökulmia.

Energia-alan toimintaympäristö ja kestävä energiantuotanto
Sähkö- ja aalto-oppi
Mekaniikka- ja lämpöoppi
Vesitalous
Energia- ja ympäristöpolitiikka
Ilmastoviisas toiminta
Miljösvenska för arbetslivet
Päästöjenhallinnan erotusprosessit
Kiertotalous
Energiatehokkuus- ja termodynamiikka
Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet
Mikrobiologia
Vesiekosysteemit
Ympäristöterveys ja -turvallisuus
Lämmönjako ja -siirtotekniikka
Lämpöpumput ja jäähdytysratkaisut
Kulkeumasimulointi
Yrityksen ympäristöjohtaminen
Elinkaarianalyysi
Ympäristövastuu ja -viestintä
Prosessiharjoittelu
Työnjohdollinen harjoittelu
Insinööriharjoittelu
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Vesistöjen kunnostustekniikat
Uusiutuva energia liikenteessä
CHP- ja voimalaitostekniikat
Energy Policy and Advocacy
Life Cycle Analyses of Energy Systems
Business Models for Community Energy
Applied Research for Energy Transition
Facilitating Community Energy Transition
INVEST Living Lab Project
5 Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus

Valmistuva opiskelija osaa toimia monikulttuurisissa ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä ja verkostoissa.

- tuntee oman kulttuuritaustansa vaikutuksia toimintaansa ja osaa kehittää
monikulttuurisuutta huomioivia toimintatapoja työyhteisössään.
- osaa seurata ja hyödyntää oman alansa kansainvälistä kehitystä työssään.
- kykenee kansainväliseen viestintään työtehtävissään.

Environmental English
Miljösvenska
Miljösvenska för arbetslivet
Environmental English for Working Life
Energy Policy and Advocacy
Life Cycle Analyses of Energy Systems
Business Models for Community Energy
Applied Research for Energy Transition
Language and Cultural Awareness of the Host Country
Facilitating Community Energy Transition
INVEST Living Lab Project
6 Ennakoiva kehittäminen

Valmistuva opiskelija osaa kehittää oman alan tulevaisuutta ennakoivia ratkaisuja soveltaen olemassa olevaa tietoa sekä tutkimus -ja kehittämismenetelmiä.

− ratkaisee ongelmatilanteita luovasti ja uudistaa toimintatapoja yhdessä muiden kanssa.
− osaa työskennellä projekteissa yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa.
− osaa soveltaa kehittämisessä alan olemassa olevaa tietoa ja hyödyntää tutkimus- ja kehittämismenetelmiä.
− osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden.

Energia-alan toimintaympäristö ja kestävä energiantuotanto
Sähkö- ja aalto-oppi
Mekaniikka- ja lämpöoppi
Differentiaali- ja integraalilaskenta
Vesitalous
CAD-suunnittelu
Ilmastoviisas toiminta
Päästöjenhallinnan erotusprosessit
Energiatehokkuus- ja termodynamiikka
Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet
LVI- ja pajaprojektit
Vesiekosysteemit
Lämmönjako ja -siirtotekniikka
Lämpöpumput ja jäähdytysratkaisut
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Kulkeumasimulointi
Mittausdatan analysointi ja visualisointi
Yrityksen ympäristöjohtaminen
Elinkaarianalyysi
Tutkimus- ja kehittämismenetelmät
Insinööriharjoittelu
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Vesistöjen kunnostustekniikat
Uusiutuva energia liikenteessä
Vetytalous ja energian varastointi
CHP- ja voimalaitostekniikat
Applied Research for Energy Transition
Facilitating Community Energy Transition
INVEST Living Lab Project
Luokittelemattomat
Algebra ja geometria
Polttotekniikat
Aurinkoenergia
Tuulivoimatekniikka ja suunnitteluratkaisut
Biomassat ja kiinteät polttoaineet
Ympäristön mittaustekniikka
Tilastolliset menetelmät
Jätevesitekniikka

