Siirry suoraan sisältöön

Hygieniaosaaminen (2 op)

Toteutuksen tunnus: LUT6005-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.04.2020 - 01.09.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2020 - 19.03.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
2 op
Lähiosuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus (PR)
Toimipiste
Wärtsilä-kampus Karjalankatu 3 (WÄR)
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 60
Opettajat
Tuula Ikonen
Tuula Asikainen
Vastuuopettaja
Tuula Ikonen
Ryhmät
LUTNS20
Restonomi (AMK), matkailu- ja palveluliiketoiminta, päivä, syksy, 2020
Opintojakso
LUT6005

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Hallitset lainsäädännön edellyttämään hygieniaosaamiseen liittyvät tiedot ja taidot. Osaat toteuttaa käytännössä elintarvikehuoneistojen puhtaanapidon perusteita.

Sisältö

Mikrobiologia, ruokamyrkytykset, hygieeniset työtavat, henkilökohtainen hygienia, puhtaanapito, omavalvonta ja lainsäädäntö sekä pintamateriaalit ja niiden hoito. (Hygieniapassi)

Aika ja paikka

Opintojakso toteutusaika 28.10.2020-16.2.2021
Lähiopetus Wärtsilä-kampuksella
Opetuskeittiö Tikkarinne-kampuksella
Hygieniaosaamistesti tammikuussa 2021 Wärtsiläkampuksella (ei voi tehdä verkossa, vrt. Ruokaviraston ohjeet

Oppimateriaalit

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamisen-vaatimukset/

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/tietoa-elintarvikehygieniasta/ (varsinainen teoriaosa)

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/lainsaadanto-ja-ohjeet/ (lainsäädäntöosio)

http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/purtavaapuhtaasti/ (lisää opiskelumateriaalia)

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/elintarvikehygienia/henkilokohtainen-hygienia/

http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/ruokamyrkytykset/yleista-mikrobeista/ mikrobiologian osuus

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/mallitesti/hygieniapassi_mallisarja_vastaukset_ja_perustelut_fi-3.12.2018.pdf (mallitesti ja vastaukset)


Kaikkonen, A., Mäkynen, T. Tiusanen, M. & Viinikka, E.2010. Kokkiprokkis. Helsini: WSOY.
Muu osoitettu materiaali

LAINSÄÄDÄNTÖ

Elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) (kts. erityisesti liite 2)
Elintarvikelaki (23/2006)
Laki elintarvikelain muuttamisesta (1137/2008)

Opetusmenetelmät

Hallitset lainsäädännön edellyttämään hygieniaosaamiseen liittyvät tiedot ja taidot.
Osaat toteuttaa käytännössä elintarvikehuoneistojen puhtaanapidon perusteita.

Keskeinen sisältö:
- Mikrobiologia
- ruokamyrkytykset
- hygieeniset työtavat
- henkilökohtainen hygienia
- puhtaanapito
- omavalvonta
- lainsäädäntö
- pintamateriaalit ja niiden hoito
- Hygienipassin suorittaminen

Opetusmenetelmät: Luennot lähi- ja virtuaali, yksilö-pari- ja ryhmätehtävät, esitys, tentit, käytännön työskentely opetuskeittiössä

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Käytännön harjoittelu tammi-maalikuussa 2021 matkailu- ja ravitsemisalan perustaidot 2 opintojaksolla Tikkarinteen opetuskeittiössä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Hygieniaosaamistesti ja uusintatesti tammikuussa 2021
Verkkotentti tammikuussa 2021

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopiskelu 20 t, harjoitustyöt 10 t, oppimistehtävät 7 t., itsenäinen työskentely, kirjallisuuteen/oppimateriaaliin perehtyminen ja verkkotentti 14 t,Ruokaviraston hygieniaosaamistesti ja tulokset 2 t, yht.53 t

Siirry alkuun