Ravitsemus (1 op)
Toteutuksen tunnus: SH10010-3019
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.01.2025 - 31.01.2025
Ajoitus
07.01.2025 - 01.06.2025
Opintopistemäärä
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveydenhoitajakoulutus (ST)
Toimipiste
Tikkarinne-kampus Tikkarinne 9 (TIK)
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
35 - 45
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Susanna Kinnunen
Vastuuopettaja
Susanna Kinnunen
Ryhmät
-
STNK25Terveydenhoitaja (AMK), päivä, kevät, 2025
Tavoitteet
Opiskelija tutustuu kansallisiin ravitsemussuosituksiin ja ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä. Opiskelija tuntee energiaravintoaineet ja suojaravintoaineet, niiden tarpeet ja tehtävät elimistössä sekä saantilähteet ja ymmärtää ravitsemuksen roolin terveyden edistämisessä.
Opiskelija perehtyy eri-ikäisen väestön terveyshaasteisiin ja ravitsemukseen, yleisimpiin ruoka-aineallergioihin ja yliherkkyyksiin. Opiskelija tutustuu ravitsemushoitoon sekä sairauksiin liittyviin erityisruokavalioihin osana potilaan kokonaishoitoa. Opiskelija tunnistaa ravitsemuohjauksen tarpeen ja kykenee hyödyntämään tietoja ammatillisissa opinnoissa ja terveysalan ammateissa.
Sisältö
- kansalliset ravitsemussuositukset
- energiaravintoaineet (tarve, tehtävä, lähde)
- suojaravintoaineet (tarve, tehtävä, lähde)
- eri-ikäisen väestön terveyshaasteet ja ravitsemus
- ravitsemushoidon perusteet
Aika ja paikka
Tikkarinne, luokka A125 Anatomia ja fysiologia
Oppimateriaalit
Kansalliset ravitsemussuositukset
Ravitsemus hoitotyössä
Ravitsemustiede
Opetusmenetelmät
Tutustut kansallisiin ravitsemussuosituksiin ja ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä. Tunnet energiaravintoaineet ja suojaravintoaineet, niiden tarpeet ja tehtävät elimistössä sekä saantilähteet. Ymmärrät ravitsemuksen roolin terveyden edistämisessä.
Perehdyt eri-ikäisen väestön terveyshaasteisiin ja ravitsemukseen, yleisimpiin ruoka-aineallergioihin ja yliherkkyyksiin.
Tutustut ravitsemushoitoon sekä sairauksiin liittyviin erityisruokavalioihin osana potilaan kokonaishoitoa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Verkkotentti kurssin päätteeksi, useita uusintoja
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luento-opetus 14 h, itsenäinen opiskelu 11 h ja tentti 2h
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty suoritus: Opiskelija tuntee kansallisten ravitsemussuositusten pääpiirteet ja ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion merkityksen terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä. Opiskelija ymmärtää ravitsemushoidon ja sairauksiin liittyvien erityisruokavalioiden merkityksen osana potilaan hoitoa.
Tiedoissa voi olla pieniä epäjohdonmukaisuuksia, mutta yleisesti ottaen opiskelija hallitsee tiedot hyvin. Opiskelija pystyy arvioimaan omaa toimintaansa ja perustelemaan valintojaan sekä hyödyntämään oppimaansa omassa toiminnassaan.
Hylätty suoritus: Opiskelija ei tunne kansallisten ravitsemussuositusten pääpiirteitäkään eikä ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion merkitystä terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä.
Perustiedoissa on puutteita eikä opiskelija pysty arvioimaan omaa toimintaansa eikä perustelemaan valintojaan/hyödyntämään oppimaansa omassa toiminnassaan.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen luento-opetukseen, tentin hyväksytty suorittaminen, annettujen tehtävien hyväksytty suoritus