Hygiene in Accommodation and Catering Premises (1 cr)
Code: PR10047-3018
General information
- Enrollment
- 01.10.2024 - 22.01.2025
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 22.01.2025 - 28.02.2025
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 1 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 1 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- Open UAS
- Campus
- Wärtsilä Campus Karjalankatu 3
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 10 - 10
- Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
- Teachers
- Tuula Ikonen
- Teacher in charge
- Tuula Ikonen
- Scheduling groups
- Pienryhmä (schedulingGroup) 1 (Size: 100 . Open UAS : 100.)
- Small groups
- Pienryhmä (schedulingGroup) 1
- Course
- PR10047
Evaluation scale
Approved/Rejected
Objective
-
Content
-
Location and time
Luennot:
ke 29.1.2025 klo 14.15-15.45 Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, A-talo, luokka 100, auditorio
ke 5.2.2025 klo 14.15-15.45 Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, D-talo luokka 116, 2 krs
Testit ja tulokset
Ke 12.2.2025 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, D-talo luokka 116, 2 krs
To 27.2.2025 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, D-talo, luokka 116, 2 krs
Aikaa testin tekemiseen on 45 min.
Todistus on voimassa toistaiseksi.
Materials
Elintarvikehygieenista osaamista testataan seuraavilta aihealueilta:
- mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö
Tietoa hygienipassista ja opiskeltava materiaali hygieniapassia varten löytyvät verkosta mm. seuraavista osoitteista:
Yleistä hygieniapassista: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/
Keneltä hygieniapassi vaaditaan: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/ osaamisvaatimukset
Opiskelu ennen hygieniapassitestiä, tietoa elintarvikehygieniasta ja lähdevinkkejä:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/
HUOM! Tietoa elintarvikehygieniasta otsikon alta pääset suoraan elintarvikehygienian osa-alueisiin.
Elintarvikeala
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/
Lainsäädäntö ja määräys:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-maarays/
Ruokamyrkytykset:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/
Mikrobiologian osuus on yllättävän laaja ja samalla erittäin tärkeä osio. Siihen kannattaa tutustua vaikka muistiinpanoja tehden a) ihmisen omassa elimistössä (iholla, limakalvoilla ja suolistossa) viihtyvistä bakteereista - käsihygienian pettäessä siirtyvät helposti käsien välityksellä ruokiin ja aiheuttaen sitä kautta ruokamyrkytyksiä, b) hapettomissa olosuhteissa (tyhjiöpakatut tuotteet) viihtyvistä bakteereista ja c) itiöitä muodostavista bakteereista. Viruksista esim. norovirus on syytä lukea tarkkaan.
Hygienipassi mallitestit ja vastaukset: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/Hygieniapassitesti/
Muu materiaali:
Ruokatieto Oy:n Lupa kokata –kirja http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
Kirjat:
Ympäristökustannus Oy 2023, Hygieniaopas, elintarvikehygienian perusteet
Teaching methods
Hygieniapassitestin suorittamiseksi järjestetään 2 x 1.5 h luentoja Karelia-amk:n Wärtsilä kampuksella Joensuussa. Ei etämahdollisuutta.
Luentojen jälkeen järjestetään hygieniapassitesti, jossa 40 sanallista oikein/väärin väittämää. Testin tekemiseen on aikaa 45 minuuttia. Testin suorittaja merkitsee rastin (X) sen mukaan, onko väittämä hänen mielestään oikein vai väärin. Hygieniapassitestin läpäisee, kun testistä saa vähintään 34 pistettä.
Opiskelija voi opiskella myös itsenäisesti hygiapassitestiin. Lukuohjeet ja materiaali löytyvät kohdasta oppimateriaalit ja suositeltava kirjallisuus.
Hygieniaosaamisesta elintarvikealalla määrätään elintarvikelainsäädännössä. Elintarvikealan työtehtävissä työntekijän täytyy osata käsitellä elintarvikkeita turvallisesti ja hygieenisesti. Henkilöllä täytyy olla hygieniapassi, jos hän työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniapassin tarkoituksena on edistää elintarviketurvallisuutta alalla.
Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikealan työntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.
Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
Elintarvikelaki (297/2021)
Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (10/2024)
Jos työntekijä työskentelee elintarvikehuoneistossa (esim. kahvila, ravintola, pikaruokaravintola, suurkeittiö, elintarvikemyymälä eli kauppa, leipomo tai elintarvikkeita valmistava tehdas) ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita (esim. maito, liha, kala), hän tarvitsee hygieniapassin. Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään silloin, kun kolme kuukautta sellaista työtä tulee täyteen, jossa hygieniapassi täytyy olla.
Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi siitä hetkestä alkaen, kun se on myönnetty.
Exam schedules
Testit ja tulokset
Ke 12.2.2025 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, A-talo, auditorio 100A
To 27.2.2025 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, D-talo, toinen kerros luokka D116
Aikaa testin tekemiseen on 45 min.
Student workload
1,5 op = 40 tuntia opiskelijan työtä
Testiin valmistautuminen 38,5 h
Hygieniapassitesti ja tulokset 1,5 h
Further information
Ilmoittaudu ja maksa hygieniapassimaksu saamasi maksulinkin kautta ennen testiin tuloa.
Varaa testiin mukaan henkilöllisyystodistus ja kuivamustekynä (sininen)
Huom! Hygieniapassi myönnetään 10.6.2024 lähtien koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Jos henkilöllä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla. Muutos koskee myös hygieniapassien uusintatilauksia. Ennen 10.6.2024 myönnettyä hygieniapassia ei tarvitse uusia, jos se on tallessa.
Hygieniapassitestaaja tarkistaa henkilötiedot siinä vaiheessa, kun henkilö palauttaa hygieniapassitestin jälkeen testilomakkeen testaajalle. Sitä varten testattavalla täytyy olla henkilöllisyystodistus mukana testissä. Henkilöllisyystodistus täytyy olla alkuperäinen, kuvallinen, voimassa oleva ja virallinen.
Henkilötodistukseksi hyväksytään:
- suomalainen ajakortti, passi, ajo- tai mopokortti ja kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti ja passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan helkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, että asiakirjan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisi/rajavartiosto) antama asiakirja, jossa kopio passista viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää välikaikaisesti henkilöllisyyden todistamiseen.
- Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti
Testi tehdään täysin itsenäisesti. Testissä ei saa käyttää apuvälineitä, katsoa vastauksia muilta tai puhua toisten kanssa. Mikäli ohjeita ei noudateta, se on peruste testin hylkäämiseen ja testattavan poistamiseen testitilasta.
Testitilassa ei saa käyttää puhelinta eikä ottaa valokuvia.