Skip to main content

Hygiene in Accommodation and Catering Premises (1 cr)

Code: PR10047-3019

General information


Enrollment
01.10.2024 - 07.05.2025
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.05.2025 - 13.06.2025
Implementation is running.
Number of ECTS credits allocated
1 cr
Local portion
0 cr
Virtual portion
1 cr
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Continuing Learning Studies
Campus
Wärtsilä Campus Karjalankatu 3
Teaching languages
Finnish
Seats
10 - 10
Degree programmes
Degree Programme in Tourism and Service Business
Teachers
Tuula Ikonen
Teacher in charge
Tuula Ikonen
Scheduling groups
Pienryhmä (schedulingGroup) 1 (Size: 100 . Open UAS : 100.)
Small groups
Pienryhmä (schedulingGroup) 1
Course
PR10047

Evaluation scale

Approved/Rejected

Objective

-

Content

-

Location and time

Testit ja tulokset
Ke 14.5.2025 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3 luokka ilmoitetaan myöhemmin
ke 21.5.2025 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin

Aikaa testin tekemiseen on 45 min.

Todistus on voimassa toistaiseksi.

Materials

Elintarvikehygieenista osaamista testataan seuraavilta aihealueilta:
- mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö

Tietoa hygienipassista ja opiskeltava materiaali hygieniapassia varten löytyvät verkosta mm. seuraavista osoitteista:

Yleistä hygieniapassista: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/

Keneltä hygieniapassi vaaditaan: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/ osaamisvaatimukset

Opiskelu ennen hygieniapassitestiä, tietoa elintarvikehygieniasta ja lähdevinkkejä:

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/
HUOM! Tietoa elintarvikehygieniasta otsikon alta pääset suoraan elintarvikehygienian osa-alueisiin.

Lainsäädäntö ja määräys:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-maarays/

Ruokamyrkytykset:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/

Mikrobiologian osuus on yllättävän laaja ja samalla erittäin tärkeä osio. Siihen kannattaa tutustua vaikka muistiinpanoja tehden a) ihmisen omassa elimistössä (iholla, limakalvoilla ja suolistossa) viihtyvistä bakteereista - käsihygienian pettäessä siirtyvät helposti käsien välityksellä ruokiin ja aiheuttaen sitä kautta ruokamyrkytyksiä, b) hapettomissa olosuhteissa (tyhjiöpakatut tuotteet) viihtyvistä bakteereista ja c) itiöitä muodostavista bakteereista. Viruksista esim. norovirus on syytä lukea tarkkaan.

Mallitesti: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti.pdf

Mallitestin vastaukset: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti-ja--vastaukset.pdf

Muu materiaali:

Ruokatieto Oy:n Lupa kokata –kirja http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet

Kirjat:
Ympäristökustannus Oy 2023, Hygieniaopas, elintarvikehygienian perusteet

Lisää lähteitä löydät ruokaviraston sivuilta kohdasta opiskelu ennen hygieniapassitestiä.

Teaching methods

This implementation is only in Finnish. If you want to take the test in English, register for another implementation.

Exam schedules

Testit ja tulokset
Ke 14.5.2025 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3 luokka ilmoitetaan myöhemmin
ke 21.5.2025 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin

Aikaa testin tekemiseen on 45 min.

Todistus on voimassa toistaiseksi.

Student workload

1,5 op = 40 tuntia opiskelijan työtä

Testiin valmistautuminen 38,5 h
Hygieniapassitesti ja tulokset 1,5 h

Further information

Ilmoittaudu opintojaksolle määräpäivään mennessä.
Varaa testiin mukaan henkilöllisyystodistus ja kuivamustekynä (sininen)
Hygieniapassitestin maksulinkin saat avoimesta-amk:sta, kun olet suorittanut testin hyväksytysti.

Huom! Hygieniapassi myönnetään 10.6.2024 lähtien koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Jos henkilöllä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla. Muutos koskee myös hygieniapassien uusintatilauksia. Ennen 10.6.2024 myönnettyä hygieniapassia ei tarvitse uusia, jos se on tallessa.

Hygieniapassitestaaja tarkistaa henkilötiedot siinä vaiheessa, kun henkilö palauttaa hygieniapassitestin jälkeen testilomakkeen testaajalle. Sitä varten testattavalla täytyy olla henkilöllisyystodistus mukana testissä. Henkilöllisyystodistus täytyy olla alkuperäinen, kuvallinen, voimassa oleva ja virallinen.

Henkilötodistukseksi hyväksytään:
- suomalainen ajakortti, passi, ajo- tai mopokortti ja kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti ja passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan helkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, että asiakirjan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisi/rajavartiosto) antama asiakirja, jossa kopio passista viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää välikaikaisesti henkilöllisyyden todistamiseen.
- Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti

Testi tehdään täysin itsenäisesti. Testissä ei saa käyttää apuvälineitä, katsoa vastauksia muilta tai puhua toisten kanssa. Mikäli ohjeita ei noudateta, se on peruste testin hylkäämiseen ja testattavan poistamiseen testitilasta.

Testitilassa ei saa käyttää puhelinta eikä ottaa valokuvia.

Go back to top of page