Siirry suoraan sisältöön

Hygieniapassi - Majoitus- ja ravitsemistilojen hygienia (1op)

Toteutuksen tunnus: PR10047-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.10.2023 - 31.10.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.11.2023 - 30.11.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
1 op
Lähiosuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Avoimen AMK:n opinnot (AVOIN)
Toimipiste
Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)
Opetuskielet
suomi
Paikat
10 - 10
Koulutus
Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettajat
Tuula Ikonen
Vastuuopettaja
Tuula Ikonen
Opintojakso
PR10047

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Hygieniapassi-opintojakso järjestetään kahdella tavalla. Osassa toteutuksista järjestetään 2 x 1.5 h luentoja Karelia-amk:n Wärtsilä kampuksella Joensuussa (osoite Karjalankatu 3). Ei etämahdollisuutta.
Luentojen jälkeen järjestetään hygieniapassitesti, jossa 40 sanallista oikein/väärin väittämää. Testin tekemiseen on aikaa 45 minuuttia. Hygieniapassitestin läpäisee, kun testistä saa vähintään 34 pistettä (max 40 pistettä) Opiskelija voi opiskella myös itsenäisesti hygiapassitestiin. Lukuohjeet ja materiaali löytyvät kohdasta oppimateriaalit ja suositeltava kirjallisuus.

Osassa toteutuksista on vain itseopiskelumahdollisuus. Opetuksen järjestäminen kuvataan kunkin opintojakson kohdalla opintojakson toteutuskuvauksissa.

Hygieniaosaamisesta elintarvikealalla määrätään elintarvikelainsäädännössä. Elintarvikealan työtehtävissä työntekijän täytyy osata käsitellä elintarvikkeita turvallisesti ja hygieenisesti. Henkilöllä täytyy olla hygieniapassi, jos hän työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniapassin tarkoituksena on edistää elintarviketurvallisuutta alalla.

Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikealan työntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.

Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
Elintarvikelaki (297/2021)
Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (10/2024)

Jos työntekijä työskentelee elintarvikehuoneistossa (esim. kahvila, ravintola, pikaruokaravintola, suurkeittiö, elintarvikemyymälä eli kauppa, leipomo tai elintarvikkeita valmistava tehdas) ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita (esim. maito, liha, kala), hän tarvitsee hygieniapassin. Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään silloin, kun kolme kuukautta sellaista työtä tulee täyteen, jossa hygieniapassi täytyy olla.

Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi siitä hetkestä alkaen, kun se on myönnetty.
Hygieniapassissa on kaksi osaa: muovinen kortti ja paperinen todistus
Hygieniapassi toimitetaan opiskelijalle hänen ilmoittamaansa osoitteeseen noin kuukauden kuluessa testistä.
Hygienipassin lisäksi opiskelijaa saa suorituksestaan myös opintosuoritusotteen, jota voi myöhemmin hyödyntää esimerkiksi hyväksilukuja hakiessaan.

Ruokaviraston ohjeet hygieniapassitestiin: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/Hygieniapassitesti/

Sisältö

Henkilökohtainen hygienia
Hygieeniset työtavat
Omavalvonta
Puhtaanapito
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Lainsäädäntö

Siirry alkuun