Siirry suoraan sisältöön

Insinööri (ylempi AMK), Sustainability Management, syksy, 2024: ILYS24

Tunnus: ILYS24

Tutkinto:
Tekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK), Energia- ja ympäristötekniikka

Laajuus:
60 op

Kesto:
2 vuotta (60 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2024

Kuvaus

OPETUSSUUNNITELMA
Master of Engineering (Sustainability Management), verkkototeutus

Sustainability Management (YAMK) -koulutuksesta valmistuneena asiantuntijana johdat ja tuet kestävien teknologioiden käyttöönottoa, organisaation muutosprosesseja ja yhteistyöverkostoja ympäristöllisesti ja yhteiskunnallisesti vastuullisissa yrityksissä.

Tämä verkossa toteutettava YAMK-koulutus yhdistää ainutlaatuisesti kestävän kehityksen teknologi-set ja strategiset liiketoimintanäkökohdat. Koulutus perustuu yritysten tarpeisiin vastata kasvaviin kestävän kehityksen vaatimuksiin ja toteuttaa kestävää strategista suunnittelua. Koulutamme am-mattilaisia, jotka ovat vastuussa alan teknologiaratkaisujen luomisesta ja toteuttamisesta, prosessien ja tuotteiden kestävyyden parantamisesta ja yritysten kestävän kehityksen johtamisesta. Koulutus on kehitetty ja toteutettu kansainvälisessä yhteistyössä INVEST European University Alliancen kanssa, jossa pääpainona on kestävä alueellinen kehitys.

Suoritettava tutkinto

Tutkintonimike: Master of Engineering,
Insinööri (ylempi AMK)
Tutkinnon laajuus: 60 op / 1-2 v

Osaamisen kuvaus

Sustainability Management (YAMK) -koulutuksesta valmistuneena asiantuntijana voit aloittaa uutta, ympäristö- ja yhteiskuntavastuullista liiketoimintaa ja muuttaa olemassa olevaa liiketoimintaa vastuullisemmaksi. Voit tehdä kestävän kehityksen ja ilmastovaikutusten arviointeja ja elinkaarianalyysejä, tehdä ehdotuksia ympäristönsuojelun ja yhteiskunnallisen suorituskyvyn parantamiseksi sekä hallita ja parantaa energiatehokkaita palveluja.

Valmistumisen jälkeen
* Osaat tehdä yritysten kestävän kehityksen ja ilmastovaikutusten raportointia ja johtaa monimutkaisia kehitysprosesseja.
* Osaat arvioida ja pienentää hiilijalanjälkeä, mukauttaa liiketoimintakäytäntöjä ilmastonmuutoksen kannalta kestävämmiksi ratkaisuiksi ja arvioida ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia.
* Ymmärrät, miten elinkaarihallintaan voidaan soveltaa erilaisia tiedonhallintatyökaluja ja -menetelmiä.
* Tiedät, miten energiatehokkaita palveluita hallitaan, mitä teknologioita toteutetaan ja miten energia- ja palvelutehokkuutta voidaan parantaa.
* Osaat soveltaa kiertotalouden periaatteita yritysmaailmaan.
* Osaat tunnistaa, sitoutua ja ylläpitää kumppanuuksia luodessasi pitkäkestoisia ja kestäviä arvoverkostoja.

Osaamisen rakentuminen ja koulutuksen sisältö

Koulutus tarjoaa perusteellisen ymmärryksen teknisestä toiminnasta, jossa kestävyys keskittyy yhteiskunnallisten aiheiden käsittelyyn. Opintojen ensimmäisen lukukauden aikana tunnistat ammatillisen roolisi kestävän kehityksen johtamisessa. Pohdit rooliasi muutosagenttina ja opit, miten yritysten tulisi tehdä vastuullisuustyötään. Opit vastuullisuusraportoinnista, liiketoiminnan vastuullisuudesta ja organisaation hiilijalanjäljen laskemisesta. Voit myös aloittaa jo niiden valinnaisten opintojen suorittamisen, jotka parhaiten tukevat oppimistavoitteitasi.

Toisen lukukauden teema, kestävän kehityksen johtaminen, tarjoaa syvällistä ammatillista sisältöä tuotteiden, prosessien ja palvelujen elinkaarivaikutusten arviointiin ja hallintaan. Opit myös energiapalveluiden hallinnasta ja luot niihin liittyviä ammatillisia tuotoksia, kuten energiakatselmuksia. Tutkimus- ja kehittämismenetelmät ja -käytännöt tukevat opinnäytetyön aloitusta ja suunnitteluprosessia.

