Basics in Tourism (4 cr)
Code: LUT6003-3002
General information
- Enrollment
- 01.04.2020 - 30.09.2020
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 24.08.2020 - 30.12.2020
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 4 cr
- Local portion
- 4 cr
- RDI portion
- 1 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Restonomikoulutus (PR)
- Campus
- Wärtsilä Campus Karjalankatu 3
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 60
- Teachers
- Tuula Ikonen
- Tarja Kupiainen
- Hanna Vienonen
- Teacher in charge
- Tuula Ikonen
- Groups
-
LUTNS20Hospitality Management (BA), Tourism and Catering, Full-time Studies, Fall, 2020
- Course
- LUT6003
Evaluation scale
H-5
Objective
The student understands the central concepts and definitions of tourism, the global and national development of tourism, the benefits, disadvantages and factors of attraction in tourism, factors affecting the future of tourism as a cultural phenomenon. The student also knows the most important concepts and definitions within the field of tourism, can see the assets for tourism in Finland and abroad, and is aware of tourism parametres and knows their importance. The student writes an essay and a summary relating to a topic of tourism and gets acquainted with working in groups. Additionally, the student practises performing and negotiating.
Content
Definitions and conceptsof tourism, history and present state of tourism in Finland and in the whole world, benefits and disadvantages of tourism, factors of attraction in tourism, future of tourism. Tourism as a multiform socio-cultural and economic phenomenon.
Location and time
Wärtsilä-kampus 1.9. - 31.12.2020
Materials
Kostiainen A. & al. 2004, Matkailijan ihmeellinen maailma. Matkailun historia vanhalta ajalta omaan aikaamme, SKS, ISBN 951-746-564-5;, Vuoristo, Kai-Veikko, 2003, Matkailun maailma. Kansainvälisen matkailun maantiede, WSOY, 951-0-27397-X; 978-951-0-27397-5.
Teaching methods
Lähiopetus, opintokäynnit ja ryhmätyöt. Oppimispäiväkirja.
Oppimistavoitteet:
Opiskelija
* osaa matkailun peruskäsitteet ja määritelmät
* osaa kertoa matkailun globaalista ja kotimaisesta kehityksestä, matkailun hyödyistä, haitoista ja * vetovoimatekijöistä, matkailun tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä sekä matkailusta kulttuurisena ilmiönä.
* tuntee matkailun toimialarakenteen ja sen alatoimialat.
* tietää matkailun keskeiset tunnusluvut ja osaat hakea niistä tietoa.
* osaa hankkia tietoa matkailualueista sekä esittää matkailuun liittyvien ilmiöiden vaikutuksesta kohdealueella.
* tunnistaa ruokakulttuurin matkailullisen merkityksen.
* osaa työskennellä ryhmässä.
Employer connections
Ei ole tenttiä.
Completion alternatives
Opintojakson aikana opintokäynnit kulttuurikohteissa: Taitokortteli ja Pohjois-Karjalan museo Hilma sekä Carelicumin tarjonta.
Student workload
Lähiopiskelu 38 t, opintovierailut 4 t, itsenäinen ja ryhmätyöskentely 61 t, palaute 4 t
Further information
Keskeinen sisältö:
Matkailun määritelmät ja keskeiset käsitteet
Matkailijakäyttäytyminen
Matkailu sosio-kulttuurisena ja taloudellisena ilmiönä
Matkailun historia ja nykytilanne
Matkailun hyödyt ja haitat
Matkailun vetovoimatekijät
Matkailualueiden syntyyn vaikuttaneet fyysiset ja kulttuuriset tekijät
Maapallon matkailualueet (ryhmä
Ruokamatkailu