Siirry suoraan sisältöön

Tapahtuman ruokapalvelut (2op)

Toteutuksen tunnus: PR10049-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.10.2025 - 25.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
02.02.2026 - 31.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
2 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoimen AMK:n opinnot (AVOIN)
Toimipiste
Verkossa
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettajat
Tuula Ikonen
Vastuuopettaja
Tuula Ikonen
Ajoitusryhmät
Avoimen opiskelijat (Koko: 20 . Avoin AMK : 20.)
Tutkinto-opiskelijat (myös ristiinopiskelu) (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmät
TOP25_26
Täydentävän osaamisen opintojen ryhmä lv 2025-2026
KAKK26
Karelia, avoin, kaikki, kevät, 2026
Pienryhmät
Avoimen opiskelijat
Tutkinto-opiskelijat (myös ristiinopiskelu)
Opintojakso
PR10049

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Tavoitteet

Tunnistat elämyksellisen ja vastuullisen ruokapalvelujen suunnittelun merkityksen tapahtumissa sekä löydät ratkaisuja, miten asiakkaalle luodaan hyvä ruokakokemus.

Ruokapalvelut on tärkeä osa jokaista tapahtumaa. Siksi on tärkeää, että ne ovat toimivia. Tänä päivänä tapahtumakävijät arvostavat elämyksiä ja kestäviä valintoja, joihin myös ruokapalveluja mietittäessä on kiinnitettävä huomiota. Tapahtuman ruokapalvelut opintojaksolla pääset tutustumaan tapahtumien ruokapavelujen järjestelyihin. Ymmärrät suunnittelun ja hyvin hoidettujen käytännön järjestelyjen merkityksen osana laadukkaita ruokapalveluja. Tiedät mitä lainsäädäntö ohjeistaa ruokajärjestelyjen osalta ja mitä lupia tarvitset tapahtumaasi. Ymmärrät miten voit järjestää ruokapalveluja kestävästi ja vastuullisesti. Osaat kuvata, miten elämyksellisiä tulevaisuuteen suuntaavia ruokapalveluja järjestetään.

Opintojakson suoritettuasi:
- osaat soveltaa oppimaasi,
- tunnistat tapahtuman ruokapalveluihin vaikuttavia asioita
- osaat kuvata, miten tapahtuman ruokapalvelut voidaan järjestää elämyksellisesti ja kestävästi.

Sisältö

Askarruttavatko tapahtumien ruokajärjestelyt sinua tai mietitkö miten kehittäisit oman tapahtumasi ruokapalvelukokemusta? Tapahtumien oheispalvelujen, kuten ruoan, merkitys tapahtumista syntyvässä kokonaiselämyksessä kasvaa koko ajan. Ruoalla on myös iso vaikutus positiivisen kävijäkokemuksen syntymiseen tapahtumissa.

Opintojakson sisältöjä ovat muunmuassa
- ruokailujen yleinen toimivuus,
- tapahtuman eri kohderyhmien ruokahuolto
- hyvän asiakaspalvelun merkitys
- ruokapalvelujen kokonaissuunnittelu, ruokalistasuunnittelu
- ruokatrendien ja paikallisten ruokatuotteiden hyödyntäminen
- tapahtumaruokailujen vastuullisuus, elintarvikelainsäädäntö ja lupa-asiat.

Opintojakso soveltuu sinulle, joka haluat tulevaisuudessa toimia tapahtumien ruokapalveluissa tai olet vasta-alkaja tapahtumien ruokapalveluiden järjestelyissä.

Aika ja paikka

Opintojakson voi suorittaa omaan tahtiin aikavälillä 2.2. - 15.5.2026
Opiskelu tapahtuu Moodle oppimisympäristössä.

Oppimateriaalit

Opintojaksolla käytetään mm. seuraavia lähteitä:
- Aluehallintovirasto 2025. Anniskelupa, anniskelu tilaisuuksissa ja tapahtumissa. https://avi.fi/asioi/yritys-tai-yhteiso/luvat-ilmoitukset-ja-hakemukset/alkoholin-myynti-ja-anniskelu/anniskelulupa
- Catani, J. 2017. Onnistunut tapahtuma, järjestäjän käsikirja.
- Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. Haaga-Helian julkaisut 7/2020. https://www.businessfinland.fi/4a8376/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf
- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu 2019.Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/267231/URNISBN978-952-344-220-7.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Kurikka, H. & Riukulehto, S. 2015. Tiekartta elämyksellisiin ruokakokemuksiin. Helsingin yliopisto. Ruralia-instituutti. Raportteja 149. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/229385/Raportteja149.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Parkkinen, N. 2019. Kaikki alkaa ruokalistan suunnittelusta. Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa (s.12-17) https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/267231/URNISBN978-952-344-220-7.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Poliisi 2025. Yleisötilaisuudet. https://poliisi.fi/yleisotilaisuudet
- Tampere 2025. Tapahtumajärjestäjän opas. https://www.tampere.fi/tapahtumajarjestajille/tapahtumajarjestajan-opas
- Valvira 2025. Alkoholijuomien anniskeluohje. https://valvira.fi/alkoholi/anniskeluohje
- Visit Finland, kongressi- ja yritystapahtumat. https://www.visitfinland.fi/matkailun-julkaisut#kongressit
- Kaupunkien tapahtumajärjestäjäoppaat ja -ohjeet

Opetusmenetelmät

Opiskelu tapahtuu itsenäisesti verkossa, Moodle-oppimisympäristössä. Opintojaksolla tutustut annettuun lähdeaineistoon ja kuuntelet podcastit. Lukemasi ja kuulemasi perusteella teet itsellesi muistiinpanot, joita hyödynnät opintojaksolla olevissa tehtävissä. Tehtävissä hyödynnät ja pohdit lukemaasi lähdeaineistoa ja omia kokemuksiasi.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tentteja.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso suoritetaan toteutustavat kohdassa kuvatulla tavalla.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä. Näin ollen 2 op kokonaisuus tarkoittaa 54 tuntia opiskelijan työtä.

- Materiaalien lukeminn 26 h
- Podcastit 3h
- Tehtävät 25 h

Todellinen ajantarve on yksillöllistä mm. aiemman osaamisen vuoksi.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksyttyyn suoritukseen kuuluu tehtävien suorittaminen ohjeistusten mukaisesti ja palauttaminen annetussa aikataulussa.

Siirry alkuun