Siirry suoraan sisältöön

Hygieniapassi - Majoitus- ja ravitsemistilojen hygienia (1 op)

Toteutuksen tunnus: PR10047-3012

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

24.08.2024 - 06.11.2024

Ajoitus

01.11.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

1 op

Virtuaaliosuus

1.5 op

Toteutustapa

-50 % Lähiopetus, 150 % Etäopetus

Yksikkö

Avoimen AMK:n opinnot (AVOIN)

Toimipiste

Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

10 - 80

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Tuula Ikonen

Vastuuopettaja

Tuula Ikonen

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä (schedulingGroup) 1 (Koko: 100. Avoin AMK: 100.)

Ryhmät

  • KAKS24
    Karelia, avoin, kaikki, syksy, 2024

Pienryhmät

  • Pienryhmä (schedulingGroup) 1

Tavoitteet

Hygieniaosaamispassi

Sisältö

Henkilökohtainen hygienia
Hygieeniset työtavat
Omavalvonta
Puhtaanapito
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Lainsäädäntö

Aika ja paikka

Luennot:
ke 13.11.2024 klo 14.15-15.45 Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, D-talo, 2 krs luokka D116
ke 20.11.2024 klo 14.15-15.45 Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, D-talo, 2 krs luokka D116

Testit ja tulokset
Ke 27.11.2024 klo 14-15 testi 1, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, D-talo, 2 krs luokka D116
klo 15.30-16.30 testi 2, luokka D116

Opiskelijapalvelut lähettää viestin ennen testiä kummassa ryhmässä olet.

ke 4.12.2024 klo 14-15 uusintatesti, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, D116

Aikaa testin tekemiseen on 45 min.

Todistus on voimassa toistaiseksi.

Oppimateriaalit

Elintarvikehygieenista osaamista testataan seuraavilta aihealueilta:
- mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö

Tietoa hygienipassista ja opiskeltava materiaali hygieniapassia varten löytyvät verkosta mm. seuraavista osoitteista:

Yleistä hygieniapassista: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/

Keneltä hygieniapassi vaaditaan: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/ osaamisvaatimukset

Opiskelu ennen hygieniapassitestiä, tietoa elintarvikehygieniasta ja lähdevinkkejä:

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/
HUOM! Tietoa elintarvikehygieniasta otsikon alta pääset suoraan elintarvikehygienian osa-alueisiin.

Lainsäädäntö ja määräys:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-maarays/

Ruokamyrkytykset:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/

Mikrobiologian osuus on yllättävän laaja ja samalla erittäin tärkeä osio. Siihen kannattaa tutustua vaikka muistiinpanoja tehden a) ihmisen omassa elimistössä (iholla, limakalvoilla ja suolistossa) viihtyvistä bakteereista - käsihygienian pettäessä siirtyvät helposti käsien välityksellä ruokiin ja aiheuttaen sitä kautta ruokamyrkytyksiä, b) hapettomissa olosuhteissa (tyhjiöpakatut tuotteet) viihtyvistä bakteereista ja c) itiöitä muodostavista bakteereista. Viruksista esim. norovirus on syytä lukea tarkkaan.

Mallitesti: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti.pdf

Mallitestin vastaukset: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/elintarvikkeet/hygieniapassi/mallitesti-ja--vastaukset.pdf

Muu materiaali:

Ruokatieto Oy:n Lupa kokata –kirja http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet

Kirjat:
Ympäristökustannus Oy 2023, Hygieniaopas, elintarvikehygienian perusteet

Lisää lähteitä löydät ruokaviraston sivuilta kohdasta opiskelu ennen hygieniapassitestiä.

Opetusmenetelmät

Hygieniapassitestin suorittamiseksi järjestetään 2 x 1.5 h luentoja Karelia-amk:n Wärtsilä kampuksella Joensuussa. Ei etämahdollisuutta.
Luentojen jälkeen järjestetään hygieniapassitesti, jossa 40 sanallista oikein/väärin väittämää. Testin tekemiseen on aikaa 45 minuuttia. Testin suorittaja merkitsee rastin (X) sen mukaan, onko väittämä hänen mielestään oikein vai väärin. Hygieniapassitestin läpäisee, kun testistä saa vähintään 34 pistettä.

