Hygiene in Accommodation and Catering Premises (1 cr)
Code: PR10047-3019
General information
- Enrollment
- 01.10.2024 - 07.05.2025
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 01.05.2025 - 13.06.2025
- Implementation is running.
- Number of ECTS credits allocated
- 1 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 1 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- Continuing Learning Studies
- Campus
- Wärtsilä Campus Karjalankatu 3
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 10 - 10
- Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
- Teachers
- Tuula Ikonen
- Teacher in charge
- Tuula Ikonen
- Scheduling groups
- Pienryhmä (schedulingGroup) 1 (Size: 100 . Open UAS : 100.)
- Small groups
- Pienryhmä (schedulingGroup) 1
- Course
- PR10047
Evaluation scale
Approved/Rejected
Objective
-
Content
-
Location and time
Testit ja tulokset
Ke 14.5.2025 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3 luokka ilmoitetaan myöhemmin
ke 21.5.2025 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
Aikaa testin tekemiseen on 45 min.
Todistus on voimassa toistaiseksi.
Materials
Elintarvikehygieenista osaamista testataan seuraavilta aihealueilta:
- mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö
Tietoa hygienipassista ja opiskeltava materiaali hygieniapassia varten löytyvät verkosta mm. seuraavista osoitteista:
Yleistä hygieniapassista: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/
Keneltä hygieniapassi vaaditaan: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/ osaamisvaatimukset
Opiskelu ennen hygieniapassitestiä, tietoa elintarvikehygieniasta ja lähdevinkkejä:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/
HUOM! Tietoa elintarvikehygieniasta otsikon alta pääset suoraan elintarvikehygienian osa-alueisiin.
Lainsäädäntö ja määräys:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-maarays/
Ruokamyrkytykset:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/
Mikrobiologian osuus on yllättävän laaja ja samalla erittäin tärkeä osio. Siihen kannattaa tutustua vaikka muistiinpanoja tehden a) ihmisen omassa elimistössä (iholla, limakalvoilla ja suolistossa) viihtyvistä bakteereista - käsihygienian pettäessä siirtyvät helposti käsien välityksellä ruokiin ja aiheuttaen sitä kautta ruokamyrkytyksiä, b) hapettomissa olosuhteissa (tyhjiöpakatut tuotteet) viihtyvistä bakteereista ja c) itiöitä muodostavista bakteereista. Viruksista esim. norovirus on syytä lukea tarkkaan.
Mallitesti: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti.pdf
Mallitestin vastaukset: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti-ja--vastaukset.pdf
Muu materiaali:
Ruokatieto Oy:n Lupa kokata –kirja http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
Kirjat:
Ympäristökustannus Oy 2023, Hygieniaopas, elintarvikehygienian perusteet
Lisää lähteitä löydät ruokaviraston sivuilta kohdasta opiskelu ennen hygieniapassitestiä.
Teaching methods
This implementation is only in Finnish. If you want to take the test in English, register for another implementation.
Exam schedules
Testit ja tulokset
Ke 14.5.2025 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3 luokka ilmoitetaan myöhemmin
ke 21.5.2025 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
Aikaa testin tekemiseen on 45 min.
Todistus on voimassa toistaiseksi.
Student workload
1,5 op = 40 tuntia opiskelijan työtä
Testiin valmistautuminen 38,5 h
Hygieniapassitesti ja tulokset 1,5 h
Further information
Ilmoittaudu opintojaksolle määräpäivään mennessä.
Varaa testiin mukaan henkilöllisyystodistus ja kuivamustekynä (sininen)
Hygieniapassitestin maksulinkin saat avoimesta-amk:sta, kun olet suorittanut testin hyväksytysti.
Huom! Hygieniapassi myönnetään 10.6.2024 lähtien koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Jos henkilöllä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla. Muutos koskee myös hygieniapassien uusintatilauksia. Ennen 10.6.2024 myönnettyä hygieniapassia ei tarvitse uusia, jos se on tallessa.
Hygieniapassitestaaja tarkistaa henkilötiedot siinä vaiheessa, kun henkilö palauttaa hygieniapassitestin jälkeen testilomakkeen testaajalle. Sitä varten testattavalla täytyy olla henkilöllisyystodistus mukana testissä. Henkilöllisyystodistus täytyy olla alkuperäinen, kuvallinen, voimassa oleva ja virallinen.
Henkilötodistukseksi hyväksytään:
- suomalainen ajakortti, passi, ajo- tai mopokortti ja kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti ja passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan helkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, että asiakirjan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisi/rajavartiosto) antama asiakirja, jossa kopio passista viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää välikaikaisesti henkilöllisyyden todistamiseen.
- Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti
Testi tehdään täysin itsenäisesti. Testissä ei saa käyttää apuvälineitä, katsoa vastauksia muilta tai puhua toisten kanssa. Mikäli ohjeita ei noudateta, se on peruste testin hylkäämiseen ja testattavan poistamiseen testitilasta.
Testitilassa ei saa käyttää puhelinta eikä ottaa valokuvia.