Svenska för arbetslivet (5 op)
Toteutuksen tunnus: II6112-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.10.2021 - 31.10.2021
Ajoitus
10.01.2022 - 29.04.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielten ja viestinnän opetus (KVO)
Toimipiste
Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)
Opetuskielet
- Englanti
Paikat
15 - 25
Koulutus
- Degree Programme in Industrial Management
Opettaja
- Merja Öhman
Vastuuopettaja
Merja Öhman
Ryhmät
-
IINS21Insinööri (AMK), Industrial Management, päivä, syksy, 2021
Tavoitteet
Opiskelija osaa kertoa itsestään ja työstään ja hän osaa kommunikoida ja toimia suullisissa työelämätilanteissa. Hän ymmärtää, millaista ruotsin kielen osaamista työelämässä tarvitaan. Opiskelija osaa käyttää oman alansa sanastoa ja kieliopillisia rakenteita työelämätilanteissa ja pystyy sekä seuraamaan oman alansa ruotsinkielisiä medioita että tuottamaan oman alan työtehtävissä tarvittavia kirjallisia dokumentteja.
Sisältö
Sisältö koostuu seuraavista aihealueista:
- I Ta kontakt och kommunicera - itsestä, työstä ja työtehtävistä kertominen, suulliset ja kirjalliset viestintätilanteet työelämässä
- II Besök och presentationer - yrityksen ja sen tuotteiden ja palveluiden esittely ja markkinointi
- III Köp och sälj - liikekirjeenvaihto
- IV Norden kallar - pohjoismaiseen työympäristöön tutustuminen, työelämäkulttuuri
Jokaisen kokonaisuuden jälkeen suullinen tai kirjallinen arvioitava harjoitustyö. Opintojakson lopussa kirjallinen ja suullinen tentti.
Aika ja paikka
Karelia ammattikorkeakoulu; Wärtsilä kampus, Karjalankatu 3
10.1.2022- 29.4. 2022.
Oppimateriaalit
Tolkki,J, Öhman M. Perspektiv, Svenska för högskolestudenter. SanomaPro 2016. Helsinki. ISBN 978-052-63-4187-3 digikirja ja oman alan verkkomateriaali.
Opetusmenetelmät
Opiskelija osaa kertoa itsestään ja työstään ja hän osaa kommunikoida ja toimia suullisissa työelämätilanteissa. Hän ymmärtää, millaista ruotsin kielen osaamista työelämässä tarvitaan. Opiskelija osaa käyttää oman alansa sanastoa ja kieliopillisia rakenteita työelämätilanteissa ja pystyy sekä seuraamaan oman alansa ruotsinkielisiä medioita että tuottaman oman alan työtehtävissä tarvittavia kirjallisia dokumentteja.
Lähitapaamiset Wärtsilä-kampuksella, opetusvideot, kirjalliset ja suulliset harjoitukset, suulliset esitykset, parityö, tiimityö, pelillisyys, kirjallinen ja suullinen koe.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opiskelijalla on kirjallinen Moodle-tentti aikana opintojakson puolivälissä ja opintojakson lopussa, jolloin opiskelijalla on myös suullinen tentti. Kirjallisen tentin mahdolliset uusinnat exam-tenttiakvaariossa 31.5.2022. Sekä kirjallista että suullista tenttiä on mahdollista uusia kaksi kertaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähitapaamiset 30h
Ryhmä- ja parityöskentely 20 h
Oppimistehtävät 36 h
Itsenäinen tiedonhankinta 45 h
Arviointi ja palaute 4 h
Sisällön jaksotus
Sisältö koostuu seuraavista aihealueista:
I Ta kontakt och kommunicera
II Besök och presentationer
III Köp och sälj
IV Norden kallar
Jokaisen kokonaisuuden jälkeen suullinen tai kirjallinen harjoitustyö. Opintojakson puolivälissä kirjallinen välintentti ja opintojakson lopussa lopussa kirjallinen ja suullinen tentti.
Aihealuiden tarkempi sisältö ja aikataulu löytyy opintojakson Moodlesta.
