Vesistöjen kunnostustekniikatLaajuus (5 op)
Tunnus: IE10050
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Tarmo Tossavainen
Osaamistavoitteet
Hallitset eri vesistökunnostustekniikoiden fysikaalis-kemialliset, biologiset, ekologiset ja hydrologiset sekä tekniset perusteet. Osaat valita oikeat vesiekosysteemin (vesialue ja valuma-alue) hoidon ja kunnostuksen tekniikat, arvioida tekniikan fysikaalis-kemialliset, biologiset, ekologiset ja hydrologiset vaikutukset, osaat arvioida tekniikoiden kustannustehokkuuden. Kykenet valitsemaan vesistölle oikeat kunnostus- ja hoitotoimet sekä arvioimaan niiden kustannustehokkuuden ja tarkastelemaan vesistöjen kunnostusta ja hoitoa koskevan lainsäädännön mahdollisia vaikutuksia ja vaatimuksia.
Sisältö
Seisovan veden (järvet, lammet) ekosysteemien kunnostustekniikat (kuten hapetus, biomanipulaatio, niitto, kemikaalien käytöt [neutralointi, ravinteiden saostus], vedenpinnan nosto, ruoppaus, pohjasedimentin käsittelyt), virtavesien kunnostustekniikat (kalataloudelliset kunnostukset, pienten uomien kunnostukset), kustannustehokkuustarkastelu, erilaiset tekniset ratkaisut ja niiden fysikaalis-kemialliset, biologiset ja ekologiset vaikutukset, valuma-alueiden kunnostukset, kuten hajakuormituksen ja turvetuotannon vesiensuojelutekniikka, soiden ennallistaminen, virtavesien kunnostukset, vesistökunnostuksen toimintaympäristö, tutkimus (nykytilan diagnoosi, kunnostuksen ja hoitotoimien tavoitetason arviointi) - ja kunnostussuunnitelman laadinta, kustannukset. Oppimiskohteina on parhaillaan toteutettavia tai juuri päättyneitä vesistökunnostushankkeita Itä-Suomessa.
Raportin laadinta tieteellisen kirjoituksen rakennetta noudattaen omiin kenttä- ja laboratoriomittauksiin ja -havaintoihin perustuen sekä sen esittäminen.