Siirry suoraan sisältöön

Insinööri (AMK), rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, talotekniikka, syksy, 2023: ITNS23

Tunnus: ITNS23

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK), Talotekniikka

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Kuvaus

OPETUSSUUNNITELMA
Insinööri (AMK), rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, talotekniikka

Karelian talotekniikan koulutuksen erityispiirteinä ovat monipuolisuus, työelämälähtöisyys ja edelläkävijyys. Valmistuttuasi sinulla on laaja-alainen talotekniikan osaaminen, joka kattaa LVI-, sähkö- ja automaatio-osaamisen. Tällä LVISA-osaamisella ymmärrät taloteknisiä kokonaisuuksia ja pystyt toimimaan eri alojen asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä. Opintojen loppuvaiheessa voit täydentää osaamistasi LVI-tekniikan, sähköisen talotekniikan ja automaation syventävillä valinnaisilla opinnoilla.

Valmistuttuasi talotekniikan insinööriksi sinulla on laaja-alaiset valmiudet talotekniikan osaamista vaativiin tehtäviin niin julkiselle, yksityiselle kuin kolmannelle sektorille tai yrittäjäksi. Toimenkuvasi voi liittyä esimerkiksi suunnitteluun, urakoinnin esimies- ja asiantuntijatehtäviin, laitevalmistukseen tai -myyntiin, valvonta- ja viranomaistehtäviin tai huollon ja ylläpidon tehtäviin.

LVISA (L = Lämmitys, V = Vesi, I = Ilmanvaihto, S = Sähkö, A = Automaatio)

Suoritettava tutkinto
Tutkintonimike: Insinööri (AMK)
Tutkinnon laajuus: 240 op / 4 v

Osaamisen kuvaus

Valmistuvana talotekniikan insinöörinä sinulla on kattava osaaminen tietomallintamisesta ja rakentamiseen liittyvästä digitalisaatiosta. Perinteisen LVI-osaamisen lisäksi olet ammattilainen kiinteistön sähkö- ja automaatioasioissa. Lisäksi sinulla on valmiudet toimia projekteissa ja laadunhallinnan tehtävissä. Valmistuttuasi Karelian talotekniikan koulutuksesta sinulla on hyvät perustiedot alallasi vallitsevista ympäristövastuista sekä elinkaariosaamisesta.

Sinulla on mahdollisuus suorittaa usean eri pätevyyden koulutusvaatimukset osana talotekniikan opintojasi. Talotekniikan koulutus mahdollistaa sinulle
• vaativien kohteiden kiinteistön vesi- ja viemärisuunnittelijan,
• vaativien kohteiden IV-suunnittelijan,
• vaativien kohteiden vastaava työnjohtajan,
• vaativien kohteiden korjausrakentamisen vastaava työnjohtajan ja
• sähköpätevyys S2 koulutusvaatimukset sekä sähköturvallisuustutkinnon.

Opintojen lisäksi pätevyyksien saavuttaminen vaatii työkokemusta.

Osaamisen rakentuminen ja koulutuksen sisältö

Tutkintosi koostuu työelämäläheisistä ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opintojen kokonaisuuksista. Insinööri (AMK) -tutkinnon ydinosaamisen opintojen laajuus on 212 opintopistettä ja täydentävän osaamisen opintojen laajuus 28 opintopistettä. Ydinosaamisen opintoihisi sisältyy 30 opintopistettä harjoittelua ja 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Voit sisällyttää täydentävän osaamisen opintoihin myös kilpa- ja huippu-urheilijoille tarkoitettua urheiluakatemia-valmennusta tai opiskelijakunta- ja tuutoritoimintaa korkeintaan 15 opintopistettä huomioiden ammatilliset tavoitteesi ja alan pätevyysvaatimukset.

Ensimmäisenä vuonna tutustut mm. suunnittelun työvälineisiin, eri taloteknisiin järjestelmiin ja saat perusteet jatkaa syventäviin opintoihin. Toisen vuoden aikana kartutat osaamistasi tavanomaisten kohteiden järjestelmistä ja pääset suunnittelemaan pientalon LVISA-järjestelmiä. Kolmannen vuoden aikana siirrytään vaativien kohteiden suunnitteluun ja sinulla on mahdollisuus täydentävän osaamisen opintojen kautta syventää osaamistasi haluamiltasi osa-alueilta. Kolmannen vuoden aikana osaamisesi karttuu myös esimiestyöhön ja elinkaarilaskentaan liittyen. Neljännen lukuvuoden aikana osoitat osaamistasi soveltavissa projektiopinnoissa sekä teet opinnäytetyön. Ohjatun harjoittelun voit suorittaa lukuvuosien välillä tai opintojesi aikana.

Osan opinnoistasi suoritat yhteistyössä rakennustekniikan ja energiatekniikan opiskelijoiden kanssa yhteisillä opintojaksoilla tai projekteissa.

Työelämäläheinen oppiminen

Karelian talotekniikan opiskelijana sinulle on tarjolla opintojaksoja, joiden opettajina toimii työelämässä aktiivisesti mukana olevia asiantuntijoita. Näin saat kontakteja mahdollisiin harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkoihisi ja mahdollisesti myös valmistumisen jälkeiseen työnantajaan jo opintojesi aikana. Talotekniikan opetuksessa hyödynnetään alumnien, kuten myös alan yritysten osaamista esimerkiksi vierailijaluentojen avulla. Talotekniikan opiskelijana on mahdollista osallistua ekskursioille, joilla tutustutaan yhteistyöyritysten toimintaan ja tuotteisiin sekä verkostoidutaan mahdollisten työnantajien kanssa. Harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkoja löydät lähialueilta ja niitä on tarjolla läpi opiskeluajan.

