Introduction to Hospitality and Tourism Business (5 cr)
Code: PR10018-3002
General information
- Enrollment
- 01.04.2024 - 30.04.2024
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 26.08.2024 - 31.10.2024
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Restonomikoulutus (PR)
- Campus
- Wärtsilä Campus Karjalankatu 3
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 60
- Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
- Teachers
- Teppo Tarnanen
- Keijo Koskinen
- Mikko Lahti
- Teacher in charge
- Keijo Koskinen
- Groups
-
PRAS23Hospitality Management (BA), Tourism and Catering, blended learning, Fall, 2023
- Course
- PR10018
Evaluation scale
H-5
Objective
Students will master the basic mathematical skills needed for tourism management.
They understand the importance of external accounting (bookkeeping) and management accounting to support the short and long term planning of a company or association. They understand the importance of accounting legislation and the concept of double-entry bookkeeping. They understand the basics of the formation of the company's profit for the financial year, the basics of VAT and the importance of auditing.
They can identify the costs of a product or service, price it using the break-even method and assess the profitability at the product level.
They will be able to obtain further information on the subject and to use the services of business advisory organisations and accountancy firms.
Content
Brush-up of basic mathematical skills.
Basics of bookkeeping. Income statement and balance sheet. VAT system and VAT calculations.
Cost accounting and mark-up based pricing.
Cost-volume-profit analysis: variable and fixed costs, break-even point, margin of safety.
Materials
Oppimateriaali jaetaan Moodlessa.
Teaching methods
Opintojaksolla perehdytään matkailualan liiketoiminnan ominaispiirteisiin ja syvennetään ymmärrystä siitä, mihin alan yritysten liiketoiminnallinen menestys perustuu.
Keskeinen sisältö:
Liiketoimintaan liittyvät keskeiset käsitteet.
Arvonlisäverotus ja arvonlisäverolaskelmat.
Hinnoittelumenetelmät.
Kustannuslaskenta ja katetuottohinnoittelu.
Katetuottolaskenta: muuttuvat ja kiinteät kustannukset.
Liiketoimintamallin suunnittelu Canvas-työkalulla.
Harjoitustehtävä liiketoimintamallin suunnittelu.
Student workload
Työmäärä opiskelijalle 135 tuntia, joka jakaantuu verkko-opetukseen, yritysvierailuun (virtuaalinen) sekä itsenäiseen työskentelyyn.