HygieniaosaaminenLaajuus (2 op)
Tunnus: LUT6005
Laajuus
2 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Tuula Ikonen
Osaamistavoitteet
Hallitset lainsäädännön edellyttämään hygieniaosaamiseen liittyvät tiedot ja taidot. Osaat toteuttaa käytännössä elintarvikehuoneistojen puhtaanapidon perusteita.
Sisältö
Mikrobiologia, ruokamyrkytykset, hygieeniset työtavat, henkilökohtainen hygienia, puhtaanapito, omavalvonta ja lainsäädäntö sekä pintamateriaalit ja niiden hoito. (Hygieniapassi)
Ilmoittautumisaika
01.04.2021 - 30.09.2021
Ajoitus
25.10.2021 - 31.03.2022
Opintopistemäärä
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus (PR)
Toimipiste
Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 60
Koulutus
- Matkailun koulutus
Opettaja
- Tuula Ikonen
Vastuuopettaja
Tuula Ikonen
Ryhmät
-
PRNS21Restonomi (AMK), matkailu- ja palveluliiketoiminta, päivä, syksy, 2021
Tavoitteet
Hallitset lainsäädännön edellyttämään hygieniaosaamiseen liittyvät tiedot ja taidot. Osaat toteuttaa käytännössä elintarvikehuoneistojen puhtaanapidon perusteita.
Sisältö
Mikrobiologia, ruokamyrkytykset, hygieeniset työtavat, henkilökohtainen hygienia, puhtaanapito, omavalvonta ja lainsäädäntö sekä pintamateriaalit ja niiden hoito. (Hygieniapassi)
Aika ja paikka
Opintojakso toteutusaika 1.11.2021-6.3.2022
Lähiopetus Wärtsilä-kampuksella
Opetuskeittiö Tikkarinne-kampuksella
Hygieniaosaamistesti tammikuussa 2022 Wärtsiläkampuksella (ei voi tehdä verkossa, vrt. Ruokaviraston ohjeet
Oppimateriaalit
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/ (varsinainen teoriaosa)
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-ohjeet/ (lainsäädäntöosio)
http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/purtavaapuhtaasti/ (lisää opiskelumateriaalia)
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/elintarvikehygienia/henkilokohtainen-hygienia/
http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/yleista-mikrobeista/ mikrobiologian osuus
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/mallitesti/hygieniapassi_mallisarja_vastaukset_ja_perustelut_fi-3.12.2018.pdf (mallitesti ja vastaukset)
Kaikkonen, A., Mäkynen, T. Tiusanen, M. & Viinikka, E. uusin painos. Kokkiprokkis. Helsini: WSOY.
Muu osoitettu materiaali
LAINSÄÄDÄNTÖ
Elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) (kts. erityisesti liite 2)
Elintarvikelaki (23/2006)
Laki elintarvikelain muuttamisesta (1137/2008)
Opetusmenetelmät
Hallitset lainsäädännön edellyttämään hygieniaosaamiseen liittyvät tiedot ja taidot.
Osaat toteuttaa käytännössä elintarvikehuoneistojen puhtaanapidon perusteita.
Keskeinen sisältö:
- Mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö
- pintamateriaalit ja niiden hoito
- Hygienipassin suorittaminen
Opetusmenetelmät: Luennot lähi- ja virtuaali, yksilö-pari- ja ryhmätehtävät, esitys, tentit, käytännön työskentely opetuskeittiössä
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Käytännön harjoittelu tammi-maalikuussa 2022 matkailu- ja ravitsemisalan perustaidot 2 opintojaksolla Tikkarinteen opetuskeittiössä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Hygieniaosaamistesti ja uusintatesti tammikuussa 2022
Verkkotentti tammikuussa 2022
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopiskelu 20 t, harjoitustyöt 10 t, oppimistehtävät 7 t., itsenäinen työskentely, kirjallisuuteen/oppimateriaaliin perehtyminen ja verkkotentti 14 t,Ruokaviraston hygieniaosaamistesti ja tulokset 2 t, yht.53 t
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen opetukseen.
Hyväksytysti suoritetut tehtävät opintojaksolla
Hygieniosamistesti ja verkkotentin tulos
Pintamateriaaliesityksen arvosana
Opetuskeittiössä työskentely