Skip to main content

Basics in Tourism (4 cr)

Code: LUT6003-3002

General information


Enrollment
01.04.2020 - 30.09.2020
Registration for the implementation has ended.
Timing
24.08.2020 - 30.12.2020
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
4 cr
Local portion
4 cr
RDI portion
1 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Restonomikoulutus (PR)
Campus
Wärtsilä Campus Karjalankatu 3
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 60
Teachers
Tuula Ikonen
Tarja Kupiainen
Hanna Vienonen
Teacher in charge
Tuula Ikonen
Groups
LUTNS20
Hospitality Management (BA), Tourism and Catering, Full-time Studies, Fall, 2020
Course
LUT6003

Evaluation scale

H-5

Objective

The student understands the central concepts and definitions of tourism, the global and national development of tourism, the benefits, disadvantages and factors of attraction in tourism, factors affecting the future of tourism as a cultural phenomenon. The student also knows the most important concepts and definitions within the field of tourism, can see the assets for tourism in Finland and abroad, and is aware of tourism parametres and knows their importance. The student writes an essay and a summary relating to a topic of tourism and gets acquainted with working in groups. Additionally, the student practises performing and negotiating.

Content

Definitions and conceptsof tourism, history and present state of tourism in Finland and in the whole world, benefits and disadvantages of tourism, factors of attraction in tourism, future of tourism. Tourism as a multiform socio-cultural and economic phenomenon.

Location and time

Wärtsilä-kampus 1.9. - 31.12.2020

Materials

Kostiainen A. & al. 2004, Matkailijan ihmeellinen maailma. Matkailun historia vanhalta ajalta omaan aikaamme, SKS, ISBN 951-746-564-5;, Vuoristo, Kai-Veikko, 2003, Matkailun maailma. Kansainvälisen matkailun maantiede, WSOY, 951-0-27397-X; 978-951-0-27397-5.

Teaching methods

Lähiopetus, opintokäynnit ja ryhmätyöt. Oppimispäiväkirja.

Oppimistavoitteet:
Opiskelija
* osaa matkailun peruskäsitteet ja määritelmät
* osaa kertoa matkailun globaalista ja kotimaisesta kehityksestä, matkailun hyödyistä, haitoista ja * vetovoimatekijöistä, matkailun tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä sekä matkailusta kulttuurisena ilmiönä.
* tuntee matkailun toimialarakenteen ja sen alatoimialat.
* tietää matkailun keskeiset tunnusluvut ja osaat hakea niistä tietoa.
* osaa hankkia tietoa matkailualueista sekä esittää matkailuun liittyvien ilmiöiden vaikutuksesta kohdealueella.
* tunnistaa ruokakulttuurin matkailullisen merkityksen.
* osaa työskennellä ryhmässä.

Employer connections

Ei ole tenttiä.

Completion alternatives

Opintojakson aikana opintokäynnit kulttuurikohteissa: Taitokortteli ja Pohjois-Karjalan museo Hilma sekä Carelicumin tarjonta.

Student workload

Lähiopiskelu 38 t, opintovierailut 4 t, itsenäinen ja ryhmätyöskentely 61 t, palaute 4 t

Further information

Keskeinen sisältö:
Matkailun määritelmät ja keskeiset käsitteet
Matkailijakäyttäytyminen
Matkailu sosio-kulttuurisena ja taloudellisena ilmiönä
Matkailun historia ja nykytilanne
Matkailun hyödyt ja haitat
Matkailun vetovoimatekijät
Matkailualueiden syntyyn vaikuttaneet fyysiset ja kulttuuriset tekijät
Maapallon matkailualueet (ryhmä
Ruokamatkailu

Go back to top of page