Syventävä harjoittelu (15 op)
Toteutuksen tunnus: SS10037-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.04.2025 - 30.04.2025
Ajoitus
25.08.2025 - 19.12.2025
Opintopistemäärä
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosionomikoulutus (SS)
Toimipiste
Tikkarinne-kampus Tikkarinne 9 (TIK)
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Sosionomikoulutus
Opettaja
- Antti Raekorpi
- Lauri Saarelainen
- Katja Sorjonen
- Kirsi Lindlöf
- Heli Makkonen
Vastuuopettaja
Katja Sorjonen
Ryhmät
-
SSNK23Sosionomi (AMK), päivä, kevät, 2023
-
SSAK23Sosionomi (AMK), monimuoto, kevät, 2023
Tavoitteet
Sinulla on valittavissa kolme eri vaihtoehtoa suorittaa syventävä harjoittelu: kehittämistyön, asiakastyön ja varhaiskasvatuksen sosionomin syventävä harjoittelu.
Kehittämistyön harjoittelun jälkeen osaat soveltaa sosiaalialan tietoperustaa ja tutkivaa työotetta kehittämistyöhön. Osaat laatia tavoitteellisen ja teoreettisesti perustellun kehittämistyön suunnitelman. Osaat hyödyntää tutkimuksellisia menetelmiä ja soveltaa asiakaslähtöisesti osallistamisen, tiedon tuotannon ja prosessin hallinnan menetelmiä käytännön kehittämistyössä Osaat arvioida ja reflektoida kehittämistyön yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia merkityksiä sekä teidostat kehittämistyön rakenteellisen ulottuvuuden. Osaat aktiivisesti ja ammatillisesti tiedottaa kehittämistyöstä eri kohderyhmille sekä jäsentää ja reflektoida ammattieettisiä periaatteita kehittämistyön eri vaiheissa.
Asiakastyön syventävän harjoittelun jälkeen osaat soveltaa sosiaalialan asiakastyön tietoperustaa asiakastyöhön. Osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää asiakastyön toimintaa itsenäisesti sekä osana työyhteisöä. Osaat soveltaa valitsemaasi toimintatapaa/menetelmää/välinettä asiakastyössä yksittäisen asiakkaan/ryhmän/yhteisön kanssa. Osaat tulkita asiakastyön käytännön yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia merkityksiä. Osaat äsentää ja reflektoida ammattieettisiä periaatteita.
Varhaiskasvatuksen sosionomin syventävän harjoittelun jälkeen osaat toteuttaa varhaiskasvatuksen sosionomin työtehtäviä. Osaat toimia perheiden kanssa yhteistyössä lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista tukevassa varhaiskasvatuksessa. Osaat perusteet toimia moniammatillisessa yhteistyössä. Osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää varhaiskasvatuksen toimintaa itsenäisesti sekä tiimissä.
Osaat ottaa huomioon toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa sekä yksittäisen lapsen että lapsiryhmän tukeakseen lapsen kehitystä, kasvamista ja oppimista. Osaat huomioida valtakunnallisesti ohjaavat asiakirjat varhaiskasvatuksen sosionomin työssä. Osaat tunnistaa oman pedagogisen ja sosiaalipedagogisen osaamisen ja kehittämistarpeet sekä jäsentää ja reflektoida ammattieettisiä periaatteita.
Sisältö
Harjoittelu ja harjoitteluun liittyvät tehtävät 400 tuntia.
Aika ja paikka
Syksy 2025, 6. lukukaudella suosituksena on harjoittelun aloittaminen 2. jaksolla, n. viikosta 42 alkaen.
Opetusmenetelmät
Syventävä harjoittelu ajoittuu sosionomiopintojen loppuvaiheeseen (6. tai 7. lukukausi). Harjoittelun yleisenä tavoitteena on oppia työelämä- ja asiakaslähtöisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan kasvatus- tai sosiaalialan kehittämistyötä.
Ennen harjoittelua sinun tulee osallistua harjoitteluinfoon ja orientaatioon, jotka pidetään edeltävänä lukukautena. Harjoittelu on vaiheistettu. Harjoittelun aikana osallistut vähintään kahteen työpajaan, jotka tukevat harjoitteluasi. Harjoittelu ja tehtävät 400 tuntia.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Sosionomiopintojen viimeinen harjoittelu.
Kansainvälisyys
Kehittämistyön ja asiakastyön harjoittelut voi suorittaa ulkomailla. Tietoa mahdollisuuksista sosionomikoulutuksen kv-koordinaattorilta tai harjoittelun infossa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Asiakastyön syventävän harjoittelun voi tietyin edellytyksin opinnollistaa.
Kehittämistyön harjoitteluun on AHOT-mahdollisuus, mikäli opiskelijalla on pitkäkestoinen työkokemus kehittämistyöstä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Harjoittelun laajuus on 15 op eli 400 tuntia.
Lisätietoja opiskelijoille
Kehittämistyön ja asiakastyön vaihtoehtoihin edellytetään seuraavien opintojaksojen suorittamista:
- Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta 1 ja 2
- Projekti- ja yhteisökehittäminen
Myös kaikki aiemmat harjoittelut tulee olla suoritettuna ennen syventävää harjoittelua.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi on H-5 ja perustuu opintojakson kirjallisiin töihin sekä harjoittelupaikan arviointiin. Tarkemmat arviointiperusteet on avattu harjoittelun Moodlessa.