Opiskelija voi opiskella myös itsenäisesti hygiapassitestiin. Lukuohjeet ja materiaali löytyvät kohdasta oppimateriaalit ja suositeltava kirjallisuus.

Hygieniaosaamisesta elintarvikealalla määrätään elintarvikelainsäädännössä. Elintarvikealalla työskentelevän on hallittava elintarvikealan perusasiat ja osattava käsitellä elintarvikkeita turvallisesti. Hygieniapassin tarkoituksena on edistää elintarviketurvallisuutta alalla.

Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikealan työntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.

Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
Elintarvikelaki (297/2021)
Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (10/2024)

Jos työntekijä työskentelee elintarvikehuoneistossa (esim. kahvila, ravintola, pikaruokaravintola, suurkeittiö, elintarvikemyymälä eli kauppa, leipomo tai elintarvikkeita valmistava tehdas) ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita (esim. maito, liha, kala), hän tarvitsee hygieniapassin. Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään silloin, kun kolme kuukautta sellaista työtä tulee täyteen, jossa hygieniapassi täytyy olla.

Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi siitä hetkestä alkaen, kun se on myönnetty.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

TESTIEN AJANKOHDAT:
- keskiviikko 27.11.2024 klo 14-15 ja 15.30-16.30, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, D-talo, 2 krs luokka D116 tai
- keskiviikko 27.11. klo 15.30-16.30, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3
Saat tiedon ennen testipäivää, kumpaan testiin osallistut.

UUSINTATESTI:
- keskiviikko 4.12.2024 klo 14-15, Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 3, luokka D116

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1,5 op = 40 tuntia

Testiin valmistautuminen 38,5 h
Hygieniapassitesti ja tulokset 1,5 h

Lisätietoja opiskelijoille

Ilmoittaudu opintojaksolle määräpäivään mennessä.
Varaa testiin mukaan henkilöllisyystodistus ja kuivamustekynä (sininen)
Hygieniapassin maksulinkin saat, kun olet suorittanut hyväksytysti hygieniapassin.

Huom! Hygieniapassi myönnetään 10.6.2024 lähtien koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Jos henkilöllä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla. Muutos koskee myös hygieniapassien uusintatilauksia. Ennen 10.6.2024 myönnettyä hygieniapassia ei tarvitse uusia, jos se on tallessa.

Hygieniapassitestaaja tarkistaa henkilötiedot siinä vaiheessa, kun henkilö palauttaa hygieniapassitestin jälkeen testilomakkeen testaajalle. Sitä varten testattavalla täytyy olla henkilöllisyystodistus mukana testissä. Henkilöllisyystodistus täytyy olla alkuperäinen, kuvallinen, voimassa oleva ja virallinen.

Henkilötodistukseksi hyväksytään:
- suomalainen ajakortti, passi, ajo- tai mopokortti ja kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti ja passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan helkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, että asiakirjan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisi/rajavartiosto) antama asiakirja, jossa kopio passista viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää välikaikaisesti henkilöllisyyden todistamiseen.
- Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti

Testi tehdään täysin itsenäisesti. Testissä ei saa käyttää apuvälineitä, katsoa vastauksia muilta tai puhua toisten kanssa. Mikäli ohjeita ei noudateta, se on peruste testin hylkäämiseen ja testattavan poistamiseen testitilasta.

Testitilassa ei saa käyttää puhelinta eikä ottaa valokuvia.
Englanniksi

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Testi arvioidaan Ruokaviraston ohjeiden mukaan.

Testin hyväksytty suorittaminen:
vähintään 34 oikeaa vastausta 40 väittämästä.

Suoritettuasi testin hyväksytysti saat hygieniapassitodistuksen ja -kortin.