Mikrobiologia ja elintarvikehygienia (3op)
Opintojakson tunnus: BIA1004
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelijalla on perustiedot mikrobien elinvaatimuksista, eri mikrobiryhmistä ja niiden haitallisuudesta/hyödyllisyydestä maatalouden ja elintarviketeollisuuden kannalta. Laboratorioharjoituksissa tutustutaan oman elinympäristön mikrobeihin. Edelleen opiskelijalla on elintarvikkeiden parissa työskenteleviltä vaadittava hygieniaosaamista seitsemältä eri osa-alueelta: mikrobiologia, ruokamyrkytykset, hygieeniset työtavat, henkilökohtainen hygienia, puhtaanapito, omavalvonta ja lainsäädäntö.
Sisältö
Mikrobien elinvaatimukset, mikrobien lisääntyminen, tärkeimmät mikrobiryhmät, hyödylliset/haitalliset mikrobit, elimistön puolustusmekanismit mikrobeja vastaan. Opiskelija osoittaa elintarvikehygieenisen elintarvikehygienia-asetuksessa (852/2004/EU) sekä elintarvikelaissa (23/2006) vaaditun osaamisensa suorittamalla virallisen hygieniatestin.