Seuraavana opiskeluvuonna (3. ja 4. lukukausil) teet projektiyhteistyötä Sustainability Management -koulutuksen kumppaniorganisaatioiden kanssa. Teet opinnäytetyötäsi yhteistyössä työelämän kanssa käsitellen samalla kestävän kehityksen kysymyksiä soveltuvan tutkimuksen ja kehittämisen keinoin. Kehität ammatillisia toimintatapoja, jotka tukevat asiantuntemuksesi kehittämistä edelleen.

Opetussuunnitelman koulutuskohtaiset sekä koko oppilaitoksen yhteiset osaamiskuvaukset määrittelevät valmistuvan opiskelijan tiedot, taidot ja asenteet.

Työelämäläheinen oppiminen

Koulutuksessa verkostoidut kansainvälisten opiskelijoiden ja yritysten kanssa. Opintojaksoilla toteutettavat tapaustutkimukset perustuvat todellisiin ammatillisiin tilanteisiin ja niiden aikana tuotetaan ammatillisia tuotoksia, kuten hiilijalanjälkiraportteja, energiatehokkuuspalvelun arviointia tai suunnitelmaa teolliselle yhteistyöhankkeelle. Tapaustoimeksiannot luovat laajemman ammatillisen profiilin kestävän kehityksen johtajalle, joka tulee työskentelemään organisaatioiden välisessä yhteistyössä eri toimialoilla ja muissa sidosryhmissä.

Luot verkostoja ja kumppanuuksia pk-yrityksissä. Tutkinnon suurin vahvuus on siinä, että voit yhdistää kaikki opintojen aikaiset projektisi omaan työhösi ja ammatilliseen kehittymiseesi. Voit esimerkiksi kehittää liiketoiminnan kestäviä toimenpiteitä kursseilla tehtävien tapaustutkimusten kautta, verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden opiskelijoiden ja yritysten kanssa, tai luoda kattavampaa tutkimusta ja kehitystä opinnäytetyötäsi tekemällä.

Karelia on tehnyt pitkäjänteistä tutkimus- ja kehitystyötä kestävän kehityksen eri osa-alueilla, kuten kestävän ja uusiutuvan energian, vähähiilisten ratkaisuiden ja biotalouden aloilla. Tutkimus- ja kehitysasiantuntijat sekä TKI-hankkeet tukevat opintojesi yhteistyöverkostoa.

Pedagogiset valinnat

Sustainability Management -koulutuksessa sovelletaan Karelia-ammattikorkeakoulun ja INVEST European University Alliancen osaamispohjaista oppimista. Pedagoginen malli noudattaa ajatusta neliportaisesta opetussuunnittelusta (4C/ID), jossa on neljä osaa oppimisen toteuttamiseksi: 1) oppimistehtävät, 2) oppimista tukeva tieto, 3) menetelmälliset tiedot ja 4) osatehtäviin jakaminen.

Tapaustutkimustehtävät määritellään työelämäkumppaneiden ja sidosryhmien kanssa, ja ne perustuvat todellisiin ammatillisiin tehtäviin. Oppimista tukevaa ja menetelmällistä tietoa annetaan standardien, ohjeiden ja esimerkkien avulla. Sustainability Management -koulutus pitää sisällään monimutkaisia ja laajoja aiheita, joten aiheita opiskellaan osatehtävien kautta, mikä tarkoittaa sitä, että ammatillisia tuotteita tuotetaan pienempinä osatehtävinä. Arvioinnit perustuvat koulutuskohtaisiin ja koko oppilaitoksen yhteisiin osaamiskriteereihin, ja arviointia suoritetaan opintojaksokohtaisesti perustuen sen aikana kehitettyihin ammatilisiin tuotoksiin.

Verkkototeutus sekä työelämälähtöisyys mahdollistavat, että voit opiskella osa-aikaisesti ja yhdistää opinnot työhösi ja ammatilliseen kehittymiseesi. Opettajat antavat asiantuntijatukea tarjoamalla menetelmällistä ohjausta ja ammatillisia sisältöjä ja ohjaavat sinua opintopolullasi eteenpäin. Yhteistyötä opintojen aikana on niin muiden opiskelijoiden kuin sidosryhmien ja verkostojenkin kanssa. Yhteistoiminnallista oppimiskulttuuriamme tukevat verkko-opiskelun ja yritysyhteistyön yhteinen oppimisalusta, hybriditapahtumat sekä tiimipohjaiset oppimistehtävät.

