Infektioiden torjunta ja tautioppi (3op)
Opintojakson tunnus: STH2061
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
- Opetuskieli
- suomi
- Vastuuhenkilö
- Elina Lyytikäinen, Vastuuopettaja
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- määritellä sairauksien etiologiset ja patofysiologiset tekijät sekä sairauden aiheuttamien muutosten vaikutusta elimistössä.
- selittää ja arvioida kunkin mikrobiryhmän merkitystä ihmisen kannalta sekä osaa selittää elimistön puolustusjärjestelmän ja mikrobien vaikutuksen puolustusjärjestelmän toimintaan.
- esitellä ja selittää aseptiikkaan liittyvät tekijät henkilöhygieniassa ja potilasryhmien hoidossa sekä osaa selittää infektioiden torjunnan merkityksen osana turvallista potilashoitoa eri terveydenhuollon sektoreilla.
- selittää elintarvikehygieniaan liittyvät tekijät sekä yleisimmät ruokamyrkytysmikrobit ja osaa hakea niistä lisätietoa akuuteissa tilanteissa.
Sisältö
Mitkä ovat tavallisimmat infektioiden aiheuttajat?
Mikä rooli ympäristöllä, yhteisöllä ja yksilöllä on infektioiden ehkäisyssä?
Mitkä ovat tavallisimmat hoidosta johtuvat tai sairaalaperäiset infektiot?
Millä toimenpiteillä infektioiden leviämistä estetään?
Mikä merkitys ruokahygienialla on potilastyössä?
Millaista on vaate- ja jätehuolto sairaalaympäristössä?
Millainen lainsäädäntö ja ohjeistus ohjaa infektioiden torjuntaa sairaalassa?
Mitkä ovat tautiopin keskeiset käsitteet ja tautien luokittelu?
Mitä tarkoittaa sairauden patofysiologia, etiologia sen aiheuttamat muutokset?
Mitä merkitsee paranemispurosesi, verisuonimuutokset ja verenkiertohäiriöt, hyvän ja pahanlaatuiset kasvaimet, elimistön puolustusjärjestelmä, yleisimmät mikrobit ja niiden aiheuttamat infektiot?