Karelian talotekniikan TKI-hankkeissa sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoihin liittyviä projekteja, harjoitteluja sekä opinnäytetöitä. Monivuotiset ja sisällöltään monipuoliset hankkeet mahdollistavat sinulle tutustumisen hankkeessa mukana oleviin yrityksiin, verkostoitumisen hanketoimijoiden kanssa jo ennen valmistumista sekä oman osaamisesi kehittämisen osana hanketiimiä. Hankkeissa kehitetään ja toteutetaan Karelian strategian ja hankkeissa mukana olevien yritysten tarpeiden mukaisia kokonaisuuksia. Hankkeet ovat myös mukana kehittämässä Karelian koulutusta tuottamalla uutta tietoa ja materiaalia opintojaksoille.

Pedagogiset valinnat

Talotekniikan koulutus perustuu lähiopetukseen, jota tukee siihen kytketty työelämä- ja hankeyhteistyö. Opinnoissa hyödynnetään ongelmanratkaisua edistävää yhteistoiminnallista tutkivaa- ja kehittävää oppimista. Näiden toimintatapojen tavoitteena on tukea itsenäisen tiedonhankinnan ja soveltamisen taitojesi sekä työelämävalmiuksiesi kehittymistä opintojen aikana. Opintojesi kautta saat myös valmiuksia jatkuvaan oppimiseen ja oman osaamisesi kehittämiseen.

Opettajat ohjaavat sinun kehittymistäsi talotekniikan käytäntöihin ja työtehtäviin. Opinnoissasi pääset hyödyntämään Karelia-ammattikorkeakoulun oppimisympäristöjä ja -menetelmiä sekä yhteistyöverkostoja ja kumppanuuksia. Sinun ammattitaitosi kehittymistä edistetään yhdistämällä teoriaopintoja käytännön suunnitteluharjoituksiin ja laboratoriotöihin, jotka ovat ominaisia talotekniikan opiskelulle.

Opintojen joustava toteuttaminen

Talotekniikan koulutuksen tarjonta mahdollistaa sinulle opintojen joustavan toteutuksen. Opintotarjonnassa on eri pätevyyksiä mahdollistavia opintopolkuja. Saat opintoihisi joustavuutta täydentävien opintojen tarjonnasta, joihin voit sisällyttää myös muiden alojen opintoja. Hankkimasi aiempi osaaminen ja työssä oppiminen voidaan hyödyntää osana opintojasi. Opintojen joustavuutta ja sujuvuutta tuetaan henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (HOPS) avulla. Talotekniikan koulutus antaa laaja-alaisen osaamisen LVISA-osa-alueilta mutta voit opintojesi loppuvaiheessa vielä erikoistua LVI- tai S-osioon.

Kansainvälistyminen

Sinulla on mahdollisuus kansainvälistymiseen opintojesi, hanketyöskentelyn, kansainvälisen opiskelijavaihdon sekä harjoittelun kautta. Voit vahvistaa kansainvälisyysosaamistasi myös toimimalla tuutorina kansainvälisille opiskelijoille. Voit suorittaa osan opinnoistasi kansainvälisissä kumppanikorkeakouluissa tai tehdä jonkun harjoitteluistasi ulkomailla.

Osaamisen arviointi

Osaamisen arvioinnin tavoitteena on osoittaa sinulle itsellesi sekä tuleville työnantajillesi saavutettu osaaminen. Osaamisvaatimukset on johdettu työelämän osaamistarpeista. Insinöörikoulutuksessa osaamista arvioidaan työelämäläheisissä harjoitustöissä, laboratorioharjoituksissa, kirjallisissa ja suullisissa tenteissä sekä raporttien ja oppimistehtävien muodossa. Arvioinnissa hyödynnetään itsearviointiasi sekä opiskelutoverien vertaisarviointia ja -palautetta. Arviointipalautteen avulla seuraat osaamisesi kehittymistä ja asetat uusia oppimisen tavoitteita. Kareliassa on yhteiset arviointiperusteet, joiden pohjalta määritellään opintojakso kohtaisesti arvioinnin toteutus ja perusteet.

Uramahdollisuudet ja uraohjaus

Talotekniikasta valmistuvat työskentelevät esimerkiksi talotekniikan suunnittelijoina, urakoinnissa esimies- tai asiantuntijatehtävissä, laitevalmistuksessa ja -myynnissä, valvonta- ja viranomaistehtävissä tai kiinteistöpäällikkötehtävissä. Opintoihisi liittyy ammatillisen kasvun ja uraohjauksen opintoja, jotka tukevat sinua oman osaamisesi suuntaamisessa. Säännölliset ja sisällöltään syvenevät harjoittelujaksot ja yleensä työelämätoimeksiantona toteutettava opinnäytetyö tukevat työelämävalmiuksiasi ja urasuunnitteluasi.
Työelämän muutokset ja oma urakehityksesi edellyttävät jatkuvaa oppimista tutkinnon suorittamisen jälkeen. Merkittävä osa oppimisestasi tapahtuu työn yhteydessä, mutta sitä voi tehostaa kouluttautumisen avulla. Voit täydentää omaa osaamistasi avoimen ammattikorkeakoulun opinnoilla, ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tähtäävällä koulutuksella tai DI-koulutuksella. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen avaa sinulle mahdollisuuksia esimerkiksi esimiestehtäviin, vaativiin asiantuntija- ja kehittämistehtäviin. Opettajatuutori ja opinto-ohjaaja tukevat sinua urasuunnittelussasi koko opintojesi ajan.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 2025-2026 2026-2027 Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
Kevät
2025
Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
Kevät
2027
1. / 2023 2. / 2023 3. / 2023 4. / 2024 5. / 2024 6. / 2024 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2024 4. / 2025 5. / 2025 6. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2025 4. / 2026 5. / 2026 6. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2026 4. / 2027 5. / 2027 6. / 2027
ITNS23-1
Talotekniikan insinöörin perusosaaminen

