Tapahtuman ruokapalvelut (2op)
Toteutuksen tunnus: PR10049-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 01.10.2025 - 25.01.2026
- Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
- 02.02.2026 - 31.05.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 2 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Avoimen AMK:n opinnot (AVOIN)
- Toimipiste
- Verkossa
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
- Opettajat
- Tuula Ikonen
- Vastuuopettaja
- Tuula Ikonen
- Ajoitusryhmät
- Avoimen opiskelijat (Koko: 20 . Avoin AMK : 20.)
- Tutkinto-opiskelijat (myös ristiinopiskelu) (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- Ryhmät
-
TOP25_26Täydentävän osaamisen opintojen ryhmä lv 2025-2026
-
KAKK26Karelia, avoin, kaikki, kevät, 2026
- Pienryhmät
- Avoimen opiskelijat
- Tutkinto-opiskelijat (myös ristiinopiskelu)
- Opintojakso
- PR10049
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Tavoitteet
Tunnistat elämyksellisen ja vastuullisen ruokapalvelujen suunnittelun merkityksen tapahtumissa sekä löydät ratkaisuja, miten asiakkaalle luodaan hyvä ruokakokemus.
Ruokapalvelut on tärkeä osa jokaista tapahtumaa. Siksi on tärkeää, että ne ovat toimivia. Tänä päivänä tapahtumakävijät arvostavat elämyksiä ja kestäviä valintoja, joihin myös ruokapalveluja mietittäessä on kiinnitettävä huomiota. Tapahtuman ruokapalvelut opintojaksolla pääset tutustumaan tapahtumien ruokapavelujen järjestelyihin. Ymmärrät suunnittelun ja hyvin hoidettujen käytännön järjestelyjen merkityksen osana laadukkaita ruokapalveluja. Tiedät mitä lainsäädäntö ohjeistaa ruokajärjestelyjen osalta ja mitä lupia tarvitset tapahtumaasi. Ymmärrät miten voit järjestää ruokapalveluja kestävästi ja vastuullisesti. Osaat kuvata, miten elämyksellisiä tulevaisuuteen suuntaavia ruokapalveluja järjestetään.
Opintojakson suoritettuasi:
- osaat soveltaa oppimaasi,
- tunnistat tapahtuman ruokapalveluihin vaikuttavia asioita
- osaat kuvata, miten tapahtuman ruokapalvelut voidaan järjestää elämyksellisesti ja kestävästi.
Sisältö
Askarruttavatko tapahtumien ruokajärjestelyt sinua tai mietitkö miten kehittäisit oman tapahtumasi ruokapalvelukokemusta? Tapahtumien oheispalvelujen, kuten ruoan, merkitys tapahtumista syntyvässä kokonaiselämyksessä kasvaa koko ajan. Ruoalla on myös iso vaikutus positiivisen kävijäkokemuksen syntymiseen tapahtumissa.
Opintojakson sisältöjä ovat muunmuassa
- ruokailujen yleinen toimivuus,
- tapahtuman eri kohderyhmien ruokahuolto
- hyvän asiakaspalvelun merkitys
- ruokapalvelujen kokonaissuunnittelu, ruokalistasuunnittelu
- ruokatrendien ja paikallisten ruokatuotteiden hyödyntäminen
- tapahtumaruokailujen vastuullisuus, elintarvikelainsäädäntö ja lupa-asiat.
Opintojakso soveltuu sinulle, joka haluat tulevaisuudessa toimia tapahtumien ruokapalveluissa tai olet vasta-alkaja tapahtumien ruokapalveluiden järjestelyissä.
Aika ja paikka
Opintojakson voi suorittaa omaan tahtiin aikavälillä 2.2. - 15.5.2026
Opiskelu tapahtuu Moodle oppimisympäristössä.
Oppimateriaalit
Opintojaksolla käytetään mm. seuraavia lähteitä:
- Aluehallintovirasto 2025. Anniskelupa, anniskelu tilaisuuksissa ja tapahtumissa. https://avi.fi/asioi/yritys-tai-yhteiso/luvat-ilmoitukset-ja-hakemukset/alkoholin-myynti-ja-anniskelu/anniskelulupa
- Catani, J. 2017. Onnistunut tapahtuma, järjestäjän käsikirja.
- Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. Haaga-Helian julkaisut 7/2020. https://www.businessfinland.fi/4a8376/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf
- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu 2019.Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/267231/URNISBN978-952-344-220-7.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Kurikka, H. & Riukulehto, S. 2015. Tiekartta elämyksellisiin ruokakokemuksiin. Helsingin yliopisto. Ruralia-instituutti. Raportteja 149. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/229385/Raportteja149.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Parkkinen, N. 2019. Kaikki alkaa ruokalistan suunnittelusta. Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa (s.12-17) https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/267231/URNISBN978-952-344-220-7.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Poliisi 2025. Yleisötilaisuudet. https://poliisi.fi/yleisotilaisuudet
- Tampere 2025. Tapahtumajärjestäjän opas. https://www.tampere.fi/tapahtumajarjestajille/tapahtumajarjestajan-opas
- Valvira 2025. Alkoholijuomien anniskeluohje. https://valvira.fi/alkoholi/anniskeluohje
- Visit Finland, kongressi- ja yritystapahtumat. https://www.visitfinland.fi/matkailun-julkaisut#kongressit
- Kaupunkien tapahtumajärjestäjäoppaat ja -ohjeet
Opetusmenetelmät
Opiskelu tapahtuu itsenäisesti verkossa, Moodle-oppimisympäristössä. Opintojaksolla tutustut annettuun lähdeaineistoon ja kuuntelet podcastit. Lukemasi ja kuulemasi perusteella teet itsellesi muistiinpanot, joita hyödynnät opintojaksolla olevissa tehtävissä. Tehtävissä hyödynnät ja pohdit lukemaasi lähdeaineistoa ja omia kokemuksiasi.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksolla ei ole tentteja.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojakso suoritetaan toteutustavat kohdassa kuvatulla tavalla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yksi opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä. Näin ollen 2 op kokonaisuus tarkoittaa 54 tuntia opiskelijan työtä.
- Materiaalien lukeminn 26 h
- Podcastit 3h
- Tehtävät 25 h
Todellinen ajantarve on yksillöllistä mm. aiemman osaamisen vuoksi.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksyttyyn suoritukseen kuuluu tehtävien suorittaminen ohjeistusten mukaisesti ja palauttaminen annetussa aikataulussa.