Hygieniapassi - Majoitus- ja ravitsemistilojen hygienia (1 op)
Toteutuksen tunnus: PR10047-3019
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 07.05.2025
Ajoitus
01.05.2025 - 13.06.2025
Opintopistemäärä
1 op
Virtuaaliosuus
1.5 op
Toteutustapa
-50 % Lähiopetus, 150 % Etäopetus
Yksikkö
Jatkuvan oppimisen opinnot (JOO)
Toimipiste
Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 10
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettaja
- Tuula Ikonen
Vastuuopettaja
Tuula Ikonen
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä (schedulingGroup) 1 (Koko: 100. Avoin AMK: 100.)
Ryhmät
-
KAKK25Karelia, avoin, kaikki, kevät, 2025
Pienryhmät
- Pienryhmä (schedulingGroup) 1
Tavoitteet
Hygieniaosaamispassi
Sisältö
Henkilökohtainen hygienia
Hygieeniset työtavat
Omavalvonta
Puhtaanapito
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Lainsäädäntö
Aika ja paikka
Testit ja tulokset
Ke 14.5.2025 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3 luokka ilmoitetaan myöhemmin
ke 21.5.2025 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
Aikaa testin tekemiseen on 45 min.
Todistus on voimassa toistaiseksi.
Oppimateriaalit
Elintarvikehygieenista osaamista testataan seuraavilta aihealueilta:
- mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö
Tietoa hygienipassista ja opiskeltava materiaali hygieniapassia varten löytyvät verkosta mm. seuraavista osoitteista:
Yleistä hygieniapassista: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/
Keneltä hygieniapassi vaaditaan: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/ osaamisvaatimukset
Opiskelu ennen hygieniapassitestiä, tietoa elintarvikehygieniasta ja lähdevinkkejä:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/
HUOM! Tietoa elintarvikehygieniasta otsikon alta pääset suoraan elintarvikehygienian osa-alueisiin.
Lainsäädäntö ja määräys:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-maarays/
Ruokamyrkytykset:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/
Mikrobiologian osuus on yllättävän laaja ja samalla erittäin tärkeä osio. Siihen kannattaa tutustua vaikka muistiinpanoja tehden a) ihmisen omassa elimistössä (iholla, limakalvoilla ja suolistossa) viihtyvistä bakteereista - käsihygienian pettäessä siirtyvät helposti käsien välityksellä ruokiin ja aiheuttaen sitä kautta ruokamyrkytyksiä, b) hapettomissa olosuhteissa (tyhjiöpakatut tuotteet) viihtyvistä bakteereista ja c) itiöitä muodostavista bakteereista. Viruksista esim. norovirus on syytä lukea tarkkaan.
Mallitesti: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti.pdf
Mallitestin vastaukset: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti-ja--vastaukset.pdf
Muu materiaali:
Ruokatieto Oy:n Lupa kokata –kirja http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
Kirjat:
Ympäristökustannus Oy 2023, Hygieniaopas, elintarvikehygienian perusteet
Lisää lähteitä löydät ruokaviraston sivuilta kohdasta opiskelu ennen hygieniapassitestiä.
Opetusmenetelmät
Hygieniapassitesti järjestetään 14.5.2024 klo 14-15, Paikka: Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 9,
uusintatesti 21.5 klo 14-15, Paikka Wärtsilä-kampus
Opiskelijat opiskelevat itsenäisesti hygiapassitestiin. Lukuohjeet ja materiaali löytyvät kohdasta oppimateriaalit ja suositeltava kirjallisuus.
Hygieniapassitestissä on 40 sanallista oikein/väärin väittämää. Testin tekemiseen on aikaa 45 minuuttia. Testin suorittaja merkitsee rastin (X) sen mukaan, onko väittämä hänen mielestään oikein vai väärin. Hygieniapassitestin läpäisee, kun testistä saa vähintään 34 pistettä.
Hygieniaosaamisesta elintarvikealalla määrätään elintarvikelainsäädännössä. Elintarvikealan työtehtävissä työntekijän täytyy osata käsitellä elintarvikkeita turvallisesti ja hygieenisesti. Henkilöllä täytyy olla hygieniapassi, jos hän työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniapassin tarkoituksena on edistää elintarviketurvallisuutta alalla.
Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikealan työntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.
Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
Elintarvikelaki (297/2021)
Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (10/2024)
Jos työntekijä työskentelee elintarvikehuoneistossa (esim. kahvila, ravintola, pikaruokaravintola, suurkeittiö, elintarvikemyymälä eli kauppa, leipomo tai elintarvikkeita valmistava tehdas) ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita (esim. maito, liha, kala), hän tarvitsee hygieniapassin. Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään silloin, kun kolme kuukautta sellaista työtä tulee täyteen, jossa hygieniapassi täytyy olla.
Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi siitä hetkestä alkaen, kun se on myönnetty.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Testit ja tulokset
Ke 14.5.2025 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3 luokka ilmoitetaan myöhemmin
ke 21.5.2025 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka ilmoitetaan myöhemmin
Aikaa testin tekemiseen on 45 min.
Todistus on voimassa toistaiseksi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1,5 op = 40 tuntia opiskelijan työtä
Testiin valmistautuminen 38,5 h
Hygieniapassitesti ja tulokset 1,5 h
Lisätietoja opiskelijoille
Ilmoittaudu opintojaksolle määräpäivään mennessä.
Varaa testiin mukaan henkilöllisyystodistus ja kuivamustekynä (sininen)
Hygieniapassitestin maksulinkin saat avoimesta-amk:sta, kun olet suorittanut testin hyväksytysti.
Huom! Hygieniapassi myönnetään 10.6.2024 lähtien koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Jos henkilöllä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla. Muutos koskee myös hygieniapassien uusintatilauksia. Ennen 10.6.2024 myönnettyä hygieniapassia ei tarvitse uusia, jos se on tallessa.
Hygieniapassitestaaja tarkistaa henkilötiedot siinä vaiheessa, kun henkilö palauttaa hygieniapassitestin jälkeen testilomakkeen testaajalle. Sitä varten testattavalla täytyy olla henkilöllisyystodistus mukana testissä. Henkilöllisyystodistus täytyy olla alkuperäinen, kuvallinen, voimassa oleva ja virallinen.
Henkilötodistukseksi hyväksytään:
- suomalainen ajakortti, passi, ajo- tai mopokortti ja kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti ja passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan helkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, että asiakirjan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisi/rajavartiosto) antama asiakirja, jossa kopio passista viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää välikaikaisesti henkilöllisyyden todistamiseen.
- Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti
Testi tehdään täysin itsenäisesti. Testissä ei saa käyttää apuvälineitä, katsoa vastauksia muilta tai puhua toisten kanssa. Mikäli ohjeita ei noudateta, se on peruste testin hylkäämiseen ja testattavan poistamiseen testitilasta.
Testitilassa ei saa käyttää puhelinta eikä ottaa valokuvia.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Testi arvioidaan Ruokaviraston ohjeiden mukaan.
Testin hyväksytty suorittaminen:
vähintään 34 oikeaa vastausta 40 väittämästä.
Suoritettuasi testin hyväksytysti saat hygieniapassitodistuksen ja -kortin.