(Valitaan kaikki)

61
ITNS23-11
Johdanto talotekniikkaan

(Valitaan kaikki)

22
IT10001 Talotekniikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
IT10002 Sähkötekniikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
IT10003 Rakennustekniikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
IT10004 Automaatiotekniikan perusteet 4 4 4 2 2
IT10005 Digitaalitekniikan perusteet 3 3 3 1.5 1.5
ITNS23-12
Suunnittelun työvälineet

(Valitaan kaikki)

19
IT10006 Insinöörin työvälineet 3 3 3 1.5 1.5
IT10007 Talotekniikan dokumentointi 5 5 5 2.5 2.5
IT10008 Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka 6 6 6 3 3
IT10009 Sähköstatiikka ja -dynamiikka 5 5 5 2.5 2.5
ITNS23-13
Insinöörin perusosaaminen

(Valitaan kaikki)

20
IR10016 Algebra ja geometria 5 5 5 2.5 2.5
IT10010 Raportointi ja kirjoitusviestintä 2 2 2 1 1
IT10011 Engineering English 3 3 3 1.5 1.5
IT10012 Ammatillinen kasvu 1 2 2 2 1 1
IR10023 Differentiaalilaskenta ja integraalilaskenta 5 5 5 2.5 2.5
IT10013 Sociala kontakter i arbetslivet 3 3 3 1.5 1.5
ITNS23-2
Tavanomaisten kohteiden talotekniikka

(Valitaan kaikki)

62
ITNS23-21
Insinöörin syventävä osaaminen

(Valitaan kaikki)

17
IT10014 Talotekniikan matemaattiset menetelmät 5 5 5 2.5 2.5
IT10015 Svenska för husteknik 2 2 2 1 1
IT10016 Ammatillinen kasvu 2 1 1 1 0.5 0.5
IT10017 Tilastomatematiikka 3 3 3 1.5 1.5
IT10018 Yleiset tietomallivaatimukset (BIM) 3 3 3 1.5 1.5
IR10033 Kustannushallinnan perusteet 3 3 3 1.5 1.5
ITNS23-22
LVISA-perusteet

(Valitaan kaikki)

26
IT10019 Sähköjärjestelmät 6 6 6 3 3
IT10020 Vesi- ja viemärijärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
IT10021 Ilmanvaihtojärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
IT10022 Lämmitysjärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
IT10023 Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet 5 5 5 2.5 2.5
ITNS23-23
Talotekniikan järjestelmien suunnittelu ja toteutus

(Valitaan kaikki)

19
IT10033 Kenttäväylät ja tiedonsiirto 5 5 5 2.5 2.5
IT10025 Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 1 5 5 5 2.5 2.5
IT10026 Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 2 5 5 5 2.5 2.5
IT10027 Pientalon LVIS-suunnittelu 4 4 4 2 2
ITNS23-3
Vaativien kohteiden talotekniikka

(Valitaan kaikki)

40
ITNS23-31
Talotekniikan järjestelmät

(Valitaan kaikki)

13
IT10028 Talotekniikan sähkökäytöt 5 5 5 2.5 2.5
IT10029 Lämmitys- ja energiatekniikka 4 4 4 2 2
IT10030 Energiasimuloinnit ja LCA 4 4 4 2 2
ITNS23-32
Talotekniikan järjestelmäintegraatio

(Valitaan kaikki)

15
IT10031 Sisäilmasto ja ilmastointitekniikka 5 5 5 2.5 2.5
IT10032 Rakennusautomaation sovellussuunnittelu 5 5 5 2.5 2.5
IT10024 Kiinteistön sähköiset turvajärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
ITNS23-33
Talotekniikan esihenkilötyö

(Valitaan kaikki)

12
IR10059 Rakennushankkeen projektinhallinta 3 3 3 1.5 1.5
IT10034 Asiantuntijaviestintä 3 3 3 1.5 1.5
IT10035 Ammatillinen kasvu 3 1 1 1 0.5 0.5
IT10036 English for Building Services Engineering 2 2 2 1 1
IR10035 Johtamisen perusteet 3 3 3 1.5 1.5
ITNS23-4
Projektiosaamisen kartuttaminen

(Valitaan kaikki)

49
ITNS23-41
Kohti työelämää

(Valitaan kaikki)

4
IT10037 Ammatillinen kasvu 4 1 1 1 0.5 0.5
IT10038 Professional Communication in English 3 3 3 1.5 1.5
ITNS23-42
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
IT10048 Talotekniikan harjoittelu 1 10 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3
IT10049 Talotekniikan harjoittelu 2 10 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3
IT10050 Talotekniikan harjoittelu 3 10 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3 1.3
ITNS23-43
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
KY10001 Opinnäytetyö, suunnitelma 5 5 5 2.5 2.5
KY10002 Opinnäytetyö, toteutus 5 5 5 2.5 2.5
KY10003 Opinnäytetyö, viimeistely 5 5 5 2.5 2.5
ITNS23-5
Täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 28)