Opintojen joustava toteuttaminen

Opinnot suoritetaan kokonaan verkossa, mikä tekee opiskelusta itsenäistä ja joustavaa. Koulutus sisältää valinnaisia opintoja, jotka voidaan valita myös muista korkeakouluista. Niitä löytyy myös INVEST University Alliance -ohjelmien kurssitarjonnasta. Opintojen aikana on muutamia hybridinä toteutettavia intensiiviviikkoja Suomessa, joihin on mahdollisuus osallistua myös verkon kautta. Aiemmat opinnot ja aiempi osaaminen voidaan hyödyntää opinnoissa AHOT-menettelyn avulla (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen).

Kansainvälistyminen

https://invest-alliance.eu/ INVEST European University Alliance kokoaa yhteen niiden eurooppalaisten yliopistojen verkoston, jotka tarjoavat sellaisia kansainvälisiä koulutuksia ja kursseja, jotka soveltuvat kansainvälisiin vaihtoihin tai osana vapaasti valittavia opintoja. Karelialla on myös laaja kumppaniverkosto muiden kansainvälisten kumppanikorkeakoulujen kanssa. Opinto-ohjaajasi esittelee sinulle opintojesi aikana tarjoamiamme kansainvälisiä opiskelumahdollisuuksia.

Osaamisen arviointi

Arviointi perustuu tutkinnon osaamisvaatimuksiin ja oppimistavoitteisiin, jotka on määritelty yhdessä INVEST University Alliance -kumppaneiden ja elinkeinoelämän sidosryhmien edustajien kanssa. Opintojen aikana osaamistasi arvioidaan monin eri tavoin. Opit antamaan ja vastaanottamaan palautetta. Sen lisäksi kehitysprojekteissa arvioidaan tiimien aikaansaannoksia, aikataulutusta ja ajanhallintaa, ongelmanratkaisutaitoja ja projektien toteutuksen onnistumista. Arvioinnissa hyödynnetään vertaisarviointia, itsearviointia ja työelämäkumppanien antamaa palautetta. Tavoitteena on, että voit myös arvioida osaamistasi ja kehittää taitojasi itsearvioinnin avulla. Arviointi toteutetaan opintojaksokohtaisesti käyttäen Karelian ja INVEST University Alliancen yhteisiä arviointikriteereitä.

Uramahdollisuudet ja uraohjaus

YAMK-tutkinto voi antaa mahdollisuuden esimerkiksi johtotehtäviin tai vaativiin asiantuntija- ja kehittämistehtäviin. Kestävän kehityksen johtamisen ammattilaisena voit johtaa yritysten kestävyyttä ja edistää uusia käytäntöjä organisaatioiden sisällä ja niiden välillä. Yritykset, jotka haluavat parantaa kestävän kehityksen mukaista toimintaansa, tarvitsevat asiantuntemustasi. Aiemmista opinnoistasi ja ammatillisesta kokemuksestasi riippuen nämä opinnot voivat valmistaa sinua työskentelemään esimerkiksi seuraavissa rooleissa:

- Kestävän kehityksen päällikkö
- Yrityksen yhteiskuntavastuun päällikkö
- Toimitusketjun hallintapäällikkö
- Energiahuollon päällikkö
- Ympäristöasioiden päällikkö
- Ilmastoasiantuntija
- Konsultti
- Opettaja tai luennoitsija
- TKI-asiantuntija
- Kehityspäällikkö
- Yrittäjä

Työn muutos ja henkilökohtainen urakehitys edellyttävät jatkuvaa oppimista valmistumisen jälkeen. Yksilöllisen opintosuunnitelman avulla voit hahmottaa, miten osaamisesi tulee kehittymään opintojesi aikana. Asetat ammatillisen kehityksen ja työuran tavoitteita urasuunnitelmassasi opinto-ohjaajan kanssa.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2024-2025 2025-2026 Syksy
2024
Kevät
2025
Syksy
2025
Kevät
2026
1. / 2024 2. / 2024 3. / 2024 4. / 2025 5. / 2025 6. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2025 4. / 2026 5. / 2026 6. / 2026
ILYS24-1
Kestävän kehityksen tunnistaminen

(Valitaan kaikki)

15
IL10001 Yhteiskunnallinen vastuu ja ympäristövastuu 3 3 3 1.5 1.5
IL10002 Kestävän kehityksen muutostoiminta 2 2 2 1 1
IL10003 Ilmastovaikutusten hallinta ja suunnittelu 5 5 5 2.5 2.5
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5 5 5 2.5 2.5
ILYS24-2
Kestävän kehityksen johtaminen

(Valitaan kaikki)

