Hygieniapassi - Majoitus- ja ravitsemistilojen hygienia (1 op)
Toteutuksen tunnus: PR10047-3008
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.03.2024 - 26.04.2024
Ajoitus
08.04.2024 - 31.05.2024
Opintopistemäärä
1 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoimen AMK:n opinnot (AVOIN)
Toimipiste
Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettaja
- Tuula Ikonen
Vastuuopettaja
Tuula Ikonen
Ajoitusryhmät
- Avoimen opiskelijat (Koko: 100. Avoin AMK: 100.)
Ryhmät
-
KAKK24Karelia, avoin, kaikki, kevät, 2024
Pienryhmät
- Avoimen opiskelijat
Tavoitteet
Hygieniaosaamispassi
Sisältö
Henkilökohtainen hygienia
Hygieeniset työtavat
Omavalvonta
Puhtaanapito
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Lainsäädäntö
Aika ja paikka
Hygieniapassitesti järjestetään 7.5.2024 7.5 testi klo 14-15, Paikka: Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 9, A-talo Auditorio 100
uusintatesti 14.5 klo 14-15, Paikka Wärtsilä-kampus, D-talo Wär 116 (2 krs)
Testin tulokset opiskelijat saavat tietää testin jälkeen.
Testin tekemiseen on aikaa 45 minuuttia. Testistä saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin alkamisesta.
Oppimateriaalit
HYGIENIAPASSI
Lukuohjeet hygieniapassitestiin
Elintarvikehygieenista osaamista testataan seuraavilta aihealueilta:
- mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö
Opiskeltava materiaali hygieniapassia varten löytyy verkosta, mm. seuraavista osoitteista:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/ (varsinainen teoriaosa) ja sieltä edelleen punaisten tekstilinkkien kautta asiasisältöön
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/ osaamisvaatimukset
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-ohjeet/
(Elintarvikelaki ja elintarvikehygienia-asetus sekä Eviran määräys hygieniaosaamisesta: liitteestä 1 löytyy lista osattavista asioista, sekä Elintarvikehygienia-asetuksen liitteessä 2 on esitetty asiat tiivistetysti)
https://www.ruokavirasto.fi/ pääsivu, josta kohta elintarvikkeet
http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
Ruokatieto Oy:n Lupa kokata –kirja
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/
Mikrobiologian osuus on yllättävän laaja ja samalla erittäin tärkeä osio. Siihen kannattaa tutustua, vaikka muistiinpanoja tehden a) ihmisen omassa elimistössä (iholla, limakalvoilla ja suolistossa) viihtyvistä bakteereista - käsihygienian pettäessä siirtyvät helposti käsien välityksellä ruokiin ja aiheuttaen sitä kautta ruokamyrkytyksiä, b) hapettomissa olosuhteissa (tyhjiöpakatut tuotteet) viihtyvistä bakteereista ja c) itiöitä muodostavista bakteereista. Viruksista esim. norovirus on syytä lukea tarkkaan.
Mallitesti ja vastaukset: (käy tutustumassa mallitestikysymyksiin ja vastauksiin)
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/mallitesti/hygieniapassi_mallisarja_kysymykset_fi-5.8.2021.pdf
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/mallitesti/hygieniapassi_mallisarja_kysymykset_ja_vastaukset_fi_5.8.2021.pdf
Kirjat:
Ympäristökustannus Oy 2021, Hygieniaopas, elintarvikehygienian perusteet
Lisää lähteitä löydät ruokaviraston sivuilta kohdasta opiskelu ennen hygieniapassitestiä.
Opetusmenetelmät
Hygieniapassitesti järjestetään 7.5.2024 7.5 testi klo 14-15, Paikka: Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 9, A-talo Auditorio 100
uusintatesti 14.5 klo 14-15, Paikka Wärtsilä-kampus, D-talo Wär 116 (2 krs)
Opiskelijat opiskelevat itsenäisesti hygiapassitestiin. Lukuohjeet ja materiaali löytyvät kohdasta oppimateriaalit ja suositeltava kirjallisuus.
