Ravitsemus (1 op)
Toteutuksen tunnus: SH10010-3008
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
15.08.2023 - 30.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.12.2023
Opintopistemäärä
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitajakoulutus (SH)
Toimipiste
Tikkarinne-kampus Tikkarinne 9 (TIK)
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Susanna Kinnunen
Vastuuopettaja
Susanna Kinnunen
Ryhmät
-
SHAS23Sairaanhoitaja (AMK), monimuoto, syksy, 2023
Tavoitteet
Opiskelija tutustuu kansallisiin ravitsemussuosituksiin ja ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä. Opiskelija tuntee energiaravintoaineet ja suojaravintoaineet, niiden tarpeet ja tehtävät elimistössä sekä saantilähteet ja ymmärtää ravitsemuksen roolin terveyden edistämisessä.
Opiskelija perehtyy eri-ikäisen väestön terveyshaasteisiin ja ravitsemukseen, yleisimpiin ruoka-aineallergioihin ja yliherkkyyksiin. Opiskelija tutustuu ravitsemushoitoon sekä sairauksiin liittyviin erityisruokavalioihin osana potilaan kokonaishoitoa. Opiskelija tunnistaa ravitsemuohjauksen tarpeen ja kykenee hyödyntämään tietoja ammatillisissa opinnoissa ja terveysalan ammateissa.
Sisältö
- kansalliset ravitsemussuositukset
- energiaravintoaineet (tarve, tehtävä, lähde)
- suojaravintoaineet (tarve, tehtävä, lähde)
- eri-ikäisen väestön terveyshaasteet ja ravitsemus
- ravitsemushoidon perusteet
Aika ja paikka
Verkkototeutus
Oppimateriaalit
Kansalliset ravitsemussuositukset
Ravitsemus hoitotyössä
Ravitsemustiede
Opetusmenetelmät
Tutustut kansallisiin ravitsemussuosituksiin ja ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä. Tunnet energiaravintoaineet ja suojaravintoaineet, niiden tarpeet ja tehtävät elimistössä sekä saantilähteet. Ymmärrät ravitsemuksen roolin terveyden edistämisessä.
Perehdyt eri-ikäisen väestön terveyshaasteisiin ja ravitsemukseen, yleisimpiin ruoka-aineallergioihin ja yliherkkyyksiin.
Tutustut ravitsemushoitoon sekä sairauksiin liittyviin erityisruokavalioihin osana potilaan kokonaishoitoa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Verkkotentti kurssin päätteeksi, useita uusintoja
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Verkkoluennot 10 h, itsenäinen opiskelu 15 h ja tentti 2h
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty suoritus: Opiskelija tuntee kansallisten ravitsemussuositusten pääpiirteet ja ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion merkityksen terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä. Opiskelija ymmärtää ravitsemushoidon ja sairauksiin liittyvien erityisruokavalioiden merkityksen osana potilaan hoitoa.
Tiedoissa voi olla pieniä epäjohdonmukaisuuksia, mutta yleisesti ottaen opiskelija hallitsee tiedot hyvin. Opiskelija pystyy arvioimaan omaa toimintaansa ja perustelemaan valintojaan sekä hyödyntämään oppimaansa omassa toiminnassaan.
Hylätty suoritus: Opiskelija ei tunne kansallisten ravitsemussuositusten pääpiirteitäkään eikä ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion merkitystä terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä.
Perustiedoissa on puutteita eikä opiskelija pysty arvioimaan omaa toimintaansa eikä perustelemaan valintojaan/hyödyntämään oppimaansa omassa toiminnassaan.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen luento-opetukseen, tentin hyväksytty suorittaminen, annettujen tehtävien hyväksytty suoritus