15
IL10004 Elinkaaren hallinta 5 5 5 2.5 2.5
IL10005 Energiapalvelujen johtaminen 5 5 5 2.5 2.5
YY10005 Opinnäytetyö, suunnitelma 5 5 5 2.5 2.5
ILYS24-3
2. vuosi

(Valitaan kaikki)

30
YY10006 Opinnäytetyö, toteutus 20 20 20 10 10
YY10007 Opinnäytetyö, viimeistely 5 5 5 2.5 2.5
IL10006 Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen 5 5 5 2.5 2.5
Yhteensä 60 25 30 10 15 20 10 0 5 5 7.5 7.5 0 0 10 10 5 5 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen yhteiset kompetenssit 2022 alk

Suomen ammattikorkeakouluissa tutkintojen osaaminen on määritelty koulutuskohtaisina ja yhteisinä kompetensseina. Kompetensseilla tarkoitetaan laajoina osaamiskokonaisuuksina, yksilön tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelminä. Koulutuskohtaiset kompetenssit muodostavat opiskelijan ammatillisen asiantuntijuuden perustan. Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille ja tutkinnoille yhteisiä osaamisalueita, jotka luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle.

1 Oppimaan oppiminen

Valmistuva opiskelija edistää omaa ja yhteisönsä jatkuvaa oppimista ja osaamisen kehittymistä hyödyntäen eri alojen tietoa ja digitalisaation mahdollisuuksia.
- osaa monipuolisesti ja tavoitteellisesti arvioida ja kehittää asiantuntijuuttaan työuransa ja elämänsä eri vaiheissa.
- osaa hankkia, kriittisesti arvioida ja tuottaa tietoa eri alojen näkökulmat huomioiden.
- osaa kehittää ja johtaa yhteisön tavoitteellista, jatkuvaa oppimista.

Yhteiskunnallinen vastuu ja ympäristövastuu
Kestävän kehityksen muutostoiminta
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen
2 Työelämässä toimiminen

Valmistuva opiskelija osaa kehittää ja johtaa työyhteisöään sekä uudistaa työelämää
- osaa kehittää ja johtaa monialaisia tiimejä ja työyhteisöjä.
- osaa kehittää työyhteisöjen viestintä-ja vuorovaikutuskulttuuria.
- osaa kehittää ja johtaa työyhteisön kokonaisvaltaista hyvinvointia.
- hyödyntää teknologian ja digitalisaation mahdollisuuksia kehittämisessä ja johtamisessa.
- edistää työyhteisön resilienssiä.

Kestävän kehityksen muutostoiminta
Energiapalvelujen johtaminen
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen
3 Eettisyys

Valmistuva opiskelija arvioi ja edistää ammattialan eettisten periaatteiden ja arvojen toteutumista huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden.
- kykenee edistämään eettisesti kestävää toimintaa ja eettisen reflektion toteutumista erilaisissa toimintaympäristöissään.
- edistää ammattieettisten periaatteiden ja arvojen toteutumista.
- tekee ratkaisuja huomioiden yksilölliset, yhteisölliset ja yhteiskunnalliset näkökulmat.
- edistää moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista.
- toteuttaa hyvän tieteellisen käytännön periaatteita ja edistää niiden soveltamista työyhteisössään.
- kykenee johtamaan yhteiskunnallisesti vaikuttavaa toimintaa eettisiin arvoihin perustuen.

Yhteiskunnallinen vastuu ja ympäristövastuu
Kestävän kehityksen muutostoiminta
Elinkaaren hallinta
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen
4 Kestävä kehitys

Valmistuva opiskelija kehittää ja johtaa kestäviä ja vastuullisia toimintatapoja työssään sekä edistää kestävyysmuutosta työyhteisössään ja yhteiskunnassa.
- osaa soveltaa kestävän kehityksen tietoa ja tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti kestävien ratkaisujen perustana.
- osaa analysoida ja arvioida monialaisten kompleksisten ongelmien systeemisiä riippuvuuksia ja ratkaisujen erilaisia ulottuvuuksia
- kykenee johtamaan työyhteisössään kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimistä, käyttöönottamista ja vakiinnuttamista.

Yhteiskunnallinen vastuu ja ympäristövastuu
Kestävän kehityksen muutostoiminta
Ilmastovaikutusten hallinta ja suunnittelu
Elinkaaren hallinta
Energiapalvelujen johtaminen
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen
5 Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus

Valmistuva opiskelija osaa kehittää ja johtaa monikulttuurisia ja kansainvälisiä toimintaympäristöjä ja verkostoja.
- osaa kehittää monikulttuurisuutta huomioivia toimintatapoja työyhteisössään.
- osaa ennakoida globaalin kehityksen ja ilmiöiden vaikutuksia sekä mahdollisuuksia.
- kykenee kansainväliseen vuorovaikutukseen, viestintään ja toiminnan kehittämiseen omalla alallaan.