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelijalla tulee olla taitotaso B1 opintojaksolle tullessaan. Mikäli opiskelijan taitotaso on tätä alempi,on suositeltavaa, että opiskelija suorittaa ruotsin kielen kertaavat opinnot ennen Sociala kontakter i arbetslivet opintojaksoa, esim. suorittamalla Svensk klinik Rautalankaruotsia opintojakson syksyn 2021 aikana.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Taitotasokuvaukset ja osaamiskuvaukset ammattikorkeakouluille, kirjalliset oppimistehtävät ja kirjalliset kokeet 50%,suulliset oppimistehtävät ja suullinen koe 50%, osallistuminen verkkotapaamisiin, suullisten ja kirjallisen harjoitusten tekeminen sekä itsearviointi ja vertaisarviointi.
Hylätty (0)
Hylätty Suoritus ei ole tehtävänannon mukainen ja/tai ei yllä tasolle 1.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1 Opiskelija pystyy pääosin ymmärrettävästi viestimään suullisesti ja kirjallisesti yksinkertaisissa ja rutiininomaisissa työtehtävissä ja muissa tilanteissa. Opiskelija ymmärtää keskeiset sisällöt tuttuja aiheita käsittelevästä selkeästä puheesta ja tekstistä. Hän hallitsee riittävästi kielen perusrakenteita ja sanastoa, jotta viesti välittyy. Opiskelijan ääntämisensä taso riittää viestin pääsisällön välittymiseen. Opiskelija toimii vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
2 Opiskelija pystyy ymmärrettävästi viestimään suullisesti ja kirjallisesti tutuissa ja tavanomaisissa työtehtävissä ja tilanteissa, vaikka viestintä on paikoin hidasta ja epäyhtenäistä. Opiskelija ymmärtää selkeää puhetta ja tekstiä, joka koskee tuttuja aiheita. Hän hallitsee kielen perusrakenteet. Opiskelijan sanavarasto riittää selviytymiseen jokapäiväiseen elämään liittyvissä tilanteissa ja kohtalaisesti oman alan perustilanteissa. Hänen ääntämisen taso riittää viestin välittymiseen. Opiskelija toimii vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3 Opiskelija selviää hyvin suullisesti ja kirjallisesti työtehtävissä sekä muissa jokapäiväisissä tilanteissa. Opiskelija pystyy kirjoittamaan sisällöllisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Hän ymmärtää normaalitempoista puhetta, mutta harvinaisemmat aiheet ja ei-yleiskielinen puhe voivat tuottaa vaikeuksia. Opiskelija ymmärtää jo oman alansa vaativiakin tekstejä, vaikka yksityiskohtia voi jäädä epäselviksi. Hän osaa käyttää rakenteita monipuolisesti eivätkä virheet estä viestin välittymistä. Opiskelijan sanavarasto riittää viestimään keskeiset asiat vaativammissakin tehtävissä ja tilanteissa. Hän ääntää ymmärrettävästi.Opiskelija toimii vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
4 Opiskelija osaa viestiä sujuvasti eri kielenkäyttötilanteissa tuottaen selkeää ja sujuvaa kieltä asianmukaisella tyylillä. Hän ymmärtää ja tuottaa vaikeuksitta työelämässä tarvittavaa tekstiä ja puhetta, vaikka yleiskielestä poikkeavat ilmaisut aiheuttavat jonkin verran vaikeuksia. Opiskelija hallitsee hyvin kielen käytön, mutta satunnaisia ongelmia voi silti esiintyä. Opiskelija toimii vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5 Opiskelija osaa viestiä erittäin sujuvasti ja aktiivisesti osallistuen sekä oppimaansa monipuolisesti soveltaen vaativissa työelämän kielenkäyttötilanteissa sopivaa tyyliä käyttäen. Hän ymmärtää vaikeuksitta erilaisia kielenkäyttäjiä, vaikka hienot vivahteet ja merkittävästi yleiskielestä poikkeava puhe voivat tuottaa vaikeuksia. Opiskelija ymmärtää ja tuottaa sisällöllisesti vaativaa puhetta ja tekstiä. Hänen kielen käytössään ei ole juurikaan puutteita. Opiskelija toimii vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
Esitietovaatimukset
Opintojakson lähtötaso on B1. Mikäli opiskelijan taitotaso ei ole riittävä, on suositeltavaa suorittaa ensin ruotsin kertaava opintojakso, esim. Karelia ammattikorkeakoulun Svensk klinik Rautalankaruotsia