Food Services at the Event (2cr)
Code: PR10049-3003
General information
- Enrollment
- 01.10.2025 - 25.01.2026
- Registration for the implementation has begun.
- Timing
- 02.02.2026 - 31.05.2026
- The implementation has not yet started.
- Number of ECTS credits allocated
- 2 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 2 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- Open UAS
- Campus
- Online
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 50
- Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
- Teachers
- Tuula Ikonen
- Teacher in charge
- Tuula Ikonen
- Scheduling groups
- Avoimen opiskelijat (Size: 20 . Open UAS : 20.)
- Tutkinto-opiskelijat (myös ristiinopiskelu) (Size: 0 . Open UAS : 0.)
- Groups
-
TOP25_26Other Complimentary Studies Group Semester 2025-2026
-
KAKK26Karelia, Open UAS, All, Spring, 2026
- Small groups
- Open UAS Students
- Degree students and institutional-cross students
- Course
- PR10049
Evaluation scale
Approved/Rejected
Objective
Tunnistat elämyksellisen ja vastuullisen ruokapalvelujen suunnittelun merkityksen tapahtumissa sekä löydät ratkaisuja, miten asiakkaalle luodaan hyvä ruokakokemus.
Ruokapalvelut on tärkeä osa jokaista tapahtumaa. Siksi on tärkeää, että ne ovat toimivia. Tänä päivänä tapahtumakävijät arvostavat elämyksiä ja kestäviä valintoja, joihin myös ruokapalveluja mietittäessä on kiinnitettävä huomiota. Tapahtuman ruokapalvelut opintojaksolla pääset tutustumaan tapahtumien ruokapavelujen järjestelyihin. Ymmärrät suunnittelun ja hyvin hoidettujen käytännön järjestelyjen merkityksen osana laadukkaita ruokapalveluja. Tiedät mitä lainsäädäntö ohjeistaa ruokajärjestelyjen osalta ja mitä lupia tarvitset tapahtumaasi. Ymmärrät miten voit järjestää ruokapalveluja kestävästi ja vastuullisesti. Osaat kuvata, miten elämyksellisiä tulevaisuuteen suuntaavia ruokapalveluja järjestetään.
Opintojakson suoritettuasi:
- osaat soveltaa oppimaasi,
- tunnistat tapahtuman ruokapalveluihin vaikuttavia asioita
- osaat kuvata, miten tapahtuman ruokapalvelut voidaan järjestää elämyksellisesti ja kestävästi.
Content
Askarruttavatko tapahtumien ruokajärjestelyt sinua tai mietitkö miten kehittäisit oman tapahtumasi ruokapalvelukokemusta? Tapahtumien oheispalvelujen, kuten ruoan, merkitys tapahtumista syntyvässä kokonaiselämyksessä kasvaa koko ajan. Ruoalla on myös iso vaikutus positiivisen kävijäkokemuksen syntymiseen tapahtumissa.
Opintojakson sisältöjä ovat muunmuassa
- ruokailujen yleinen toimivuus,
- tapahtuman eri kohderyhmien ruokahuolto
- hyvän asiakaspalvelun merkitys
- ruokapalvelujen kokonaissuunnittelu, ruokalistasuunnittelu
- ruokatrendien ja paikallisten ruokatuotteiden hyödyntäminen
- tapahtumaruokailujen vastuullisuus, elintarvikelainsäädäntö ja lupa-asiat.
Opintojakso soveltuu sinulle, joka haluat tulevaisuudessa toimia tapahtumien ruokapalveluissa tai olet vasta-alkaja tapahtumien ruokapalveluiden järjestelyissä.
Location and time
Opintojakson voi suorittaa omaan tahtiin aikavälillä 2.2. - 15.5.2026
Opiskelu tapahtuu Moodle oppimisympäristössä.
Materials
Opintojaksolla käytetään mm. seuraavia lähteitä:
- Aluehallintovirasto 2025. Anniskelupa, anniskelu tilaisuuksissa ja tapahtumissa. https://avi.fi/asioi/yritys-tai-yhteiso/luvat-ilmoitukset-ja-hakemukset/alkoholin-myynti-ja-anniskelu/anniskelulupa
- Catani, J. 2017. Onnistunut tapahtuma, järjestäjän käsikirja.
- Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. Haaga-Helian julkaisut 7/2020. https://www.businessfinland.fi/4a8376/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf
- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu 2019.Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/267231/URNISBN978-952-344-220-7.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Kurikka, H. & Riukulehto, S. 2015. Tiekartta elämyksellisiin ruokakokemuksiin. Helsingin yliopisto. Ruralia-instituutti. Raportteja 149. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/229385/Raportteja149.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Parkkinen, N. 2019. Kaikki alkaa ruokalistan suunnittelusta. Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa (s.12-17) https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/267231/URNISBN978-952-344-220-7.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Poliisi 2025. Yleisötilaisuudet. https://poliisi.fi/yleisotilaisuudet
- Tampere 2025. Tapahtumajärjestäjän opas. https://www.tampere.fi/tapahtumajarjestajille/tapahtumajarjestajan-opas
- Valvira 2025. Alkoholijuomien anniskeluohje. https://valvira.fi/alkoholi/anniskeluohje
- Visit Finland, kongressi- ja yritystapahtumat. https://www.visitfinland.fi/matkailun-julkaisut#kongressit
- Kaupunkien tapahtumajärjestäjäoppaat ja -ohjeet
Teaching methods
Opiskelu tapahtuu itsenäisesti verkossa, Moodle-oppimisympäristössä. Opintojaksolla tutustut annettuun lähdeaineistoon ja kuuntelet podcastit. Lukemasi ja kuulemasi perusteella teet itsellesi muistiinpanot, joita hyödynnät opintojaksolla olevissa tehtävissä. Tehtävissä hyödynnät ja pohdit lukemaasi lähdeaineistoa ja omia kokemuksiasi.
Exam schedules
Opintojaksolla ei ole tentteja.
Completion alternatives
Opintojakso suoritetaan toteutustavat kohdassa kuvatulla tavalla.
Student workload
Yksi opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä. Näin ollen 2 op kokonaisuus tarkoittaa 54 tuntia opiskelijan työtä.
- Materiaalien lukeminn 26 h
- Podcastit 3h
- Tehtävät 25 h
Todellinen ajantarve on yksillöllistä mm. aiemman osaamisen vuoksi.
Assessment criteria, approved/failed
Hyväksyttyyn suoritukseen kuuluu tehtävien suorittaminen ohjeistusten mukaisesti ja palauttaminen annetussa aikataulussa.