Yhteiskunnallinen vastuu ja ympäristövastuu
Kestävän kehityksen muutostoiminta
Elinkaaren hallinta
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen
6 Ennakoiva kehittäminen

Valmistuva opiskelija osaa johtaa uusien, tulevaisuutta ennakoivien ratkaisujen kehittämistä ja tuottaa uutta tietoa erilaisia tutkimus- ja kehittämismenetelmiä hyödyntäen.

− tuottaa uutta tietoa ja uudistaa toimintatapoja yhdistäen eri alojen osaamista.
- osaa toteuttaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeita sekä soveltaa erilaisia tutkimus- ja kehittämismenetelmiä.
- osaa kehittää uusia asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja tulevaisuutta ennakoiden.
- osaa analysoida nykytilannetta ja ennakoida oman alan tulevaisuutta ja toimintaympäristön muutoksia.

Kestävän kehityksen muutostoiminta
Elinkaaren hallinta
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen
Luokittelemattomat

Insinööri (ylempi AMK), Sustainability Management, osaamiskompetenssit 2024 alk

1 Kestävän kehityksen johtaminen organisaatioissa

Valmistuva opiskelija johtaa ja tukee kestävämpien teknologioiden käyttöönottoa ja organisaation muutosprosesseja.
- pystyy luomaan uutta ympäristö- ja yhteiskuntavastuullista liiketoimintaa ja muuttamaan olemassa olevia yrityksiä vastuullisemmiksi.
- osaa tehdä kestävyys- ja ilmastovaikutusten arviointeja ja elinkaarianalyysejä, tehdä ehdotuksia hiilijalanjäljen pienentämiseksi sekä johtaa ja parantaa energiatehokkaita palveluita.
- pystyy luomaan ja ylläpitämään tuottavia yhteistyöverkostoja teollisuudessa.
- pystyy tunnistamaan, luomaan ja ylläpitämään menestyksellisiä kumppanuuksia luodessaan pitkäaikaisia kestäviä arvoverkostoja.
- kykenee johtamaan työyhteisössään kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimistä, käyttöönottamista ja vakiinnuttamista.

Yhteiskunnallinen vastuu ja ympäristövastuu
Ilmastovaikutusten hallinta ja suunnittelu
Elinkaaren hallinta
Energiapalvelujen johtaminen
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen
2 Kestävien alueiden kehittäminen

- osaa valmistella, toteuttaa ja arvioida kestäviä aluekehitys- ja muutosprosesseja sekä toimia niiden parissa.
- osaa sujuvoittaa ja tukea kestäviä aluekehityksellisiä päätöksentekoprosesseja.
- osaa hallita monimutkaista sidosryhmähankkeita osallistavassa kestävän aluekehityksen muutosprosessissa.

Kestävän kehityksen muutostoiminta
Ilmastovaikutusten hallinta ja suunnittelu
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen
3 Yritysten yhteiskuntavastuu

Valmistuva opiskelija:
- osaa luoda ja soveltaa yritysten yhteiskuntavastuun käsitteitä toimintaan organisaatiorakenteissa, prosesseissa, projekteissa, innovaatioverkostoissa tai ohjelmissa.
- osaa sujuvoittaa ja tukea yritysten yhteiskuntavastuullista taloudellista muutosta aluekehitysprosesseissa.

Yhteiskunnallinen vastuu ja ympäristövastuu
Kestävän kehityksen muutostoiminta
Elinkaaren hallinta
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen
Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
ILYS24-1
Kestävän kehityksen tunnistaminen

(Valitaan kaikki)

15
IL10001 Yhteiskunnallinen vastuu ja ympäristövastuu 3
IL10002 Kestävän kehityksen muutostoiminta 2
IL10003 Ilmastovaikutusten hallinta ja suunnittelu 5
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5
ILYS24-2
Kestävän kehityksen johtaminen

(Valitaan kaikki)

15
IL10004 Elinkaaren hallinta 5
IL10005 Energiapalvelujen johtaminen 5
YY10005 Opinnäytetyö, suunnitelma 5
ILYS24-3
2. vuosi

(Valitaan kaikki)

30
YY10006 Opinnäytetyö, toteutus 20
YY10007 Opinnäytetyö, viimeistely 5
IL10006 Kestävää kehitystä edistävä yhteiskehittäminen 5