Moninaiset vuorovaikutustilanteet palliatiivisessa hoidossaLaajuus (5 op)
Tunnus: YV10010
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Minna Peake
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- Arvioida, kehittää ja johtaa tasavertaiseen hoitosuhteeseen ja vastavuoroisuuteen perustuvaa palliatiivista hoitoa erityistason osaamista vaativissa toimintaympäristöissä.
- Varmistaa potilaan ja läheisten oikeuden saada kulttuuritaustansa, vakaumuksensa ja hoitotahtonsa mukaista hoitoa omalla kielellään ja kommunikaatiomenetelmällään.
- Arvioida ja analysoi potilaan kommunikoinnin erityistarpeita sekä kehittää niihin ratkaisuja yhteistyössä potilaan, läheisten ja moniammatillisen tiimin kanssa.
- Tukea ja kannustaa ammattilaisia taiteen, luonnon ja kulttuurin hyödyntämisessä eksistentiaalisen kriisin käsittelyssä ja oireiden lievittämisessä.
- Konsultoida ja toimia asiantuntijana potilaan ja hänen läheistensä eksistentiaaliseen kärsimykseen ja toivoon liittyvissä erityiskysymyksissä kielelliset ja kulttuuriset lähtökohdat huomioiden.
- Arvioida, soveltaa ja kehittää eksistentiaaliseen kärsimykseen ja vuorovaikutustilanteisiin liittyviä interventioita moniammatillisissa verkostoissa.
Sisältö
- Erityistä tukea tarvitsevat henkilöt ja heitä edustavat yhteisöt, järjestöt ja verkostot (esim. kolmas sektori, uskonnolliset yhteisöt, vapaaehtoiset, erityistyöntekijät/-asiantuntijat)
- Eksistentiaalinen kärsimys, toivo ja suru elämän eri vaiheissa
- Taide- ja luontolähtöiset auttamismenetelmät, kulttuuri, leikki, hengellisyys
- Puheeksi ottamista ja vuorovaikutusta tukevat menetelmät
- Kommunikointi ja sen mahdollistaminen: kommunikoinnin muutokset puhutussa tai viitotussa kielessä, puhetta tukevan tai korvaavan kommunikointimenetelmän tai kommunikoinnin apuvälineen käytön muutokset ja tarpeet, kommunikaatio-ohjaus
- Tulkin käyttö ja kommunikointi toista kieltä puhuvan potilaan ja hänen läheistensä kanssa
- Itsemääräämisoikeuden ja hoitotahdon kunnioittaminen vaativissa vuorovaikutustilanteissa
Lisätiedot
Opintojakso on osa koulutusyhteistyökokonaisuutta, jonka toteutuksesta vastaa Karelia ammattikorkeakoulu