28
ITNS23-51
LVI-suunnitteluosaaminen

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IT10043 Jäähdytysjärjestelmät 3 3 3 1.5 1.5
IT10046 LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti 15 3 12 3 12 1.5 1.5 6 6
IR10073 Rakennusakustiikka 2 2 2 1 1
ITNS23-52
Sähköinen talotekniikka

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IT10039 Sähköturvallisuus 4 4 4 2 2
IT10042 Rakennusautomaation langattomat järjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
IT10047 Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti 15 3 12 3 12 1.5 1.5 6 6
IE10040 Aurinkoenergia 4 4 4 2 2
IT10058 Sähköjakeluverkkojen laboratoriotyöt 3 3 3 1.5 1.5
ITNS23-53
Talotekniikan projektinhallinta

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IR10046 Liiketoiminta ja yrittäjyys 3 3 3 1.5 1.5
IR10044 Rakentamisen laadunhallinta 4 4 4 2 2
IT10044 Talotekniikan urakointi ja sopimustekniikka 5 5 5 2.5 2.5
ITNS23-54
Korjausrakentaminen

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IR10080 LVI-korjausrakentaminen 3 3 3 1.5 1.5
IR10079 LVI-kuntotutkimukset 4 4 4 2 2
ITNS23-55
Muut täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IT10040 Turvallisuusosaaminen 2 2 2 1 1
STP7070 Ensiavun peruskurssi 1 1 1 0.5 0.5
IT10045 Sähkötyöturvallisuus SFS 6002 1 1 1 0.5 0.5
Yhteensä 240 65 62 84 75 31 34 32 30 37.5 46.5 57.5 17.5 0 15.5 15.5 17 17 0 0 16 16 15 15 0 0 18.9 18.9 23.4 23.4 0 0 28.9 28.9 8.9 8.9 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Ammattikorkeakoulututkintojen yhteiset kompetenssit 2022 alk

Suomen ammattikorkeakouluissa tutkintojen osaaminen on määritelty koulutuskohtaisina ja yhteisinä kompetensseina. Kompetensseilla tarkoitetaan laajoina osaamiskokonaisuuksina, yksilön tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelminä. Koulutuskohtaiset kompetenssit muodostavat opiskelijan ammatillisen asiantuntijuuden perustan. Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille ja tutkinnoille yhteisiä osaamisalueita, jotka luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle.

1 Oppimaan oppiminen

Valmistuva opiskelija tunnistaa osaamisensa ja oppimistapojensa vahvuuksia ja kehityskohteita sekä hyödyntää oppimisessaan yhteisöllisyyden ja digitalisaation mahdollisuuksia.

- arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä.
- osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman
alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.
- ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.

Talotekniikan perusteet
Sähkötekniikan perusteet
Rakennustekniikan perusteet
Automaatiotekniikan perusteet
Digitaalitekniikan perusteet
Insinöörin työvälineet
Talotekniikan dokumentointi
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Sähköstatiikka ja -dynamiikka
Algebra ja geometria
Ammatillinen kasvu 1
Differentiaalilaskenta ja integraalilaskenta
Sociala kontakter i arbetslivet
Talotekniikan matemaattiset menetelmät
Svenska för husteknik
Tilastomatematiikka
Sähköjärjestelmät
Vesi- ja viemärijärjestelmät
Ilmanvaihtojärjestelmät
Lämmitysjärjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Kenttäväylät ja tiedonsiirto
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 1
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 2
Pientalon LVIS-suunnittelu
Talotekniikan sähkökäytöt
Sisäilmasto ja ilmastointitekniikka
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Talotekniikan harjoittelu 1
Jäähdytysjärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Sähköturvallisuus
Rakennusautomaation langattomat järjestelmät
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
2 Työelämässä toimiminen

Valmistuva opiskelija omaa monipuoliset työelämävalmiudet ja osaa toimia alansa työyhteisöissä

- osaa toimia rakentavasti työyhteisössä ja edistää omaa ja työyhteisön hyvinvointia.
- osaa toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.
- hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään.
- ymmärtää muuttuvan työelämän kompleksisuuden ja omaa resilienssiä muuttuvissa työelämän tilanteissa.
- omaa valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan.

Automaatiotekniikan perusteet
Digitaalitekniikan perusteet
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Sähköstatiikka ja -dynamiikka
Raportointi ja kirjoitusviestintä
Engineering English
Sociala kontakter i arbetslivet
Svenska för husteknik
Ammatillinen kasvu 2
Yleiset tietomallivaatimukset (BIM)
Kustannushallinnan perusteet
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Kenttäväylät ja tiedonsiirto
Pientalon LVIS-suunnittelu
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Rakennushankkeen projektinhallinta
Asiantuntijaviestintä
Ammatillinen kasvu 3
English for Building Services Engineering
Johtamisen perusteet
Ammatillinen kasvu 4
Talotekniikan harjoittelu 1
Talotekniikan harjoittelu 3
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Sähköturvallisuus
Rakennusautomaation langattomat järjestelmät
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Liiketoiminta ja yrittäjyys
Talotekniikan urakointi ja sopimustekniikka
3 Eettisyys

Valmistuva opiskelija toimii ammattialan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet.

- kykenee vastaamaan omasta toimin nastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
- ottaa toiset huomioon ja edistää tasa‐arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta.
- huomioi toiminnassaan moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista.
- ymmärtää hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii niiden mukaisesti.
- kykenee eettisiin arvoihin perustuvaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Ammatillinen kasvu 1
Pientalon LVIS-suunnittelu
Lämmitys- ja energiatekniikka
Energiasimuloinnit ja LCA
Ammatillinen kasvu 3
Johtamisen perusteet
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Talotekniikan urakointi ja sopimustekniikka
4 Kestävä kehitys

Valmistuva opiskelija tuntee kestävän kehityksen periaatteet, edistää niiden toteutumista sekä toimii vastuullisesti ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä.