Insinööri (AMK), Energia- ja ympäristötekniikka, osaamiskompetenssit 2022 alk

1 Teknologia- ja suunnitteluosaaminen

Valmistuva opiskelija osaa energia- ja ympäristöteknisen suunnittelun kokonaisuuden, huomioiden teknistaloudellisen kannattavuuden ja kestävyysnäkökohdat.
- ymmärtää teknologioiden suunnittelun ja mitoituksen periaatteet.
- osaa arvioida teknologioiden soveltuvuutta käyttökohteeseen ja etsiä asiakaslähtöisesti uusia kestävämpiä ja kustannustehokkaampia ratkaisuja.
- osaa soveltaa suunnitteluohjeita ja laatia teknistaloudellisia arviointeja.
- osaa edistää uusien teknologioiden käyttöönottoa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.

Energia-alan toimintaympäristö ja kestävä energiantuotanto
Sähkö- ja aalto-oppi
Mekaniikka- ja lämpöoppi
Differentiaali- ja integraalilaskenta
Vesitalous
CAD-suunnittelu
Päästöjenhallinnan erotusprosessit
Kiertotalous
Energiatehokkuus- ja termodynamiikka
Kannattavuus- ja kustannuslaskenta
Polttotekniikat
Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet
LVI- ja pajaprojektit
Mikrobiologia
Vesiekosysteemit
Aurinkoenergia
Tuulivoimatekniikka ja suunnitteluratkaisut
Biomassat ja kiinteät polttoaineet
Bioenergian tuotannon työt
Ympäristön mittaustekniikka
Kulkeumasimulointi
Mittausdatan analysointi ja visualisointi
Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostaminen
Jätevesitekniikka
Vesistöjen kunnostustekniikat
Uusiutuva energia liikenteessä
Vetytalous ja energian varastointi
CHP- ja voimalaitostekniikat
Applied Research for Energy Transition
Facilitating Community Energy Transition
2 Uusiutuvan energian osaaminen

Valmistuva opiskelija osaa energiaratkaisujen teoreettiset perusteet ja teknistaloudellisen suunnittelun. Opiskelija osaa edistää uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä.
- tietää uusiutuvien energioiden merkityksen ja käytettävyyden osana energiantuotantoa ja ilmastonmuutoksen hallintaa.
- tuntee energiantuotannon ympäristövaikutukset.
- tuntee alueen uusiutuvat energiavarat ja ymmärtää hajautettujen ja keskitettyjen energiaratkaisujen toimintaedellytykset.
- hallitsee uusiutuviin energiamuotoihin perustuvia tuotantoteknologioita ja -prosesseja.
- ymmärtää palamisen teorian, kiinteän polttoaineen ja kaasutuksen sekä polttotekniikat.
- osaa erilaisten energiantuotantoratkaisujen suunnittelun, mitoituksen ja investointiratkaisujen toteutuksen.
- tietää uusiutuvan energian varastointiratkaisut ja niiden kehitystarpeet.
- tuntee kehittyvät uusiutuvan energian teknologian ratkaisut ja osaa edistää niiden käyttöönottoa eri toimintaympäristöissä

Energia-alan toimintaympäristö ja kestävä energiantuotanto
Sähkö- ja aalto-oppi
Mekaniikka- ja lämpöoppi
CAD-suunnittelu
Energiatehokkuus- ja termodynamiikka
Polttotekniikat
Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet
LVI- ja pajaprojektit
Aurinkoenergia
Tuulivoimatekniikka ja suunnitteluratkaisut
Biomassat ja kiinteät polttoaineet
Bioenergian tuotannon työt
Uusiutuva energia liikenteessä
Vetytalous ja energian varastointi
CHP- ja voimalaitostekniikat
Energy Policy and Advocacy
Life Cycle Analyses of Energy Systems
Business Models for Community Energy
Applied Research for Energy Transition
Facilitating Community Energy Transition
3 Kiertotalouden osaaminen

