Skip to main content

Introduction to Hospitality and Tourism Business (5 cr)

Code: PR10018-3001

General information


Enrollment
01.04.2023 - 30.04.2023
Registration for the implementation has ended.
Timing
04.09.2023 - 30.11.2023
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Restonomikoulutus (PR)
Campus
Wärtsilä Campus Karjalankatu 3
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 60
Teachers
Teppo Tarnanen
Keijo Koskinen
Mikko Lahti
Teacher in charge
Keijo Koskinen
Groups
PRAS22
Hospitality Management (BA), Tourism and Catering, blended learning, Fall, 2022
Course
PR10018

Evaluation scale

H-5

Objective

Students will master the basic mathematical skills needed for tourism management.
They understand the importance of external accounting (bookkeeping) and management accounting to support the short and long term planning of a company or association. They understand the importance of accounting legislation and the concept of double-entry bookkeeping. They understand the basics of the formation of the company's profit for the financial year, the basics of VAT and the importance of auditing.
They can identify the costs of a product or service, price it using the break-even method and assess the profitability at the product level.
They will be able to obtain further information on the subject and to use the services of business advisory organisations and accountancy firms.

Content

Brush-up of basic mathematical skills.
Basics of bookkeeping. Income statement and balance sheet. VAT system and VAT calculations.
Cost accounting and mark-up based pricing.
Cost-volume-profit analysis: variable and fixed costs, break-even point, margin of safety.

Materials

Oppimateriaali jaetaan Moodlessa.

Teaching methods

Opintojaksolla perehdytään matkailualan liiketoiminnan ominaispiirteisiin ja syvennetään ymmärrystä siitä, mihin alan yritysten liiketoiminnallinen menestys perustuu.

Keskeinen sisältö:
Liiketoimintaan liittyvät keskeiset käsitteet.
Arvonlisäverotus ja arvonlisäverolaskelmat.
Hinnoittelumenetelmät.
Kustannuslaskenta ja katetuottohinnoittelu.
Katetuottolaskenta: muuttuvat ja kiinteät kustannukset.
Liiketoimintamallin suunnittelu Canvas-työkalulla.
Harjoitustehtävä liiketoimintamallin suunnittelu.

Student workload

Työmäärä opiskelijalle 135 tuntia, joka jakaantuu verkko-opetukseen, yritysvierailuun (virtuaalinen) sekä itsenäiseen työskentelyyn.

Go back to top of page