- osaa käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen.
- ymmärtää kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden
ja ongelmien monia näkökulmia.

Talotekniikan perusteet
Sähköjärjestelmät
Pientalon LVIS-suunnittelu
Lämmitys- ja energiatekniikka
Energiasimuloinnit ja LCA
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Aurinkoenergia
Rakentamisen laadunhallinta
LVI-korjausrakentaminen
5 Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus

Valmistuva opiskelija osaa toimia monikulttuurisissa ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä ja verkostoissa.

- tuntee oman kulttuuritaustansa vaikutuksia toimintaansa ja osaa kehittää
monikulttuurisuutta huomioivia toimintatapoja työyhteisössään.
- osaa seurata ja hyödyntää oman alansa kansainvälistä kehitystä työssään.
- kykenee kansainväliseen viestintään työtehtävissään.

Engineering English
Sociala kontakter i arbetslivet
Svenska för husteknik
Ammatillinen kasvu 2
English for Building Services Engineering
Professional Communication in English
Talotekniikan harjoittelu 3
6 Ennakoiva kehittäminen

Valmistuva opiskelija osaa kehittää oman alan tulevaisuutta ennakoivia ratkaisuja soveltaen olemassa olevaa tietoa sekä tutkimus -ja kehittämismenetelmiä.

− ratkaisee ongelmatilanteita luovasti ja uudistaa toimintatapoja yhdessä muiden kanssa.
− osaa työskennellä projekteissa yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa.
− osaa soveltaa kehittämisessä alan olemassa olevaa tietoa ja hyödyntää tutkimus- ja kehittämismenetelmiä.
− osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden.

Rakennustekniikan perusteet
Sisäilmasto ja ilmastointitekniikka
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Jäähdytysjärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Sähköturvallisuus
Rakennusautomaation langattomat järjestelmät
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Aurinkoenergia
Liiketoiminta ja yrittäjyys
Rakentamisen laadunhallinta
LVI-korjausrakentaminen
LVI-kuntotutkimukset
Luokittelemattomat
Kiinteistön sähköiset turvajärjestelmät
Talotekniikan harjoittelu 2
Rakennusakustiikka
Sähköjakeluverkkojen laboratoriotyöt
Turvallisuusosaaminen
Ensiavun peruskurssi
Sähkötyöturvallisuus SFS 6002

Opinnäytetyö ja harjoittelu

Opinnäytetyön ja harjoittelun tilastointi

Harjoitteluun liittyvä opinto
Talotekniikan harjoittelu 1
Talotekniikan harjoittelu 2
Talotekniikan harjoittelu 3
Opinnäytetyöhön liittyvä opinto
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Luokittelemattomat
Talotekniikan perusteet
Sähkötekniikan perusteet
Rakennustekniikan perusteet
Automaatiotekniikan perusteet
Digitaalitekniikan perusteet
Insinöörin työvälineet
Talotekniikan dokumentointi
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Sähköstatiikka ja -dynamiikka
Algebra ja geometria
Raportointi ja kirjoitusviestintä
Engineering English
Ammatillinen kasvu 1
Differentiaalilaskenta ja integraalilaskenta
Sociala kontakter i arbetslivet
Talotekniikan matemaattiset menetelmät
Svenska för husteknik
Ammatillinen kasvu 2
Tilastomatematiikka
Yleiset tietomallivaatimukset (BIM)
Kustannushallinnan perusteet
Sähköjärjestelmät
Vesi- ja viemärijärjestelmät
Ilmanvaihtojärjestelmät
Lämmitysjärjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Kenttäväylät ja tiedonsiirto
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 1
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 2
Pientalon LVIS-suunnittelu
Talotekniikan sähkökäytöt
Lämmitys- ja energiatekniikka
Energiasimuloinnit ja LCA
Sisäilmasto ja ilmastointitekniikka
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Kiinteistön sähköiset turvajärjestelmät
Rakennushankkeen projektinhallinta
Asiantuntijaviestintä
Ammatillinen kasvu 3
English for Building Services Engineering
Johtamisen perusteet
Ammatillinen kasvu 4
Professional Communication in English
Jäähdytysjärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Rakennusakustiikka
Sähköturvallisuus
Rakennusautomaation langattomat järjestelmät
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Aurinkoenergia
Sähköjakeluverkkojen laboratoriotyöt
Liiketoiminta ja yrittäjyys
Rakentamisen laadunhallinta
Talotekniikan urakointi ja sopimustekniikka
LVI-korjausrakentaminen
LVI-kuntotutkimukset
Turvallisuusosaaminen
Ensiavun peruskurssi
Sähkötyöturvallisuus SFS 6002

Insinööri (AMK), Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, talotekniikka, osaamiskompetenssit 2022 alk

A. Ympäristövastuu ja elinkaariosaaminen

- tuntee kiinteistön elinkaaritekniikan periaatteet ja osaa käyttää perusmenetelmiä
- tuntee rakennustuotteiden ja -tuotannon ympäristövaikutukset
- osaa arvioida taloteknisten laitteiden ja järjestelmien teknisen käyttöiän
- hallitsee rakennushankkeen kustannusten ja ympäristövaikutusten määrittämisen elinkaaren eri vaiheissa