Valmistuva opiskelija osaa kiertotalouden periaatteet ja niitä edistävät teknologiat sekä liiketoimintamallit.
- ymmärtää tarvittavat toimintaympäristön muutokset sekä taustalla vaikuttavan poliittisen viitekehyksen siirryttäessä lineaarisesta talousmallista kiertotalousmalliin.
- osaa materiaali- ja energiatehokkuuden käsitteet sekä tuntee niihin soveltuvia teknologioita ja liiketoimintamalleja.
- osaa soveltaa kiertotalouden keskeisiä periaatteita teknisten järjestelmien suunnittelussa pyrkien toimintojen ympäristövaikutusten minimointiin.
- ymmärtää tuotteisiin, sivutuotteisiin ja materiaaleihin sitoutuneen arvon sekä arvonlisän kasvattamisen merkityksen teollisessa tuotannossa.

Päästöjenhallinnan erotusprosessit
Kiertotalous
Energiatehokkuus- ja termodynamiikka
Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet
LVI- ja pajaprojektit
Elinkaarianalyysi
Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostaminen
Jätevesitekniikka
Uusiutuva energia liikenteessä
Business Models for Community Energy
Facilitating Community Energy Transition
4 Ympäristöinformatiikan ja -johtamisen osaaminen

Valmistuva opiskelija osaa edistää yrityksen yhteiskunta- ja ympäristövastuuta hyödyntäen ympäristöjohtamisen ja elinkaariarvioinnin menetelmiä.
- osaa yrityksen ympäristöjohtamisen periaatteet ja menetelmät.
- osaa tarkastella yrityksen toiminnan ympäristönäkökohtia ja arvioida toiminnan ympäristövaikutuksia ja laatia kehittämisehdotuksia.
- osaa hyödyntää erilaisia menetelmiä ympäristötiedon keräämiseksi sekä analysoida ja visualisoida tietoa eri käyttötarkoituksia varten.
- osaa arvioida tuotteiden ja palvelujen elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia.

Kartoitus ja paikkatieto
Vesitalous
Ympäristöoikeuden perusteet
Energia- ja ympäristöpolitiikka
Ilmastoviisas toiminta
Päästöjenhallinnan erotusprosessit
Vesiekosysteemit
Ympäristöterveys ja -turvallisuus
Ympäristön mittaustekniikka
Kulkeumasimulointi
Mittausdatan analysointi ja visualisointi
Yrityksen ympäristöjohtaminen
Elinkaarianalyysi
Ympäristövastuu ja -viestintä
Environmental English for Working Life
Vesistöjen kunnostustekniikat
Life Cycle Analyses of Energy Systems
5 Ilmastonmuutos ja hiilineutraalisuus

Valmistuva opiskelija ymmärtää ilmastonmuutoksen osana globaalia kestävyyshaastetta ja osaa edistää hiilineutraaleja ratkaisuja.
- kykenee tarkastelemaan ilmastonmuutoksen hillintään hyödynnettäviä keinoja monialaisesta näkökulmasta.
- tietää kestävän kehityksen periaatteet ja tavoitteet sekä osaa etsiä vastauksia kestävyyshaasteisiin.
- osaa laskea organisaation ja tuotteen hiilijalanjäljen ja kykenee suunnittelemaan ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi.
- osaa hyödyntää systeemiajattelua hiilineutraalisuuden edistämiseksi ja ennakoida tulevaisuuden tarpeita.

Energia-alan toimintaympäristö ja kestävä energiantuotanto
Ilmastoviisas toiminta
Energiatehokkuus- ja termodynamiikka
Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet
LVI- ja pajaprojektit
Elinkaarianalyysi
Uusiutuva energia liikenteessä
CHP- ja voimalaitostekniikat
Energy Policy and Advocacy
Life Cycle Analyses of Energy Systems
Facilitating Community Energy Transition
6 Matemaattisluonnontieteellinen osaaminen

Valmistuva opiskelija osaa matematiikan ja luonnontieteiden menetelmiä ja kykenee niiden soveltamiseen asiantuntijatehtävissä.
- hallitsee energia- ja ympäristötekniikassa tarvittavat matemaattisset menetelmät ja ongelmanratkaisun
- osaa ratkaista teknisiä ongelmia fysiikan ja kemian lainalaisuuksien pohjalta.
- tuntee tärkeimmät biojalostusprosessit ja palamisen kemiaa.
- hallitsee yleisimmät tieto- ja viestintätekniikan työvälineohjelmat
- osaa käyttää paikkatiedon ja maanmittauksen työvälineitä ja tuntee tarvittavan käsitteistön.

