Hygiene in Accommodation and Catering Premises, Juuka (1 cr)
Code: PR10047-3021
General information
- Enrollment
- 01.04.2025 - 05.05.2025
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 01.05.2025 - 31.05.2025
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 1 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 1 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- Open UAS
- Campus
- Wärtsilä Campus Karjalankatu 3
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 1 - 50
- Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
Evaluation scale
Approved/Rejected
Objective
-
Content
-
Location and time
testit ja tulokset
Pe 19.5.2025 klo 12.30 te Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3 luokka Wär 100a
ke 14.5.2025 klo 14 tai 15.30 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, wär 100 auditorio
Materials
Elintarvikehygieenista osaamista testataan seuraavilta aihealueilta:
- mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö
Tietoa hygienipassista ja opiskeltava materiaali hygieniapassia varten löytyvät verkosta mm. seuraavista osoitteista:
Yleistä hygieniapassista: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/
Keneltä hygieniapassi vaaditaan: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/ osaamisvaatimukset
Opiskelu ennen hygieniapassitestiä, tietoa elintarvikehygieniasta ja lähdevinkkejä:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/
HUOM! Tietoa elintarvikehygieniasta otsikon alta pääset suoraan elintarvikehygienian osa-alueisiin.
Lainsäädäntö ja määräys:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-maarays/
Ruokamyrkytykset:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/
Mikrobiologian osuus on yllättävän laaja ja samalla erittäin tärkeä osio. Siihen kannattaa tutustua vaikka muistiinpanoja tehden a) ihmisen omassa elimistössä (iholla, limakalvoilla ja suolistossa) viihtyvistä bakteereista - käsihygienian pettäessä siirtyvät helposti käsien välityksellä ruokiin ja aiheuttaen sitä kautta ruokamyrkytyksiä, b) hapettomissa olosuhteissa (tyhjiöpakatut tuotteet) viihtyvistä bakteereista ja c) itiöitä muodostavista bakteereista. Viruksista esim. norovirus on syytä lukea tarkkaan.
Mallitesti: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti.pdf
Mallitestin vastaukset: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti-ja--vastaukset.pdf
Muu materiaali:
Ruokatieto Oy:n Lupa kokata –kirja http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
Kirjat:
Ympäristökustannus Oy 2023, Hygieniaopas, elintarvikehygienian perusteet
Lisää lähteitä löydät ruokaviraston sivuilta kohdasta opiskelu ennen hygieniapassitestiä.
Englanniksi
Teaching methods
Hygieniapassitesti järjestetään Pe 9.5.2024 klo 12.30, Paikka: Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 9, luokka Wär100a (päätalossa)
uusintatesti 14.5 klo 14 tai 15.30, Paikka Wär 100, auditorio, Wärtsilä-kampus
Opiskelijat opiskelevat itsenäisesti hygiapassitestiin. Lukuohjeet ja materiaali löytyvät kohdasta oppimateriaalit ja suositeltava kirjallisuus.
Hygieniapassitestissä on 40 sanallista oikein/väärin väittämää. Testin tekemiseen on aikaa 45 minuuttia. Testin suorittaja merkitsee rastin (X) sen mukaan, onko väittämä hänen mielestään oikein vai väärin. Hygieniapassitestin läpäisee, kun testistä saa vähintään 34 pistettä.
Hygieniaosaamisesta elintarvikealalla määrätään elintarvikelainsäädännössä. Elintarvikealan työtehtävissä työntekijän täytyy osata käsitellä elintarvikkeita turvallisesti ja hygieenisesti. Henkilöllä täytyy olla hygieniapassi, jos hän työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniapassin tarkoituksena on edistää elintarviketurvallisuutta alalla.
Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikealan työntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.
Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
Elintarvikelaki (297/2021)
Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (10/2024)
Jos työntekijä työskentelee elintarvikehuoneistossa (esim. kahvila, ravintola, pikaruokaravintola, suurkeittiö, elintarvikemyymälä eli kauppa, leipomo tai elintarvikkeita valmistava tehdas) ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita (esim. maito, liha, kala), hän tarvitsee hygieniapassin. Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään silloin, kun kolme kuukautta sellaista työtä tulee täyteen, jossa hygieniapassi täytyy olla.
Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi siitä hetkestä alkaen, kun se on
Exam schedules
testit ja tulokset
Pe 19.5.2025 klo 12.30 te Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3 luokka wär 100a
ke 14.5.2025 klo 14 tai 15.30 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, wär 100 auditorio
Student workload
1,5 op = 40 tuntia opiskelijan työtä
Testiin valmistautuminen 38,5 h
Hygieniapassitesti ja tulokset 1,5 h
Further information
Ilmoittaudu opintojaksolle määräpäivään mennessä.
Varaa testiin mukaan voimassa oleva henkilöllisyystodistus ja kuivamustekynä (sininen).
Henkilöllisyystodistuksesi ei käy Kela-kortti tai kuva henkilöllisyystodistuksesta. Jos henkilöllä ei ole kuvallista henkilökorttia testissä mukana, testi hylätään.
Huom! Hygieniapassi myönnetään 10.6.2024 lähtien koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Jos henkilöllä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla.
Hygieniapassitestaaja tarkistaa henkilötiedot siinä vaiheessa, kun henkilö palauttaa hygieniapassitestin jälkeen testilomakkeen testaajalle. Sitä varten testattavalla täytyy olla henkilöllisyystodistus mukana testissä. Henkilöllisyystodistus täytyy olla alkuperäinen, kuvallinen, voimassa oleva ja virallinen.
Henkilötodistukseksi hyväksytään:
- suomalainen ajakortti, passi, ajo- tai mopokortti ja kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti ja passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan helkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, että asiakirjan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisi/rajavartiosto) antama asiakirja, jossa kopio passista viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää välikaikaisesti henkilöllisyyden todistamiseen.
- Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti
Testi tehdään täysin itsenäisesti. Testissä ei saa käyttää apuvälineitä, katsoa vastauksia muilta tai puhua toisten kanssa. Mikäli ohjeita ei noudateta, se on peruste testin hylkäämiseen ja testattavan poistamiseen testitilasta.
Testitilassa ei saa käyttää puhelinta eikä ottaa valokuvia.