Hygieniapassitestissä on 40 sanallista oikein/väärin väittämää. Testin tekemiseen on aikaa 45 minuuttia. Testin suorittaja merkitsee rastin (X) sen mukaan, onko väittämä hänen mielestään oikein vai väärin. Hygieniapassitestin läpäisee, kun testistä saa vähintään 34 pistettä.
Hygieniaosaamisesta elintarvikealalla määrätään elintarvikelainsäädännössä. Elintarvikealalla työskentelevän on hallittava elintarvikealan perusasiat ja osattava käsitellä elintarvikkeita turvallisesti. Hygieniapassin tarkoituksena on edistää elintarviketurvallisuutta alalla.
Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikealan työntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.
Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
Elintarvikelaki (297/2021)
Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (7/2021)
Jos työntekijä työskentelee elintarvikehuoneistossa (esim. kahvila, ravintola, pikaruokaravintola, suurkeittiö, elintarvikemyymälä eli kauppa, leipomo tai elintarvikkeita valmistava tehdas) ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita (esim. maito, liha, kala), hän tarvitsee hygieniapassin. Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään silloin, kun kolme kuukautta sellaista työtä tulee täyteen, jossa hygieniapassi täytyy olla.
Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi siitä hetkestä alkaen, kun se on myönnetty. Myöntämispäivämäärä on sama kuin testipäivämäärä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Hygieniapassitesti järjestetään 7.5.2024 7.5 testi klo 14-15, Paikka: Wärtsilä-kampus, Karjalankatu 9, A-talo Auditorio 100
uusintatesti 14.5 klo 14-15, Paikka Wärtsilä-kampus, D-talo Wär 116 (2 krs)
Ruokaviraston testipankissa on 1000 kysymystä, joista kuhunkin testiin tulee satunnaisesti 40 Oikein/Väärin väittämää. Testissä on siis 40 kohtaa, joista jokaiseen pitää vastata, onko väitetty asia oikein vai väärin. Läpäistäkseen testin pisteitä on saatava vähintään 34/40.
Testin kesto on maksimissaan 45 min. Tämän jälkeen testaaja tarkistaa testit ja lopuksi katsotaan tulokset.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1,5 op = 40 tuntia
Lisätietoja opiskelijoille
Ilmoittaudu opintojaksolle opintojakson esittelysivun ilmoittautumislinkin kautta.
Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistusviestin, jossa on linkki opintomaksun suorittamista varten. Maksu on suoritettava vuorokauden aikana, muuten menetät opiskelupaikkasi.
Varaa testiin mukaan voimassaoleva henkilöllisyystodistus ja kuivamustekynä (sininen)
Henkilötodistukseksi hyväksytään:
- suomalainen ajakortti, passi, ajo- tai mopokortti ja kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti ja passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos muukalaispassissa ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan helkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos pakolaisen matkustusasiakirjassa ei ole merkintää siitä, että asiakirjan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- viranomaisen (poliisi/rajavartiosto) antama asiakirja, jossa kopio passista viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää välikaikaisesti henkilöllisyyden todistamiseen.
- Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti
Testi tehdään täysin itsenäisesti. Testissä ei saa käyttää apuvälineitä, katsoa vastauksia muilta tai puhua toisten kanssa. Mikäli ohjeita ei noudateta, se on peruste testin hylkäämiseen ja testattavan poistamiseen testitilasta.
Testitilassa ei saa käyttää puhelinta eikä ottaa valokuvia.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Testi arvioidaan Ruokaviraston ohjeiden mukaan.
Arviointi hyväksytty-hylätty.
Testin hyväksytty suorittaminen:
vähintään 34 oikeaa vastausta 40 väittämästä.
Suoritettuasi testin hyväksytysti saat hygieniapassitodistuksen ja -kortin.