Sähkö- ja aalto-oppi
Mekaniikka- ja lämpöoppi
Differentiaali- ja integraalilaskenta
Kartoitus ja paikkatieto
Vesitalous
Kemia
Algebra ja geometria
Tieto- ja viestintätekniikka
Päästöjenhallinnan erotusprosessit
Kiertotalous
Energiatehokkuus- ja termodynamiikka
Kannattavuus- ja kustannuslaskenta
Polttotekniikat
Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet
LVI- ja pajaprojektit
Mikrobiologia
Vesiekosysteemit
Ympäristöterveys ja -turvallisuus
Lämmönjako ja -siirtotekniikka
Lämpöpumput ja jäähdytysratkaisut
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Aurinkoenergia
Tuulivoimatekniikka ja suunnitteluratkaisut
Biomassat ja kiinteät polttoaineet
Bioenergian tuotannon työt
Ympäristön mittaustekniikka
Kulkeumasimulointi
Mittausdatan analysointi ja visualisointi
Tilastolliset menetelmät
Tutkimus- ja kehittämismenetelmät
Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostaminen
Jätevesitekniikka
Vesistöjen kunnostustekniikat
Uusiutuva energia liikenteessä
Vetytalous ja energian varastointi
CHP- ja voimalaitostekniikat
Life Cycle Analyses of Energy Systems
Applied Research for Energy Transition
Luokittelemattomat
Ammatillinen kasvu 1
Viestintä
Environmental English
Miljösvenska
Miljösvenska för arbetslivet
Ammatillinen kasvu 2
Ammatillinen kasvu 3
Ammatillinen kasvu ja uraohjaus
Prosessiharjoittelu
Työnjohdollinen harjoittelu
Insinööriharjoittelu
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Language and Cultural Awareness of the Host Country
INVEST Living Lab Project

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
IENS25-1
Toimintaympäristön tuntija

(Valitaan kaikki)

58
IENS25-11
Energiatekniikan perusteet

(Valitaan kaikki)

20
IE10004 Energia-alan toimintaympäristö ja kestävä energiantuotanto 4
IE10005 Sähkö- ja aalto-oppi 5
IE10006 Mekaniikka- ja lämpöoppi 6
IE10003 Differentiaali- ja integraalilaskenta 5
IENS25-12
Luonnonekosysteemien tuntemus

(Valitaan kaikki)

20
IE10007 Kartoitus ja paikkatieto 4
IE10008 Vesitalous 5
IE10009 Kemia 6
IE10002 Algebra ja geometria 5
IENS25-13
Tekninen viestintä

(Valitaan kaikki)

18
IE10015 Ammatillinen kasvu 1 2
IE10010 Viestintä 5
IE10011 Tieto- ja viestintätekniikka 3
IE10012 CAD-suunnittelu 4
IE10013 Environmental English 2
IE10014 Miljösvenska 2
IENS25-2
Prosessien soveltaja

(Valitaan kaikki)

63
IENS25-21
Energia- ja ympäristöpolitiikka

(Valitaan kaikki)

15
IE10016 Ympäristöoikeuden perusteet 4
IE10017 Energia- ja ympäristöpolitiikka 4
IE10018 Ilmastoviisas toiminta 3
IE10019 Miljösvenska för arbetslivet 3
IE10020 Ammatillinen kasvu 2 1
IENS25-22
Resurssitehokkuus

(Valitaan kaikki)

20
IE10021 Päästöjenhallinnan erotusprosessit 5
IE10022 Kiertotalous 5
IE10023 Energiatehokkuus- ja termodynamiikka 5
IE10024 Kannattavuus- ja kustannuslaskenta 5
IENS25-23
Biokaasu- ja polttotekniikat