Rakennustekniikan perusteet
Yleiset tietomallivaatimukset (BIM)
Kustannushallinnan perusteet
Sähköjärjestelmät
Pientalon LVIS-suunnittelu
Talotekniikan sähkökäytöt
Energiasimuloinnit ja LCA
Jäähdytysjärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Rakennusautomaation langattomat järjestelmät
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Aurinkoenergia
LVI-korjausrakentaminen
B. Tietomallintamis-osaaminen ja digitalisaatio

- tuntee voimassa olevat tietomallivaatimukset (YTV)
- osaa tietomallintamisen perusteet
- hallitsee mallintamisen yleisillä mallintamistyökaluilla
- ymmärtää kiinteistön ja sen järjestelmien yhteensovittamisen

Automaatiotekniikan perusteet
Digitaalitekniikan perusteet
Talotekniikan dokumentointi
Yleiset tietomallivaatimukset (BIM)
Kustannushallinnan perusteet
Sähköjärjestelmät
Lämmitysjärjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Kenttäväylät ja tiedonsiirto
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 1
Pientalon LVIS-suunnittelu
Talotekniikan sähkökäytöt
Lämmitys- ja energiatekniikka
Energiasimuloinnit ja LCA
Sisäilmasto ja ilmastointitekniikka
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Kiinteistön sähköiset turvajärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Rakennusautomaation langattomat järjestelmät
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
C. Sähkötekninen osaaminen

- tuntee kiinteistön eri sähköiset järjestelmät ja niiden osat sekä osaa suunnitella toimivia järjestelmiä
- ymmärtää kiinteistön muiden järjestelmien perusperiaatteet ja osaa suunnitella sähkötekniset järjestelmät toimimaan yhdessä niiden kanssa
- hallitsee sähköpätevyyteen vaadittavat tiedot
- hallitsee sähköturvallisuuteen vaikuttavat tekijät, sähköturvallisuuden ylläpidon, lainsäädännön ja viranomaismääräykset

Talotekniikan perusteet
Sähkötekniikan perusteet
Automaatiotekniikan perusteet
Digitaalitekniikan perusteet
Insinöörin työvälineet
Talotekniikan dokumentointi
Sähköstatiikka ja -dynamiikka
Talotekniikan matemaattiset menetelmät
Sähköjärjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 1
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 2
Pientalon LVIS-suunnittelu
Talotekniikan sähkökäytöt
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Sähköturvallisuus
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Aurinkoenergia
D. Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden osaaminen

- tuntee kiinteistön eri vesi- ja viemärijärjestelmät ja niiden osat sekä osaa suunnitella toimivia järjestelmiä
- ymmärtää kiinteistön muiden järjestelmien perusperiaatteet ja osaa suunnitella vesi- ja viemärijärjestelmät toimimaan yhdessä niiden kanssa
- hallitsee kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden suunnittelupätevyyteen vaadit-tavat tiedot

Talotekniikan perusteet
Talotekniikan dokumentointi
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Vesi- ja viemärijärjestelmät
Pientalon LVIS-suunnittelu
Lämmitys- ja energiatekniikka
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
LVI-korjausrakentaminen
LVI-kuntotutkimukset
E. Lämmitysjärjes-telmien ja energiatekniikan osaaminen

- tuntee kiinteistön eri lämmitysjärjestelmät ja niiden osat sekä osaa suunnitella toimivia järjestelmiä
- ymmärtää kiinteistön muiden järjestelmien perusperiaatteet ja osaa suunnitella lämmitysjärjestelmät toimimaan yhdessä niiden kanssa
- hallitsee energiatehokkaiden ratkaisujen soveltamisen muuttuvassa ympäristössä

Talotekniikan perusteet
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Sähköjärjestelmät
Lämmitysjärjestelmät
Kenttäväylät ja tiedonsiirto
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 1
Pientalon LVIS-suunnittelu
Lämmitys- ja energiatekniikka
Energiasimuloinnit ja LCA
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Jäähdytysjärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Aurinkoenergia
LVI-korjausrakentaminen
LVI-kuntotutkimukset
F. Ilmanvaihdon osaaminen

- tuntee kiinteistön eri IV-järjestelmät ja niiden osat sekä osaa suunnitella toimivia järjestelmiä
- ymmärtää kiinteistön muiden järjestelmien perusperiaatteet ja osaa suunnitella IV-järjestelmät toimimaan yhdessä niiden kanssa
- hallitsee IV-alan suunnittelupätevyyteen vaadittavat tiedot

Talotekniikan perusteet
Talotekniikan dokumentointi
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Talotekniikan matemaattiset menetelmät
Ilmanvaihtojärjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Kenttäväylät ja tiedonsiirto
Pientalon LVIS-suunnittelu
Talotekniikan sähkökäytöt
Lämmitys- ja energiatekniikka
Energiasimuloinnit ja LCA
Sisäilmasto ja ilmastointitekniikka
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Jäähdytysjärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Rakennusakustiikka
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
LVI-korjausrakentaminen
LVI-kuntotutkimukset
G. Rakennusautomaatio-osaaminen

- tuntee kiinteistöautomaation osajärjestelmät
- osaa soveltaa automaatio-osaamistaan lämmitys-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmien ohjauksessa ja säädössä
- hallitsee rakennuksen osajärjestelmien kokonaisohjauksen
- ymmärtää automaation tuottaman datan käyttömahdollisuudet

Talotekniikan perusteet
Automaatiotekniikan perusteet
Digitaalitekniikan perusteet
Sähköjärjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Kenttäväylät ja tiedonsiirto
Talotekniikan sähkökäytöt
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Kiinteistön sähköiset turvajärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Rakennusautomaation langattomat järjestelmät
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
H. Projekti- ja laadunhallintaosaaminen

