Siirry suoraan sisältöön

Nautakarjatalous (5op)

Opintojakson tunnus: BIA2006

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi
Vastuuhenkilö
Pentti Ojajärvi, Vastuuopettaja

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa laskea rehuarvon mittaluvut, tuntee rehuanalyysin ja analyysitulosten käytön, rehujen ominaisuudet ja sopivuuden eri eläinryhmille sekä rehulainsäädännön. Opiskelija tuntee kannattavan rehuntuotannon edellytykset.
Opiskelija osaa suunnitella nautakarjaan perustuvaa kotieläintuotantoa, taloudellista rehuntuotantoa, tehdä kotieläinten ruokintasuunnitelman, on selvillä ruokinnan vaikutuksesta tuotantoon ja taloudelliseen tulokseen, tuotantosairauksiin sekä ympäristöön, tuntee ruokintastrategiat sekä osaa nautakarjan ruokinnan ja hoidon eri tuotantovaiheissa.

Sisältö

Ravintoaineet, rehuarvoluvut, rehuanalyysi, rehujen sulavuus, rehun energia ja valkuainen, nurmirehut, laidun, viljat, elintarviketeollisuuden sivutuotteet, valkuaisrehut, rehujen lisäaineet. Rehuarvojärjestelmät, ruokintastrategiat, ruokintasuunnitelma, laidunruokinta, vasikan ja hiehon kasvatus, maidon koostumukseen ja hintaan vaikuttavat tekijät, lihakarjan kasvatus.

Siirry alkuun