(Valitaan kaikki)

13
IE10025 Polttotekniikat 5
IE10026 Biokaasun tuotanto ja metaanipolttoaineet 5
IE10027 LVI- ja pajaprojektit 3
IENS25-24
Vesiekosysteemit ja mikrobiologia

(Valitaan kaikki)

15
IE10028 Mikrobiologia 5
IE10029 Vesiekosysteemit 5
IE10030 Ympäristöterveys ja -turvallisuus 5
IENS25-3
Ammatillinen osaaja

(Valitaan opintopisteitä: 43)

43
IENS25-31
Suuntautumisvaihtoehdon opinnot: Energiatekniikka

(Valitaan kaikki)

30
IENS25-311
Kiinteistöjen lämmitys ja lämmönsiirto

(Valitaan kaikki)

15
IE10034 Lämmönjako ja -siirtotekniikka 6
IE10035 Lämpöpumput ja jäähdytysratkaisut 5
IE10036 Sähkö- ja automaatiotekniikka 4
IENS25-312
Uusiutuvan energian tuotanto

(Valitaan kaikki)

15
IE10040 Aurinkoenergia 4
IE10041 Tuulivoimatekniikka ja suunnitteluratkaisut 5
IE10042 Biomassat ja kiinteät polttoaineet 4
IE10043 Bioenergian tuotannon työt 2
IENS25-32
Suuntautumisvaihtoehdon opinnot: Ympäristötekniikka

(Valitaan kaikki)

30
IENS25-321
Ympäristöinformatiikka

(Valitaan kaikki)

15
IE10031 Ympäristön mittaustekniikka 5
IE10032 Kulkeumasimulointi 5
IE10033 Mittausdatan analysointi ja visualisointi 5
IENS25-322
Ympäristöjohtaminen ja -viestintä

(Valitaan kaikki)

15
IE10037 Yrityksen ympäristöjohtaminen 5
IE10038 Elinkaarianalyysi 5
IE10039 Ympäristövastuu ja -viestintä 5
IENS25-33
Tutkimus- ja kehittämismenetelmät

(Valitaan kaikki)

13
IE10044 Tilastolliset menetelmät 5
MM10041 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 4
IE10046 Environmental English for Working Life 3
IE10047 Ammatillinen kasvu 3 1
IENS25-4
Energia- ja ympäristötekniikan ammattilainen

(Valitaan kaikki)

46
IENS25-41
Kohti työelämää

(Valitaan kaikki)

1
IE10057 Ammatillinen kasvu ja uraohjaus 1
IENS25-42
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
IE10054 Prosessiharjoittelu 10
IE10055 Työnjohdollinen harjoittelu 10
IE10056 Insinööriharjoittelu 10
IENS25-43
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
KY10001 Opinnäytetyö, suunnitelma 5
KY10002 Opinnäytetyö, toteutus 5
KY10003 Opinnäytetyö, viimeistely 5
IENS25-5
Täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
IENS25-51
Profiloivat täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan kaikki)

75
IENS25-511
Ympäristö- ja yhdyskuntatekniikka

(Valitaan kaikki)

15
IE10048 Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostaminen 5
IE10049 Jätevesitekniikka 5
IE10050 Vesistöjen kunnostustekniikat 5
IENS25-512
Uusiutuvan energian jalostaminen ja varastointi

(Valitaan kaikki)

15
IE10051 Uusiutuva energia liikenteessä 5
IE10052 Vetytalous ja energian varastointi 5
IE10053 CHP- ja voimalaitostekniikat 5
IENS25-513
Sustainable Communities in Energy Transition

(Valitaan kaikki)

45
IE10058 Energy Policy and Advocacy 5
IE10059 Life Cycle Analyses of Energy Systems 5
IE10060 Business Models for Community Energy 5
IE10061 Applied Research for Energy Transition 5
IE10062 Language and Cultural Awareness of the Host Country 2
IE10063 Facilitating Community Energy Transition 8
IE10064 INVEST Living Lab Project 15
IENS25-52
Muut täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan kaikki)

0