- tuntee projektin- sekä laadunhallinnan periaatteet
- tuntee rakentamisen ajantasaiset säädökset ja standardit
- osaa toimia esihenkilö- ja valvontatehtävissä

Rakennustekniikan perusteet
Pientalon LVIS-suunnittelu
Talotekniikan sähkökäytöt
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Rakennusautomaation langattomat järjestelmät
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Luokittelemattomat
Algebra ja geometria
Raportointi ja kirjoitusviestintä
Engineering English
Ammatillinen kasvu 1
Differentiaalilaskenta ja integraalilaskenta
Sociala kontakter i arbetslivet
Svenska för husteknik
Ammatillinen kasvu 2
Tilastomatematiikka
Rakennushankkeen projektinhallinta
Asiantuntijaviestintä
Ammatillinen kasvu 3
English for Building Services Engineering
Johtamisen perusteet
Ammatillinen kasvu 4
Professional Communication in English
Talotekniikan harjoittelu 1
Talotekniikan harjoittelu 2
Talotekniikan harjoittelu 3
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Sähköjakeluverkkojen laboratoriotyöt
Liiketoiminta ja yrittäjyys
Rakentamisen laadunhallinta
Talotekniikan urakointi ja sopimustekniikka
Turvallisuusosaaminen
Ensiavun peruskurssi
Sähkötyöturvallisuus SFS 6002

Talotekniikan pätevyydet

A Sähköpätevyys S2

https://www.seti.fi/sahkopatevyydet/sahkopatevyys-1

Sähkötekniikan perusteet
Sähköstatiikka ja -dynamiikka
Sähköjärjestelmät
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 1
Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 2
Pientalon LVIS-suunnittelu
Talotekniikan sähkökäytöt
Sähköturvallisuus
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
B Suunnittelija, Kiinteistön vesi ja viemäri / vaativa

https://www.edilex.fi/data/rakentamismaaraykset/YM_ohje_rakennusten_suunnittelijoiden_kelpoisuudesta_paiv01042015.pdf

Talotekniikan perusteet
Rakennustekniikan perusteet
Talotekniikan dokumentointi
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Yleiset tietomallivaatimukset (BIM)
Vesi- ja viemärijärjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Pientalon LVIS-suunnittelu
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
C Suunnittelija, IV / vaativa

https://www.edilex.fi/data/rakentamismaaraykset/YM_ohje_rakennusten_suunnittelijoiden_kelpoisuudesta_paiv01042015.pdf

Talotekniikan perusteet
Rakennustekniikan perusteet
Automaatiotekniikan perusteet
Talotekniikan dokumentointi
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Yleiset tietomallivaatimukset (BIM)
Lämmitysjärjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Kenttäväylät ja tiedonsiirto
Pientalon LVIS-suunnittelu
Lämmitys- ja energiatekniikka
Energiasimuloinnit ja LCA
Sisäilmasto ja ilmastointitekniikka
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Jäähdytysjärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
D Vastaava työnjohtaja / Vaativa

https://ym.fi/documents/1410903/38439968/YM-ohje-rakentamisen-tyonjohtotehtavien-vaativuusluokista-ja-tyonjohtajien-kelpoisuudesta-B33FC775_2506_4231_8258_7CF22FA5DCA4-109134.pdf/304735da-e2f7-f110-24b5-97d63d167533/YM-ohje-rakentamisen-tyonjohtotehtavien-vaativuusluokista-ja-tyonjohtajien-kelpoisuudesta-B33FC775_2506_4231_8258_7CF22FA5DCA4-109134.pdf?t=1600745629332

Talotekniikan perusteet
Rakennustekniikan perusteet
Automaatiotekniikan perusteet
Insinöörin työvälineet
Talotekniikan dokumentointi
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Yleiset tietomallivaatimukset (BIM)
Vesi- ja viemärijärjestelmät
Ilmanvaihtojärjestelmät
Lämmitysjärjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet
Pientalon LVIS-suunnittelu
Lämmitys- ja energiatekniikka
Energiasimuloinnit ja LCA
Sisäilmasto ja ilmastointitekniikka
Rakennusautomaation sovellussuunnittelu
Rakennushankkeen projektinhallinta
Johtamisen perusteet
Jäähdytysjärjestelmät
LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti
Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti
Rakentamisen laadunhallinta
Talotekniikan urakointi ja sopimustekniikka
E Vastaava työnjohtaja, korjausrakentaminen/vaativa
LVI-korjausrakentaminen
LVI-kuntotutkimukset
F Pakollinen perusosaaminen
Insinöörin työvälineet
Talotekniikan dokumentointi
Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka
Sähköstatiikka ja -dynamiikka
Algebra ja geometria
Raportointi ja kirjoitusviestintä
Engineering English
Ammatillinen kasvu 1
Differentiaalilaskenta ja integraalilaskenta
Sociala kontakter i arbetslivet
Talotekniikan matemaattiset menetelmät
Svenska för husteknik
Ammatillinen kasvu 2
Tilastomatematiikka
Asiantuntijaviestintä
Ammatillinen kasvu 3
English for Building Services Engineering
Ammatillinen kasvu 4
Professional Communication in English
Luokittelemattomat
Digitaalitekniikan perusteet
Kustannushallinnan perusteet
Kiinteistön sähköiset turvajärjestelmät
Talotekniikan harjoittelu 1
Talotekniikan harjoittelu 2
Talotekniikan harjoittelu 3
Opinnäytetyö, suunnitelma
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, viimeistely
Rakennusakustiikka
Rakennusautomaation langattomat järjestelmät
Aurinkoenergia
Sähköjakeluverkkojen laboratoriotyöt
Liiketoiminta ja yrittäjyys
Turvallisuusosaaminen
Ensiavun peruskurssi
Sähkötyöturvallisuus SFS 6002

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
ITNS23-1
Talotekniikan insinöörin perusosaaminen

(Valitaan kaikki)

61
ITNS23-11
Johdanto talotekniikkaan

(Valitaan kaikki)

22
IT10001 Talotekniikan perusteet 5
IT10002 Sähkötekniikan perusteet 5
IT10003 Rakennustekniikan perusteet 5
IT10004 Automaatiotekniikan perusteet 4
IT10005 Digitaalitekniikan perusteet 3
ITNS23-12
Suunnittelun työvälineet

(Valitaan kaikki)

19
IT10006 Insinöörin työvälineet 3
IT10007 Talotekniikan dokumentointi 5
IT10008 Mekaniikka, termodynamiikka ja virtausmekaniikka 6
IT10009 Sähköstatiikka ja -dynamiikka 5
ITNS23-13
Insinöörin perusosaaminen

(Valitaan kaikki)

20
IR10016 Algebra ja geometria 5
IT10010 Raportointi ja kirjoitusviestintä 2
IT10011 Engineering English 3
IT10012 Ammatillinen kasvu 1 2
IR10023 Differentiaalilaskenta ja integraalilaskenta 5
IT10013 Sociala kontakter i arbetslivet 3
ITNS23-2
Tavanomaisten kohteiden talotekniikka

(Valitaan kaikki)

62
ITNS23-21
Insinöörin syventävä osaaminen

(Valitaan kaikki)

17
IT10014 Talotekniikan matemaattiset menetelmät 5
IT10015 Svenska för husteknik 2
IT10016 Ammatillinen kasvu 2 1
IT10017 Tilastomatematiikka 3
IT10018 Yleiset tietomallivaatimukset (BIM) 3
IR10033 Kustannushallinnan perusteet 3
ITNS23-22
LVISA-perusteet

(Valitaan kaikki)

26
IT10019 Sähköjärjestelmät 6
IT10020 Vesi- ja viemärijärjestelmät 5
IT10021 Ilmanvaihtojärjestelmät 5
IT10022 Lämmitysjärjestelmät 5
IT10023 Rakennusautomaatiojärjestelmät ja kenttälaitteet 5
ITNS23-23
Talotekniikan järjestelmien suunnittelu ja toteutus

(Valitaan kaikki)

19
IT10033 Kenttäväylät ja tiedonsiirto 5
IT10025 Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 1 5
IT10026 Kiinteistön sähkönjakelujärjestelmät 2 5
IT10027 Pientalon LVIS-suunnittelu 4
ITNS23-3
Vaativien kohteiden talotekniikka

(Valitaan kaikki)

40
ITNS23-31
Talotekniikan järjestelmät

(Valitaan kaikki)

13
IT10028 Talotekniikan sähkökäytöt 5
IT10029 Lämmitys- ja energiatekniikka 4
IT10030 Energiasimuloinnit ja LCA 4
ITNS23-32
Talotekniikan järjestelmäintegraatio

(Valitaan kaikki)

15
IT10031 Sisäilmasto ja ilmastointitekniikka 5
IT10032 Rakennusautomaation sovellussuunnittelu 5
IT10024 Kiinteistön sähköiset turvajärjestelmät 5
ITNS23-33
Talotekniikan esihenkilötyö

(Valitaan kaikki)

12
IR10059 Rakennushankkeen projektinhallinta 3
IT10034 Asiantuntijaviestintä 3
IT10035 Ammatillinen kasvu 3 1
IT10036 English for Building Services Engineering 2
IR10035 Johtamisen perusteet 3
ITNS23-4
Projektiosaamisen kartuttaminen

(Valitaan kaikki)

49
ITNS23-41
Kohti työelämää

(Valitaan kaikki)

4
IT10037 Ammatillinen kasvu 4 1
IT10038 Professional Communication in English 3
ITNS23-42
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
IT10048 Talotekniikan harjoittelu 1 10
IT10049 Talotekniikan harjoittelu 2 10
IT10050 Talotekniikan harjoittelu 3 10
ITNS23-43
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
KY10001 Opinnäytetyö, suunnitelma 5
KY10002 Opinnäytetyö, toteutus 5
KY10003 Opinnäytetyö, viimeistely 5
ITNS23-5
Täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 28)

28
ITNS23-51
LVI-suunnitteluosaaminen

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IT10043 Jäähdytysjärjestelmät 3
IT10046 LVI-talotekniikan suunnitteluprojekti 15
IR10073 Rakennusakustiikka 2
ITNS23-52
Sähköinen talotekniikka

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IT10039 Sähköturvallisuus 4
IT10042 Rakennusautomaation langattomat järjestelmät 5
IT10047 Sähköisen talotekniikan suunnitteluprojekti 15
IE10040 Aurinkoenergia 4
IT10058 Sähköjakeluverkkojen laboratoriotyöt 3
ITNS23-53
Talotekniikan projektinhallinta

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IR10046 Liiketoiminta ja yrittäjyys 3
IR10044 Rakentamisen laadunhallinta 4
IT10044 Talotekniikan urakointi ja sopimustekniikka 5
ITNS23-54
Korjausrakentaminen

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IR10080 LVI-korjausrakentaminen 3
IR10079 LVI-kuntotutkimukset 4
ITNS23-55
Muut täydentävän osaamisen opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
IT10040 Turvallisuusosaaminen 2
STP7070 Ensiavun peruskurssi 1
IT10045 Sähkötyöturvallisuus SFS 6002 1